Strona Główna Desery Lody krówkowe bez maszyny
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Lody krówkowe bez maszyny Drukuj Email
środa, 31 lipca 2013 10:03

Lody krówkowe

Ekspresowe lody przygotowane tylko z dwóch składników: masy krówkowej i słodkiej śmietany. Jeśli ktoś lubi wyjadać masę krówkową z puszki jak np. ja ;) to te lody będą mu smakować. Są mocno słodkie i smakują intensywnie krówkowo ;)

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej (400g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 600ml słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Odmierzyć 380g masy krówkowej i wymieszać ją trzepaczką.
  3. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do masy krówkowej i delikatnie wymieszać.
  4. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika (przeznaczonego do mrożenia), przykryć pokrywką i wstawić do zamrażalnika na parę godzin lub na noc.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: sabrinasue.blogspot.de

zegarek

Czas przygotowania:

5- 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 4 godz. lub dłużej
porcje

Pojemność:

ok. 1 litra
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

 

Lody krówkowe 

Lody krówkowe

Lody krówkowe

Lody krówkowe

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #15 Atlanta 2014-02-21 14:30
Lody właśnie się mrożą w lodówce. Masa była niebiańska. Do tej pory nie przepadałam za lodami ale coś czuję, że w tej wersji będę jadała je często. Bardzo dziękuję za przepis.
Cytować
 
 
+1 #14 Joanna 2014-01-11 19:25
Sandro kupuję w niemieckim supermarkecie, ale podejrzewam, że w Polsce w supermaketach też znajdziesz.
Cytować
 
 
+2 #13 Sandra 2014-01-10 20:41
witam serdecznie,
gdzie można zakupić takie lub podobne wafelki? ;-) dziekuje i pozdrawiam
Cytować
 
 
+3 #12 Agata 2013-10-21 12:41
Cytuję IwonaW:
Napewno musi być whipping cream dlatego że to trzeba ubić. Do ubijania nadaje się tylko whipping nie double cream.


double cream jest slodka smietana i rowniez nadaje sie do ubijania. :)
Cytować
 
 
+1 #11 IwonaW 2013-09-02 23:41
Napewno musi być whipping cream dlatego że to trzeba ubić. Do ubijania nadaje się tylko whipping nie double cream.
Cytować
 
 
+2 #10 azetka79 2013-08-20 07:36
rewelacja, rewelacja, powiem jeszcze raz rewelacja... a że plątay mi się w spiżarce rodzynki... no to zrobiy się lody krówkowe z nutką bakaliową... przepyszne!!!
Cytować
 
 
+5 #9 Monika8507 2013-08-08 14:08
Zrobiłam te lody ostatnio i są przepyszne! ja miałam puszkę mleka skondensowanego o pojęmności 500 gram, tak więc pozostałe 120 gram rozprowadziłam cienkimi paseczkami w środku masy lodowej i gdy nabierało się lody w środku był pyszny karmel. Warto wypróbować bo robi się je ekspresowo a efekt zachwycający :)
Cytować
 
 
+4 #8 gosia 2013-08-01 13:35
Cytuję Agnieszka:
Wyglądają bosko, mam tylko pytanie, czy zamiast kremowki można użyć angielskiej "double cream" albo "whipping cream"?

Agnieszka ja robię lody na śmietanie double i wychodzą extra,ostatnio dodałam poszatkowane orzechy włoskie ,,ale czad ,,
Cytować
 
 
+4 #7 Niula 2013-07-31 14:58
Rozpusta! krówka i do tego wafelki z czekoladą.... :)
Cytować
 
 
+4 #6 Angie 2013-07-31 14:39
Ale bym takie zjadła...
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl