Strona Główna Serniki Sernik wiedeński
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Sernik wiedeński Drukuj Email
wtorek, 05 lipca 2011 22:26

Sernik wiedeński

Przepis na klasyczny sernik wiedeński, czyli sernik bez ciasta. Sernik jest kremowy i puszysty, sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Uwaga: Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru.

Składniki:

  • 800g twarogu tłustego co najmniej dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 ½ szklanki cukru pudru (190g)
  • 125g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 100g rodzynek
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kieliszek likieru pomarańczowego (można pominąć)

Sposób przygotowania:

  1. Skórkę pomarańczową wymieszać z likierem. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym żółtku na przemian z serem. (Należy dodać wszystkie 8 żółtek).
  4. Białka ubić na sztywną pianę.
  5. Mąkę ziemniaczaną i budyń przesiać do masy serowej. Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek i bakalie (najlepiej łyżką drewnianą lub szpatułką).
  6. Dno tortownicy o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Masę serową wyłożyć do formy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 75min. w temperaturze 180°C. (Pod koniec pieczenia przykryłam sernik folią aluminiową, aby za bardzo się nie zrumienił). Pozostawić w formie do ostygnięcia. (Pozostawiłam sernik w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż ostygnie).

Smacznego Smile. 

Przepis pochodzi z książki: „Słodka kuchnia polska” Ewy Aszkiewicz.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 75 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #12 natii 2014-05-19 21:43
kolejny udany przepis :)
smaczny i do tego łatwy :)
Cytować
 
 
0 #11 Karolina 2013-12-14 22:56
Dziekuje Joanno. To już kolejne ciasto ktoro bede robic z tej strony i zawsze jestem pod wrazeniem.
Cytować
 
 
+1 #10 Joanna 2013-12-14 22:43
Karolino z 4 białek.
Cytować
 
 
0 #9 Karolina 2013-12-14 22:40
wyglada wysmienicie. mam pytanie z ilu jajek ma byc ubita piana? z 4 czy 8?
dziekuje czekam na odpowiedz
Cytować
 
 
0 #8 Joanna 2013-03-29 12:54
Anno jeśli chcesz pominąć likier to ze skórką pomarańczową nic nie robisz na początku. Dodajesz ją dopiero na końcu do masy serowej, czyli na końcu dodajesz pianę z białek, rodzynki i skórkę pom.
Cytować
 
 
0 #7 Anna 2013-03-29 12:47
Mam pytanie jak na początku trzeba odstawić skórkę z likerem, odwołajmy się do tekstu: Skórkę pomarańczową wymieszać z likierem. Odstawić na bok. Można pominąć liker przynajmniej tak jest w tekście wspomniane, co mam zrobić jak chcę pominąć liker i co dalej, mam to wymieszać? Samą skórkę?
Cytować
 
 
0 #6 Joanna 2013-02-19 18:12
Magdo może pod koniec przygotowywania za dużo mieszałaś i masa była mocno napowietrzona.
Cytować
 
 
+4 #5 magda 2013-02-19 14:38
dlaczego sernik mi opadł chociaż zostawiłam go
w piecu po upieczeniu ?
Cytować
 
 
+1 #4 Kinga 2012-12-04 10:02
Cudowny serniczek! Ja zamiast skórki pomarańczy i rodzynek, ponieważ za nimi nie przepadam dodaje czekoladę skrojoną w drobną kosteczkę. Polecam.
Cytować
 
 
0 #3 Maria z gdańska 2012-03-30 09:43
nasze Polskie serniki najlepsze na całym
świecie i uwielbiane na naszych stołach
pozdrawiam wszystkie Panie od sernikow.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl