Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

babka tulipan

Składniki:

  • ¾ szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Kisiel wiśniowy bez cukru
  • 1/3 szklanki maku
  • Wiśnie z kompotu (około 15-20 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.
  2. Ciasto podzielić na 4 części.
    • Do pierwszej części dodać 2 łyżki mąki i 3 żółtka. Wylać ciasto do formy keksowej (o długości 30cm, albo dłuższej) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.
    • Do drugiej części dodać kakao i 2 żółtka. Ciasto wyłożyć na pierwszą warstwę.
    • Do trzeciej części dodać kisiel wiśniowy i 2 żółtka. Ciasto wyłożyć na drugą warstwę.
    • Do czwartej części dodać mak. Ciasto wyłożyć na trzecią warstwę.
  3. Wzdłuż ciasta, przez środek, ułożyć wiśnie jedna za drugą i wcisnąć je w ciasto. W przypadku braku wiśni można ciasto przekroić nożem wzdłuż formy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 65 min w temperaturze 180°C.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 65 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

babka tulipan

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Asiu tak. Myślę, że śliwki też mogą być.

  • Gość - Asia

    A czy mogą być to śliwki z kompoty? Czy rodzaj owoców robi różnice?

  • Gość - wiesia fff

    :-? piekłam jest wysmienita żeby była więcej czerwona w środku odałam barwnik to wydzie pięknykolor

  • Gość - EMILIA

    wczoraj zrobiłam, wyszło przepięknie.GOŚCIE POD WRAŻENIEM!! Tylko ja dodałam barwniki i kolory były bardzo intensywne:) pozdrawiam wszystkich i dziękuję za przepis. Na pewno będę próbować inne przepisy ( to pierwszy:) )

  • Gość - Joanna

    Alex kolor zależy tylko od kisielu. Może spróbuj innej firmy, albo dodaj trochę czerwonego barwnika spożywczego.

  • Gość - Alex

    Babka pyszna :) ale co zrobić aby czerwona warstwa miała tak intensywny kolor? (u mnie wyszła bladziutko)

  • Gość - Joanna

    Sylwio tak

  • Gość - Sylwia

    Mak ma być suchy?

  • Gość - Karolina

    Hmmm...babka sama w sobie bardzo fajna,w smaku również (ja osobiście za nią nie przepadałam,ale to kwestia gustu-po prostu nie lubię połączenia tych smaków,mój chłopak natomiast wcinał aż mu się uszy trzęsły i to jest dla mnie najlepsza rekomendacja ;))..warstwy,niestety, nie wyszły mi takie jak na zdjęciu, wiśnie opadły prawie na samo dno..myślę,że błędem było to,że nie do końca je osączyłam i chyba były ciut za ciężkie..zrobię ją jednak jeszcze,bo smakowała Lubemu,tym razem z uwzględnieniem własnych wniosków ;)) Przepis bardzo fajny :)

  • Gość - Anna Zimoch

    świetna babka, polecam i zajadam...

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcz...
Bardzo lubię ciasto francuskie i cynamon, więc to jest ciasto idealne . Na pewno...
Małgosiu, myślę, że spokojnie.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony