Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort Księcia Regenta

Oto najpopularniejszy tort w Bawarii. Można go dostać dosłownie w każdej kawiarni i cukierni na Bawarii. Tort powstał w 1886 roku na cześć księcia- regenta Luitpolda, sprawującego wówczas władze w Bawarii. Składa się z siedmiu cieniutkich, biszkoptowych krążków, przełożonych czekoladowym kremem i pokrytym czekoladą. 7 krążków ma odzwierciedlać 7 regionów Bawarii. Dawniej tort pieczony był z ośmiu krążków, ale odkąd Rheinpfalz nie należy do Bawarii tort piecze się tylko z siedmiu. W oryginalnej wersji jest pokryty tylko czekoladą lub kuwerturą, bez żadnych ozdób. Oczywiście, jeśli ktoś chce można go dowolnie udekorować np. bitą śmietaną.

 Składniki:
Ciasto:

  • 8 jajek
  • 140g cukru
  • 140g mąki pszennej
  • 50g masła

Krem budyniowy:

  • 400ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 1 łyżka cukru
  • 100g kuwertury gorzkiej
  • 300g masła

Poncz:

  • 50ml rumu
  • 100ml wody
  • 1 łyżeczka cukru

Polewa:

  • 250g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżki oleju zwykłego

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Ostudzić.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Żółtka utrzeć z 70g cukru na puszystą masę.
  4. Białka ubić z 70g cukru.
  5. Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie. Dodać stopniowo mąkę i delikatnie mieszać. Na końcu dodać roztopione masło.
  6. Zamkniętą obręcz z tortownicy o średnicy 26cm położyć na papierze do pieczenia. Do obręczy nałożyć trochę masy i rozsmarować cienko na całej powierzchni tak, aby powstał okrąg o średnicy 26cm. W ten sposób przygotować 7 krążków.

02

  1. Piec krążki jeden po drugim w nagrzanym piekarniku około 8- 10min. w temperaturze 180°C. Upieczone placki powinny być jasne i ewentualnie lekko przyrumienione na bokach. (Za mocno przypieczone będą się łamać).

03

  1. Kuwerturę pokroić na małe kawałki.
  2. Z mleka, budyniu i cukru przygotować budyń. Budyń rozmieszać z łyżką cukru i niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować. Rozmieszany budyń wlać do gotującego się mleka i gotować na małym ogniu około 1 min. mieszając, aż budyń zgęstnieje. Na końcu dodać kuwerturę i mieszać, aż się rozpuści. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Masło utrzeć mikserem. Dalej miksując, dodać stopniowo zimny budyń.
  4. Przygotować poncz. Lekko ciepłą wodę wymieszać z rumem i cukrem.
  5. Pierwszy placek położyć na paterze. Nasączyć go ponczem i nałożyć cienką warstwę kremu. Nałożyć kolejny placek, nasączyć i posmarować kremem. Tak postępować, aż do wyczerpania wszystkich placków (nie smarować jeszcze góry i boku tortu). Tort wstawić na 1 godz. do lodówki.
  6. Po tym czasie można bok tortu wyrównać, obcinając go nożem. (Oczywiście nie ma takiej potrzeby, jeśli tort wyszedł równy).
  7. Resztę kremu wyłożyć na górę i bok tortu. Wyrównać. Tort znowu wstawić do lodówki. (Wstawiłam na około 3 godz., aby masa ładnie stwardniała).

04

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej z olejem. Czekoladę wylać na tort i wysmarować nią górę i bok tortu.

Uwaga: Czekoladę ładnie można rozprowadzić na górze tortu, nalewając czekoladę na środek i przechylając całą paterą z tortem w różne strony, tak aby masa rozlała się po całej powierzchni, a nadmiar ściekł na boki.

Przepis pochodzi z tej strony, autor: ep1312, „Prinzregenten-Torte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 70 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort Księcia Regenta

Tort Księcia Regenta

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony