Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

domek z piernika

Gdybym wiedziała, że moje dzieci będą, aż tak zachwycone tym domkiem już dawno bym go zrobiła :) Z początku bały się go nawet dotknąć, tylko podziwiały. Później poszły paluszki w ruch. Ciasto jest bardzo smaczne. Gorąco polecam. Nadaje się nie tylko na domek, ale można również wykorzystać je na pierniczki. Ciasto po upieczeniu bardzo szybko twardnieje. Dlatego ściany i dach domku należy wyciąć zaraz po wyciągnięciu blachy z piekarnika. Gotowy domek zaczyna mięknąć już na kolejny dzień, a na jeszcze następny jest już całkowicie mięciutki. Można go więc przygotować tuż przed samymi Świętami.
Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Jeśli chcemy upiec z tego ciasta pierniczki, to wystarczy to zrobić na dwa dni wcześniej i pozostawić pierniczki odkryte, aby wsiąknęły wilgoć z powietrza i zrobiły się miękkie. Możemy upiec je również dużo wcześniej, np. miesiąc przed Świętami. Wtedy należy włożyć je do puszek, aby nie miały dostępu powietrza. Z czasem zmiękną, a jeśli będziemy je chcieli zjeść wcześniej, a będą jeszcze trwarde, wystarczy wyciągnąć z puszki i pozostawić odkryte, aby zmiękły.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g płynnego miodu
  • 250g brązowego cukru (ewentualnie zwykłego)
  • 100g masła
  • 600g mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Lukier:

  • 1 białko
  • 200g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dowolne słodkości do ozdobienia domku
  • cukier puder do posypania (jako śnieg)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać osobno z przyprawą korzenną i kakao. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do mąki.
  3. Jajko wmieszać do ostudzonego miodu. Miód połączyć z mąką i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godz.
  4. Z twardego kartonu przygotować szablony. Wyciąć 4 prostokąty o wymiarach 16x 14cm (2 na dach i 2 na przednią i tylnią ścianę domku). W dwóch prostokątach (na ścianę przednią i tylnią) ściąć dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5cm (inaczej mówiąc, należy odmierzyć 5cm wzdłuż dłuższego boku i powyżej ściąć w trójkąt). Wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 12x 5cm (ściany boczne).

02

  1. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na pół. Zagnieść ponownie (ciasto jest twarde i należy je ponownie zagnieść, aby zmiękło i dało się rozwałkować).
  3. Jedną połówkę ciasta rozwałkować na blasze, na całej jej powierzchni.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 15min. w temperaturze 175°C (termoobieg: 160°C).
  5. W tym czasie rozwałkować na drugiej blasze drugą połowę ciasta.
  6. Po upieczeniu pierwszego ciasta, rozłożyć na nim wszystkie szablony i wyciąć wszystkie elementy. (Należy zrobić to w miarę szybko, bo ciasto szybko twardnieje. Jeden szablon nie zmieścił mi się na pierwszej blasze i musiałam go wyciąć z drugiego ciasta).
  7. Upiec drugie ciasto. Wyciąć z niego podłogę pod domek (jak największą, musi być większa niż podstawa domu, która ma wymiary 12x 14cm). Z resztek można wyciąć np. choinki.

03

  1. Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do szprycy. Lukrem przykleić ściany do podłogi. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie. Kolejno przykleić dach.
  2. Domek udekorować dowolnie, resztą lukru plus innymi słodkościami. Na końcu można posypać go z góry cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony: www.kuechengoetter.de, "Hexenhäuschen".

domek z piernika

domek z piernika

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - elka

    Wow ja spróbuję takie zrobić ale nie wiem czy mi wyjdzie.Ja to nawet bym nie zjadła taki ładny.

  • Gość - Gosia

    W ten sposób można zrobić jeszcze Bożonarodzeniową szopkę :)

  • Gość - Joanna

    Magdo możesz.

  • Gość - Magda

    Czy mogę użyć cukru muscovada? Właściwie już użyłam. I nie wiem co z tego będzie. Proszę o pomoc, z góry dziękuję :-)

  • Gość - Maria

    czy domek tzn piernik po świętach jest jadalny? :-)

  • Gość - Jola

    Dzięki za odpowiedz. Już nie mogę doczekać się pieczenia

  • Gość - Joanna

    Jolu domek jest dość stabilny. Jeśli chcesz zrobić dwa piętra to dla pewności możesz wzmocnić dolne piętro robiąc np. dodatkową ściankę w środku lub wkładając jakąś podpórkę do środka.

  • Gość - Jola

    Witam, na te święta mam zamiar zrobić taki domek, tylko znacznie większy, więc mam pytanie, jak wiele ,,na górze'' on uniesie? Chodzi mi o to, czy mogę zrobić np. dwa piętra? Pozdrawiam.
    Ps. Wszystkie Pani przepisy, które do tej pory wypróbowałam były wyśmienite :D

  • Gość - Agnieszka

    Zrobiłam ten przepis w minione święta bożego narodzenia i domek zrobił furorę!!!

    Po pierwsze dlatego, że chatka super się trzymała przez wiele dni, nic się nie zapadało, przekrzywiało, itp. Stabilna konstrukcja :)

    Po drugie smak piernika niezwykły!!! Zostało mi trochę ciasta więc zrobiłam z niego pierniczki i wszyscy określili jednoznacznie, że nie jedli lepszych!

    W tym roku ponownie użyję tego przepisu, tylko tym razem chcę zrobić domek w innym kształcie, tymczasem mój zeszłoroczny wyglądał tak: http://s14.postimg.org/5e8bq06up/chatka.jpg

    Dzięki Asia za kolejny super przepis :)

  • Gość - Karolina

    mi domek wyszedł bez problemu- był pyszny i miałam przy jego robieniu chyba więcej radochy niż rodzinka przy jedzeniu ;)

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Rewelacja! Zrobiłam dzisiaj zebrę z tego przepisu i wyszła idealna, mięciutka, p...
Olga, tak, można.
(Ja piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blat...
Dzień dobry, ja się chciałam zapytać czy jak Pani piekła po 3 blaty jednocześni...
Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony