Ciasteczka orzechowe z dżemem

Kruche ciasteczka orzechowe przekładane dżemem. Dżem może być o dowolnym smaku. W oryginalnym przepisie podany jest dżem cytrynowy, ale ja dałam morelowy. Nawet czerwony byłby ładniejszy dla kontrastu…, ale i żółty ma swój urok 🙂

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 240 g mąki pszennej
  • 240 g masła (ewentualnie margaryny), zimnego
  • 140 g cukru pudru
  • 150 g zmielonych orzechów laskowych (lub zmielonych migdałów ze skórką)
  • 2 łyżki mleka, zimnego

Nadzienie:

  • ok. 200 g dżemu cytrynowego, morelowego, brzoskwiniowego, truskawkowego, malinowego itp.

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru pudru, zmielonych orzechów i mleka zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 60 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4- 5 mm. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5 cm. W połowie ciasteczek wykroić środek przy pomocy mniejszej foremki (u mnie tylka o śr. 2,5cm). Wykrojone środki i resztki ciasta ponownie zagnieść i wykrawać kolejne ciasteczka.

2

3

  1. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy ciasteczek).
  2. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12 minut, aż lekko się zarumienią, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

4

  1. Dżem przetrzeć przez sitko, aby był gładki i posmarować nim całe ciasteczka.
  2. Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem i nałożyć je na ciasteczka z dżemem, lekko dociskając.

5

  1. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, najlepiej oddzielając każdą warstwę ciasteczek kawałkiem papieru do pieczenia.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Die große Advents- Bäckerei".

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 55 (ok. 4 blachy ciasteczek pojedynczych)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka orzechowe z dżemem Ciasteczka orzechowe z dżemem