Strona Główna Pierniki Domek z piernika
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Domek z piernika Drukuj Email
wtorek, 16 listopada 2010 11:09

domek z piernika

Gdybym wiedziała, że moje dzieci będą, aż tak zachwycone tym domkiem już dawno bym go zrobiła Wink Z początku bały się go nawet dotknąć Laughing tylko podziwiały. Później poszły paluszki w ruch. Ciasto jest bardzo smaczne. Gorąco polecam. Nadaje się nie tylko na domek, ale można również wykorzystać je na pierniczki. Ciasto po upieczeniu bardzo szybko twardnieje. Dlatego ściany i dach domku należy wyciąć zaraz po wyciągnięciu blachy z piekarnika. Gotowy domek zaczyna mięknąć już na kolejny dzień, a na jeszcze następny jest już całkowicie mięciutki. Można go więc przygotować tuż przed samymi Świętami.
Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Jeśli chcemy upiec z tego ciasta pierniczki, to wystarczy to zrobić na dwa dni wcześniej i pozostawić pierniczki odkryte, aby wsiąknęły wilgoć z powietrza i zrobiły się miękkie. Możemy upiec je również dużo wcześniej, np. miesiąc przed Świętami. Wtedy należy włożyć je do puszek, aby nie miały dostępu powietrza. Z czasem zmiękną, a jeśli będziemy je chcieli zjeść wcześniej, a będą jeszcze trwarde, wystarczy wyciągnąć z puszki i pozostawić odkryte, aby zmiękły.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g płynnego miodu
  • 250g brązowego cukru (ewentualnie zwykłego)
  • 100g masła
  • 600g mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Lukier:

  • 1 białko
  • 200g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dowolne słodkości do ozdobienia domku
  • cukier puder do posypania (jako śnieg)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać osobno z przyprawą korzenną i kakao. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do mąki.
  3. Jajko wmieszać do ostudzonego miodu. Miód połączyć z mąką i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godz.
  4. Z twardego kartonu przygotować szablony. Wyciąć 4 prostokąty o wymiarach 16x 14cm (2 na dach i 2 na przednią i tylnią ścianę domku). W dwóch prostokątach (na ścianę przednią i tylnią) ściąć dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5cm (inaczej mówiąc, należy odmierzyć 5cm wzdłuż dłuższego boku i powyżej ściąć w trójkąt). Wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 12x 5cm (ściany boczne).

02

  1. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na pół. Zagnieść ponownie (ciasto jest twarde i należy je ponownie zagnieść, aby zmiękło i dało się rozwałkować).
  3. Jedną połówkę ciasta rozwałkować na blasze, na całej jej powierzchni.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 15min. w temperaturze 175°C (termoobieg: 160°C).
  5. W tym czasie rozwałkować na drugiej blasze drugą połowę ciasta.
  6. Po upieczeniu pierwszego ciasta, rozłożyć na nim wszystkie szablony i wyciąć wszystkie elementy. (Należy zrobić to w miarę szybko, bo ciasto szybko twardnieje. Jeden szablon nie zmieścił mi się na pierwszej blasze i musiałam go wyciąć z drugiego ciasta).
  7. Upiec drugie ciasto. Wyciąć z niego podłogę pod domek (jak największą, musi być większa niż podstawa domu, która ma wymiary 12x 14cm). Z resztek można wyciąć np. choinki.

03

  1. Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do szprycy. Lukrem przykleić ściany do podłogi. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie. Kolejno przykleić dach.
  2. Domek udekorować dowolnie, resztą lukru plus innymi słodkościami. Na końcu można posypać go z góry cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi ze strony: www.kuechengoetter.de, "Hexenhäuschen".

domek z piernika

domek z piernika

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #61 Marlena 2014-01-02 10:53
Witam.
Ja zrobiłam taki domek razem z córą przed świętami i wygląda świetnie aż żal jeść:) Przepis naprawdę jest super i dlatego na drugi dzień zrobiliśmy pierniczki, wyszły wyśmienite i naprawdę miękkie, rozeszły się momentalnie. Serdecznie polecam. Wszystkiego naj w Nowym Roku!
Cytować
 
 
0 #60 Joanna 2013-12-19 22:05
Flakizolejem to super :-) Tyle domków na raz :eek: Podziwiam za wytrwałość w dekorowaniu ;-)
Cytować
 
 
+1 #59 flakizolejem 2013-12-19 21:43
Witam ponownie.
Domki zrobiłam 4 :) Jeden duży i 3 małe. Robią furorę i są naprawdę, nieskromnie, piękne :)
Dziękuję za natchnienie i pomoc, życzę jednocześnie wesołych.
Anna R.
Cytować
 
 
+1 #58 Joanna 2013-12-19 16:25
flakizolejem to nic nie szkodzi.
Cytować
 
 
0 #57 flakizolejem 2013-12-19 10:09
Witam.
A co jeśli ciasto będzie leżeć krócej niż 12h? Noc mi się nieco skróciła... :)

Pozdrawiam!
Cytować
 
 
0 #56 Joanna 2013-12-12 20:05
Asiu przyprawę możesz przygotować sama. Przepis znajdziesz tutaj: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-inne/489-przepis-na-przyprawa-do-piernika
Cytować
 
 
0 #55 Asia 2013-12-12 16:12
czym moge zastapic ta przyprawe korzenna?? nie mieszkam w polsce i mam problem z ta przyprawa
Cytować
 
 
0 #54 Joanna 2013-12-10 22:36
Martynko tak, możesz najpierw wyciąć wszystkie kształty. Dach to najtrudniejsza część do sklejenia. Ja posmarowałam lukrem wszystkie brzegi wszystkich ścian i przyłożyłam równocześnie dwie połówki dachu i trzymałam, aż się sklei. Pomiędzy połówkami powstała szczelina i wypełniłam ją paskiem z lukru, niczym więcej.
Cytować
 
 
0 #53 Martynka5777 2013-12-10 21:56
A można najpierw wyciąć kształty i dopiero potem wyłożyć na blachę i upiec ? A jak pani skleiła dach ? Bo widzę, że tam na samej górze jest taki jakby wałeczek pomiędzy ścianami dachu ?
Cytować
 
 
0 #52 Joanna 2013-12-09 20:17
Kingo może masz za rzadki lukier. Poza tym trzeba części chwilę przytrzymać, aż lukier zacznie zasychać.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+