Amerykańskie ciasteczka z czekoladą

Popularne, amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady. Są słodkie i czekoladowe. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, ale podczas studzenia robią się twardsze. Chłodne powinny być chrupiące na brzegach, a w środku miękkie. Bardzo ważny jest czas pieczenia. Za długo pieczone będą całe chrupiące, a chcemy, aby były miękkie w środku. Tak samo redukcja cukru wpłynie negatywnie na ich konsystencję. Proporcja białego cukru do brązowego powinna wynosić 1:1.

Składniki na ok. 50 sztuk:

  • 360 g mąki pszennej (u mnie typ 405)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ płaskiej łyżeczki soli*
  • 200 g masła, temperatura pokojowa
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • 140 g brązowego cukru (nierafinowanego cukru z trzciny cukrowej)
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g czekoladowych kropelek deserowych (chocolate chunks lub posiekanej na grubsze kawałki czekolady gorzkiej)

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z sodą i solą.
  2. Miękkie masło ucierać z cukrami przez ok. 10 minut na wysokich obrotach na kremową masę. (Cukier się nie rozpuści).

2

  1. Dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując każde jajko ok. ½ minuty. Dodać mieszankę mączną i zmiksować krótko, na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.

3

  1. Do gotowego ciasta dodać czekoladowe kropelki i wymieszać szpatułką.

4

  1. Nabierać po kopiatej łyżeczce ciasta, formować kulki o średnicy ok. 3- 3,5 cm i układać je w sporych odstępach na płaskiej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciasto mocno rozlewa się na boki. Gdy pierwsza porcja się piecze, reszta ciasta w misce może stać na blacie kuchennym).

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, na poziomie wyższym niż połowa piekarnika (lub w połowie), ok. 13 minut w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół), aż brzegi ciasteczek zaczną się delikatnie rumienić.

6

  1. Wyciągnąć jeszcze miękkie ciasteczka i pozostawić na ok. 5 minut na blasze. Następnie przenieść na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Polecam spróbować lekko ciepłe, gdy czekolada jeszcze nie zastygła ;)).
  2. W ten sam sposób upiec resztę ciastek. (Wychodzą 4 blachy).
  3. Chłodne ciasteczka dobrze przechowują się w szczelnej puszce przez co najmniej 1 tydzień.

Uwaga:

* Smak soli jest lekko wyczuwalny, ale tak ma być. Jeśli nie lubicie smaku soli w słodkich wypiekach np. solonego karmelu to możecie dodać jej mniej.

Kuchnia

Kuchnia:

Amerykańska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 50

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą Amerykańskie ciasteczka z czekoladą Amerykańskie ciasteczka z czekoladą