Ciasteczka orzechowe z dżemem
Kruche ciasteczka orzechowe przekładane dżemem. Dżem może być o dowolnym smaku. W oryginalnym przepisie podany jest dżem cytrynowy, ale ja dałam morelowy. Nawet czerwony byłby ładniejszy dla kontrastu…, ale i żółty ma swój urok 🙂
Składniki:
Ciasto kruche:
- 240 g mąki pszennej
- 240 g masła (ewentualnie margaryny), zimnego
- 140 g cukru pudru
- 150 g zmielonych orzechów laskowych (lub zmielonych migdałów ze skórką)
- 2 łyżki mleka, zimnego
Nadzienie:
- ok. 200 g dżemu cytrynowego, morelowego, brzoskwiniowego, truskawkowego, malinowego itp.
Do posypania:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru pudru, zmielonych orzechów i mleka zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 60 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4- 5 mm. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5 cm. W połowie ciasteczek wykroić środek przy pomocy mniejszej foremki (u mnie tylka o śr. 2,5cm). Wykrojone środki i resztki ciasta ponownie zagnieść i wykrawać kolejne ciasteczka.
- Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy ciasteczek).
- Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12 minut, aż lekko się zarumienią, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Dżem przetrzeć przez sitko, aby był gładki i posmarować nim całe ciasteczka.
- Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem i nałożyć je na ciasteczka z dżemem, lekko dociskając.
- Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, najlepiej oddzielając każdą warstwę ciasteczek kawałkiem papieru do pieczenia.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Die große Advents- Bäckerei".
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba sztuk: |
ok. 55 (ok. 4 blachy ciasteczek pojedynczych) |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.