Ciasteczka morelowe

Kruche ciasteczka z migdałami i morelowym dżemem w środku. Smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła (lub margaryny), zimne
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 50 g cukru

Nadzienie:

  • ok. 2 łyżek dżemu morelowego

Dodatkowo:

  • 30 g cukru
  • 60 g migdałów bez skórki pokrojonych drobno

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić białko od żółtka. Białko przełożyć do głębokiego talerza. Odstawić na bok.
  2. Schłodzone masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, żółtko i cukier. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Uformować z ciasta wałek o ok. 3 cm średnicy. Wałek pokroić na małe kawałki o grubości 1 cm.

2

  1. Z każdego kawałka uformować kulkę.
  2. Białko rozkłócić widelcem.
  3. W drugim talerzu wymieszać migdały i 30 g cukru.
  4. Kulki obtaczać w białku i następnie w midgałach z cukrem. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3

  1. W środku każdej kulki zrobić palcem wgłębienie. Dżem rozmieszać i wypełnić nim dziurki.
  2. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku ok. 13 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół, do lekkiego zarumienienia.

4

Źródło: Przepis pochodzi z książki "Weihnachtsbäckerei für Kinder".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka morelowe