Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Wilgotne ciasto piernikowe

Ciasto to nazwałam "Ciastem piernikowym", a nie piernikiem, ponieważ nie zawiera ono miodu. Jest to więc "prawie" piernik. Dla mnie dobry piernik nie może być suchy. Ten jest z dodatkiem całego słoika dżemu, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, a dzięki przyprawom korzennym bardzo aromatyczne. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Pozostaje wilgotne przez ok. 3 dni.

Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 125g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 250ml mleka
  • 420g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 słoik dżemu (= 450g, dałam dżem wiśniowy)
  • ewentualnie czekolada lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając dodawać po kolei po jednym jajku.
  2. Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodać stopniowo dżem.
  3. Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60min. w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
  5. Ciasto można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladą.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50-60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Wilgotne ciasto piernikowe

Wilgotne ciasto piernikowe

Wilgotne ciasto piernikowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcz...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony