Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Jabłecznik podwójnie przekładany

Pyszny, wilgotny jabłecznik. Cieniutkie placki kruche przełożone są jabłkami. Przez pierwszy dzień ciasto jest chrupiące, a w kolejne jabłecznik robi się mięciutki i wraz z jabłkami rozpływa się w ustach.

 Składniki:
Ciasto kruche:

  • 600g mąki pszennej
  • 250g masła lub margaryny
  • 140g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • ok. 2 kg jabłek
  • 1 galaretka (np. brzoskwiniowa, cytrynowa, pomarańczowa)
  • cukier do posłodzenia jabłek (zależy od ich kwaśności, 1 do paru łyżek)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, masło (lub margarynę), cukier, jajko, żółtka i proszek do pieczenia zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wykleić (lub rozwałkować) w prostokątnej formie wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (o wymiarach ok. 35cm x 24cm. Najlepiej jeśli macie formę z odpinanym dnem, wtedy dobrze jest wyłożyć ją papierem do pieczenia. Gdy ciasto będzie gotowe, łatwo będzie je pokroić i wyciągnąć z formy). Tu trzeba mieć trochę cierpliwości w wyklejaniu ciasta.
  3. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia.
  4. Gdy ostygnie, wyciągnąć je z formy i w ten sam sposób upiec kolejno 2 pozostałe placki.
  5. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. (Uwaga: Jeśli jabłka puszczą dużo soku, dobrze jest go odlać). Jabłka podsmażyć z cukrem. Do gorących jabłek dodać galaretkę (w proszku) i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści.
  6. Do formy przełożyć pierwszy placek. Wyłożyć połowę jabłek. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę jabłek i przykryć trzecim plackiem. Ciasto pozostawić, aby masa jabłkowa ostygła i następnie wstawić do lodówki. (Ciasto jest gotowe już po paru godzinach, ale najlepiej smakuje na drugi lub 3 dzień).
  7. Ciasto posypać cukrem pudrem.
zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Jabłecznik podwójnie przekładany

Jabłecznik podwójnie przekładany

Świętujemy dzisiaj "Dzień Jabłka".

 

sezonnajabka

 

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Ewa

    Ciasto przepyszne. Koleżanka częstowała nimw pracy. Moje chyba nie będzie takie wspaniałe. Nie można było ciasta zagnieść. Ciągle się kruszyło i było twarde. Może należałoby dodać śmietany ? Ja zwiekszyłam ilość żółtek do 4 szt. Ciasto musiałam ścierać na tarce, dla tego placki nie są tak gładkie. Ciasto pyszne, ale inny wygląd. Może jakieś porady mogłabym uzyskać, by wyszło takie jak na fotce.

  • W odpowiedzi na: Ewa

    Ciasto powinno wyjść jednolite, ale wymaga cierpliwości w zagniataniu. W końcu się wszystko połączy. Pisałam o tym poniżej w komentarzach.

  • PAULINA

    ciasto PYSZNE !!! z dnia na dzień jeszcze lepsze !!!

  • Kasia

    Dzisiaj robię tę szarlotkę drugi raz. Trzy dni temu robiłam pierwszy. Na drugi dzień jest pyszna, ale na trzeci obłędna. Najgorsze wylepianie blachy, reszta leci:D To moja szarlotka numer 1

  • Agnieszka

    Niejednokrotnie robilam te szarlotke. Wychodzi przepyszna, goscie sie nia zachwycaja :) Pozdrawiam

  • Joanna

    Gabrysiu według mnie to nie wina margaryny. Ona może być nawet prosto z lodówki. Są różne ciasta kruche. Mogą być o konsystencji klejącej, albo bardziej suchej. Czasami zagniata się ciasto i już ręka boli (polecam używać robota kuchennego z hakiem, aby tego uniknąć), a ciasto długo przypomina kruszonkę, ale w końcu się połączy po dłuższym i cierpliwym zagniataniu. Tutaj jest właśnie ten drugi przypadek.

  • Gabrysia

    Wlasnie zabralam sie za robienie tego wspanialego ciacha ;) i niby wszystko jest ok tylko mialam problem z ciastem, skladniki dalam takie jak w przepisie a mimo to ciasto nie chcialo sie skleic jednolicie ;/ czy moze byc to wina margaryny? co prawda margarne wyciagnelam gdzies 10-15 min i nie odtajala zbytnio ;/ prosze o odpowiedz, bo strasznir mnie to meczy ;c

  • Izabela

    Cześć! mam 15 lat i zrobiłam to ciasto :O wyszło świetnie poprostu PYCHA!!! Świetna strona i jej użytkownicy ! :)

  • Joanna

    m spody mogą być chłodne, a przekładamy je gorącą masą jabłkową.

  • m

    jeśli dobrze zrozumiałam -jakbłka przekłada sie na upieczone spody gorące??

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony