Strona Główna Serniki Sernik wiedeński
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Sernik wiedeński Drukuj Email
wtorek, 05 lipca 2011 22:26

Sernik wiedeński

Przepis na klasyczny sernik wiedeński, czyli sernik bez ciasta. Sernik jest kremowy i puszysty, sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Uwaga: Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru.

Składniki:

  • 800g twarogu tłustego co najmniej dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 ½ szklanki cukru pudru (190g)
  • 125g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 100g rodzynek
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kieliszek likieru pomarańczowego (można pominąć)

Sposób przygotowania:

  1. Skórkę pomarańczową wymieszać z likierem. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym żółtku na przemian z serem. (Należy dodać wszystkie 8 żółtek).
  4. Białka ubić na sztywną pianę.
  5. Mąkę ziemniaczaną i budyń przesiać do masy serowej. Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek i bakalie (najlepiej łyżką drewnianą lub szpatułką).
  6. Dno tortownicy o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Masę serową wyłożyć do formy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 75min. w temperaturze 180°C. (Pod koniec pieczenia przykryłam sernik folią aluminiową, aby za bardzo się nie zrumienił). Pozostawić w formie do ostygnięcia. (Pozostawiłam sernik w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż ostygnie).

Smacznego Smile. 

Przepis pochodzi z książki: „Słodka kuchnia polska” Ewy Aszkiewicz.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 75 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze