Strona Główna Pierniki Domek z piernika
de

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Domek z piernika Drukuj Email
wtorek, 16 listopada 2010 11:09

domek z piernika

Gdybym wiedziała, że moje dzieci będą, aż tak zachwycone tym domkiem już dawno bym go zrobiła Wink Z początku bały się go nawet dotknąć Laughing tylko podziwiały. Później poszły paluszki w ruch. Ciasto jest bardzo smaczne. Gorąco polecam. Nadaje się nie tylko na domek, ale można również wykorzystać je na pierniczki. Ciasto po upieczeniu bardzo szybko twardnieje. Dlatego ściany i dach domku należy wyciąć zaraz po wyciągnięciu blachy z piekarnika. Gotowy domek zaczyna mięknąć już na kolejny dzień, a na jeszcze następny jest już całkowicie mięciutki. Można go więc przygotować tuż przed samymi Świętami.
Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Jeśli chcemy upiec z tego ciasta pierniczki, to wystarczy to zrobić na dwa dni wcześniej i pozostawić pierniczki odkryte, aby wsiąknęły wilgoć z powietrza i zrobiły się miękkie. Możemy upiec je również dużo wcześniej, np. miesiąc przed Świętami. Wtedy należy włożyć je do puszek, aby nie miały dostępu powietrza. Z czasem zmiękną, a jeśli będziemy je chcieli zjeść wcześniej, a będą jeszcze trwarde, wystarczy wyciągnąć z puszki i pozostawić odkryte, aby zmiękły.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g płynnego miodu
  • 250g brązowego cukru (ewentualnie zwykłego)
  • 100g masła
  • 600g mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Lukier:

  • 1 białko
  • 200g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dowolne słodkości do ozdobienia domku
  • cukier puder do posypania (jako śnieg)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać osobno z przyprawą korzenną i kakao. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do mąki.
  3. Jajko wmieszać do ostudzonego miodu. Miód połączyć z mąką i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godz.
  4. Z twardego kartonu przygotować szablony. Wyciąć 4 prostokąty o wymiarach 16x 14cm (2 na dach i 2 na przednią i tylnią ścianę domku). W dwóch prostokątach (na ścianę przednią i tylnią) ściąć dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5cm (inaczej mówiąc, należy odmierzyć 5cm wzdłuż dłuższego boku i powyżej ściąć w trójkąt). Wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 12x 5cm (ściany boczne).

02

  1. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na pół. Zagnieść ponownie (ciasto jest twarde i należy je ponownie zagnieść, aby zmiękło i dało się rozwałkować).
  3. Jedną połówkę ciasta rozwałkować na blasze, na całej jej powierzchni.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 15min. w temperaturze 175°C (termoobieg: 160°C).
  5. W tym czasie rozwałkować na drugiej blasze drugą połowę ciasta.
  6. Po upieczeniu pierwszego ciasta, rozłożyć na nim wszystkie szablony i wyciąć wszystkie elementy. (Należy zrobić to w miarę szybko, bo ciasto szybko twardnieje. Jeden szablon nie zmieścił mi się na pierwszej blasze i musiałam go wyciąć z drugiego ciasta).
  7. Upiec drugie ciasto. Wyciąć z niego podłogę pod domek (jak największą, musi być większa niż podstawa domu, która ma wymiary 12x 14cm). Z resztek można wyciąć np. choinki.

03

  1. Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do szprycy. Lukrem przykleić ściany do podłogi. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie. Kolejno przykleić dach.
  2. Domek udekorować dowolnie, resztą lukru plus innymi słodkościami. Na końcu można posypać go z góry cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi ze strony: www.kuechengoetter.de, "Hexenhäuschen".

domek z piernika

domek z piernika

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
-1 #86 elka 2015-12-09 16:11
Wow ja spróbuję takie zrobić ale nie wiem czy mi wyjdzie.Ja to nawet bym nie zjadła taki ładny.
Cytować
 
 
+1 #85 Gosia 2015-12-05 12:52
W ten sposób można zrobić jeszcze Bożonarodzeniową szopkę :)
Cytować
 
 
-1 #84 Joanna 2015-12-02 10:50
Magdo możesz.
Cytować
 
 
+1 #83 Magda 2015-12-01 18:05
Czy mogę użyć cukru muscovada? Właściwie już użyłam. I nie wiem co z tego będzie. Proszę o pomoc, z góry dziękuję :-)
Cytować
 
 
-1 #82 Maria 2015-11-15 21:39
czy domek tzn piernik po świętach jest jadalny? :-)
Cytować
 
 
0 #81 Jola 2015-09-23 08:52
Dzięki za odpowiedz. Już nie mogę doczekać się pieczenia
Cytować
 
 
+1 #80 Joanna 2015-09-22 21:52
Jolu domek jest dość stabilny. Jeśli chcesz zrobić dwa piętra to dla pewności możesz wzmocnić dolne piętro robiąc np. dodatkową ściankę w środku lub wkładając jakąś podpórkę do środka.
Cytować
 
 
+3 #79 Jola 2015-09-21 19:09
Witam, na te święta mam zamiar zrobić taki domek, tylko znacznie większy, więc mam pytanie, jak wiele ,,na górze'' on uniesie? Chodzi mi o to, czy mogę zrobić np. dwa piętra? Pozdrawiam.
Ps. Wszystkie Pani przepisy, które do tej pory wypróbowałam były wyśmienite :D
Cytować
 
 
+4 #78 Agnieszka 2015-09-13 12:13
Zrobiłam ten przepis w minione święta bożego narodzenia i domek zrobił furorę!!!

Po pierwsze dlatego, że chatka super się trzymała przez wiele dni, nic się nie zapadało, przekrzywiało, itp. Stabilna konstrukcja :)

Po drugie smak piernika niezwykły!!! Zostało mi trochę ciasta więc zrobiłam z niego pierniczki i wszyscy określili jednoznacznie, że nie jedli lepszych!

W tym roku ponownie użyję tego przepisu, tylko tym razem chcę zrobić domek w innym kształcie, tymczasem mój zeszłoroczny wyglądał tak: http://s14.postimg.org/5e8bq06up/chatka.jpg

Dzięki Asia za kolejny super przepis :)
Cytować
 
 
0 #77 Karolina 2015-01-05 11:31
mi domek wyszedł bez problemu- był pyszny i miałam przy jego robieniu chyba więcej radochy niż rodzinka przy jedzeniu ;)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+