Strona Główna Serniki Sernik wiedeński
de

Domowe-Gotowanie.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Sernik wiedeński Drukuj Email
wtorek, 05 lipca 2011 22:26

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński, czyli sernik bez ciasta. Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Sernik jest kremowy, delikatny i puszysty.

Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne.

Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru.

Składniki:

  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego co najmniej dwukrotnie zmielonego
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 160g cukru pudru
  • 125g masła
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 100g rodzynek
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 20ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Obręcz i dno tortownicy owinąć  od zewnątrz szczelnie co najmniej trzykrotnie w folię aluminiową. (Należy zrobić to po to, aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej, woda nie dostała się do środka formy). Przygotować również naczynie żaroodporne lub szczelną formę do pieczenia, w której zmieści się przygotowana tortownica. (Jak owinąć tortownicę folią aluminiową można zobaczyć na zdjęciach w przepisie "Sernik japoński").
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  3. Skórkę pomarańczową posiekać drobno, wymieszać z rodzynkami i likierem. Odstawić na bok na ok. pół godziny. Następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i budyniem w proszku. Odstawić na bok.
  4. Oddzielić żółtka od białek.
  5. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać powoli po jednym żółtku. (Należy dodać wszystkie 8 żółtek). Dalej miksując, dodawać po łyżce sera.
  6. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą do masy serowej. Na końcu wmieszać delikatnie bakalie.
  7. Zagotować wodę w czajniku.
  8. Masę serową wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Tortownicę wstawić do żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek, mniej więcej do połowy wysokości tortownicy.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut. Pozostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż ostygnie. Następnie wstawić do lodówki na parę godzin.

Smacznego. 

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 75 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #8 natii 2014-05-19 21:43
kolejny udany przepis :)
smaczny i do tego łatwy :)
Cytować
 
 
0 #7 Karolina 2013-12-14 22:56
Dziekuje Joanno. To już kolejne ciasto ktoro bede robic z tej strony i zawsze jestem pod wrazeniem.
Cytować
 
 
+1 #6 Joanna 2013-12-14 22:43
Karolino z 4 białek.
Cytować
 
 
-1 #5 Karolina 2013-12-14 22:40
wyglada wysmienicie. mam pytanie z ilu jajek ma byc ubita piana? z 4 czy 8?
dziekuje czekam na odpowiedz
Cytować
 
 
+2 #4 Kinga 2012-12-04 10:02
Cudowny serniczek! Ja zamiast skórki pomarańczy i rodzynek, ponieważ za nimi nie przepadam dodaje czekoladę skrojoną w drobną kosteczkę. Polecam.
Cytować
 
 
+2 #3 Maria z gdańska 2012-03-30 09:43
nasze Polskie serniki najlepsze na całym
świecie i uwielbiane na naszych stołach
pozdrawiam wszystkie Panie od sernikow.
Cytować
 
 
0 #2 wykrywacz smaku 2011-07-10 20:48
klasyka zawsze w cenie :)
Cytować
 
 
+1 #1 Maggie 2011-07-06 08:11
Alez mi narobilas smaka na taki klasyczny sernik...
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+