Strona Główna Pierniki Domek z piernika
de

Domowe-Gotowanie.pl

Sałatka śledziowa (31 Mar 2015)
Chipsy z selera (12 Feb 2015)

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Domek z piernika Drukuj Email
wtorek, 16 listopada 2010 11:09

domek z piernika

Gdybym wiedziała, że moje dzieci będą, aż tak zachwycone tym domkiem już dawno bym go zrobiła Wink Z początku bały się go nawet dotknąć Laughing tylko podziwiały. Później poszły paluszki w ruch. Ciasto jest bardzo smaczne. Gorąco polecam. Nadaje się nie tylko na domek, ale można również wykorzystać je na pierniczki. Ciasto po upieczeniu bardzo szybko twardnieje. Dlatego ściany i dach domku należy wyciąć zaraz po wyciągnięciu blachy z piekarnika. Gotowy domek zaczyna mięknąć już na kolejny dzień, a na jeszcze następny jest już całkowicie mięciutki. Można go więc przygotować tuż przed samymi Świętami.
Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Jeśli chcemy upiec z tego ciasta pierniczki, to wystarczy to zrobić na dwa dni wcześniej i pozostawić pierniczki odkryte, aby wsiąknęły wilgoć z powietrza i zrobiły się miękkie. Możemy upiec je również dużo wcześniej, np. miesiąc przed Świętami. Wtedy należy włożyć je do puszek, aby nie miały dostępu powietrza. Z czasem zmiękną, a jeśli będziemy je chcieli zjeść wcześniej, a będą jeszcze trwarde, wystarczy wyciągnąć z puszki i pozostawić odkryte, aby zmiękły.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g płynnego miodu
  • 250g brązowego cukru (ewentualnie zwykłego)
  • 100g masła
  • 600g mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Lukier:

  • 1 białko
  • 200g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dowolne słodkości do ozdobienia domku
  • cukier puder do posypania (jako śnieg)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać osobno z przyprawą korzenną i kakao. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do mąki.
  3. Jajko wmieszać do ostudzonego miodu. Miód połączyć z mąką i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godz.
  4. Z twardego kartonu przygotować szablony. Wyciąć 4 prostokąty o wymiarach 16x 14cm (2 na dach i 2 na przednią i tylnią ścianę domku). W dwóch prostokątach (na ścianę przednią i tylnią) ściąć dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5cm (inaczej mówiąc, należy odmierzyć 5cm wzdłuż dłuższego boku i powyżej ściąć w trójkąt). Wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 12x 5cm (ściany boczne).

02

  1. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na pół. Zagnieść ponownie (ciasto jest twarde i należy je ponownie zagnieść, aby zmiękło i dało się rozwałkować).
  3. Jedną połówkę ciasta rozwałkować na blasze, na całej jej powierzchni.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 15min. w temperaturze 175°C (termoobieg: 160°C).
  5. W tym czasie rozwałkować na drugiej blasze drugą połowę ciasta.
  6. Po upieczeniu pierwszego ciasta, rozłożyć na nim wszystkie szablony i wyciąć wszystkie elementy. (Należy zrobić to w miarę szybko, bo ciasto szybko twardnieje. Jeden szablon nie zmieścił mi się na pierwszej blasze i musiałam go wyciąć z drugiego ciasta).
  7. Upiec drugie ciasto. Wyciąć z niego podłogę pod domek (jak największą, musi być większa niż podstawa domu, która ma wymiary 12x 14cm). Z resztek można wyciąć np. choinki.

03

  1. Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do szprycy. Lukrem przykleić ściany do podłogi. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie. Kolejno przykleić dach.
  2. Domek udekorować dowolnie, resztą lukru plus innymi słodkościami. Na końcu można posypać go z góry cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi ze strony: www.kuechengoetter.de, "Hexenhäuschen".

domek z piernika

domek z piernika

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
+1 #77 Karolina 2015-01-05 11:31
mi domek wyszedł bez problemu- był pyszny i miałam przy jego robieniu chyba więcej radochy niż rodzinka przy jedzeniu ;)
Cytować
 
 
-1 #76 Joanna 2014-12-21 22:34
Kingo nie podałam wymiaru blachy, bo chodzi o tą dużą blachę z piekarnika, a ona ma różne wymiary w zależności od piekarnika. Powinna mieć ok. 30x 40cm. (25 wydaje mi się jakoś mało. Rozłóż szablony na blasze i zobacz, czy się mieszczą).
Cytować
 
 
-1 #75 kinga 2014-12-21 11:20
Nie mogé dopatrzec sie wymiarów blachy na której mamy rozwalkowac polówke ciasta. Mam 25 na 40.???
Cytować
 
 
0 #74 Joanna 2014-12-20 16:25
hm...pierwszy raz robie z tej strony i pierwszy raz domek z piernika, no i cos nie wychodzi, zrobilam ciasto, 12 godz. w lodowce i powinno byc twarde, a moje nie jest, jest takie samo jak wlozylam przed 12 godzinami, miekkie i strasznie kleiste. Co zrobilam nie tak?? nie mam pojecia i zasatanawiam sie jak robic dalej, bo to ciastoo pod walek to napewno sie nienadaje
Cytować
 
 
+4 #73 Marta XL 2014-12-12 10:47
Cytuję drozolka:
Ac o zrobić jeśli zamiast do lodówki włożyłam ciasto do zamrażalnika i jest zamrożone?

Należy zostawić je tam na 20 lat i może Twoje dzieci wpadną na to, by je kiedyś rozmrozić :)
Cytować
 
 
+2 #72 Joanna 2014-12-08 15:25
Marto trudno przewidzieć, jak by taki domek wyszedł na mące bezglutenowej. Trzeba by było przetestować. Dostałam niedawno przepis na domek bezglutenowy, ale tak jest mąka bananowa, kasztanowa. Chciałam przerobić ten przepis, aby można go było zrobić na mąkach bardziej dostępnych. Jeśli chcesz to wyślisz mi maila przez formularz kontaktowy to Ci prześlę ten przepis.
Cytować
 
 
+2 #71 Marta 2014-12-08 13:46
Witam, chciałabym zrobić taki domek dla córeczki ale w wersji bezglutenowej. Wydaje mi się, ze mix mąk bg "nie udźwignie"tego przepisu, bo ciasto jest zwykle bardziej klejące i ciężko je rozwalkować. Może ma Pani jakiś wypróbowany sposób? mam zakupioną skrobię pszenną bezglutenową. Orientuje się Pani jakie jest jej przeznaczenie?
Cytować
 
 
+2 #70 drozolka 2014-12-08 09:34
Ac o zrobić jeśli zamiast do lodówki włożyłam ciasto do zamrażalnika i jest zamrożone?
Cytować
 
 
-2 #69 Joanna 2014-12-06 16:00
Cytuję Monika:
Mam pytanie odnośnie miękkości piernika, ponieważ robiłam taki domek w ubiegłym roku i ledwo doczekał świąt, gdyż piernik zmiękł i trochę sie załamywał, co powinnam zrobić, żeby był twardy?

Myślę, że powinnaś owinąć go szczelnie np. w folię, worek, aby nie miał dostępu powietrza.
Cytować
 
 
+3 #68 Joanna 2014-12-06 12:19
Moniko tak, można. W poniższych komentarzach parę osób o tym pisało.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+