Strona Główna Ciasta ucierane Szybkie ciasto na maślance
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Szybkie ciasto na maślance Drukuj Email
wtorek, 17 kwietnia 2012 12:38

ciasto na maslance

Proste i ekspresowe do przygotowania ciasto. Bez żadnych dodatków, poza kokosem na górze. Zamiast kokosu można użyć również migdały w płatkach lub drobno posiekane orzechy. Dość zwyczajne ciasto do kawy, herbaty, czy mleka. Jest słodkie, bardzo miękkie i puszyste. Po upieczeniu ciasto nasącza się śmietanką, aby było lekko wilgotne.

Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 450g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 450g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300ml maślanki
  • 100g kokosu

Dodatkowo:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach przez 1 min. na puszystą masę.
  3. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe. Dodać mąkę na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki) mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej (około 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Można użyć również tą największą blachę z piekarnika). Ciasto posypać równomiernie kokosem.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Jeśli kokos za szybko się przyrumieni, można przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto sprawdzić patyczkiem. (Jeśli używacie dużej blachy z piekarnika, ciasto najlepiej sprawdzić po 20min).
  6. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i od razu polać równomiernie śmietaną. Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Gugelhupf” Dr. Oetkera.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 35 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):

254 kcal/ 1063kJ

Białko: 5g, Tłuszcz: 8g, Węglowodany: 40g

ciasto na maślance

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
0 #55 Joanna 2015-01-17 00:26
Anno tak, tylko może trzeba będzie je piec troszkę dłużej. Przed wyciągnięciem sprawdź patyczkiem.
Cytować
 
 
0 #54 Anna 2015-01-16 09:36
a czy można użyć blachy ok 26/36 bo większej nie mam?
Cytować
 
 
0 #53 Janisia 2015-01-14 21:21
ciasto pyszniuteńkie!!!!!!!!! Dziękuję :)
Cytować
 
 
0 #52 Joanna 2014-07-21 11:33
Aniu bezpośrednio z opakowania.
Cytować
 
 
0 #51 Ania 2014-07-21 09:36
Mam pytanie czy śmietana do polania ma być ubita czy bezpośrednio z opakowania?
Dziękuję i pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #50 Alicja 2013-12-31 16:09
Ciasto wielbione przez moją rodzinkę baaardzo - właśnie się piecze na imprezę sylwestrową, bo i wśród przyjaciół znajduje wieeelkich amatorów ;)

Do tej pory (a piekę już któryś raz) zawsze wychodziło - raz tylko przelałam śmietanę - dałam za dużo... ;)

No i zawsze piekę dłużej, około godziny - na oko, ale po 35 minutach zawsze sprawdzam :)

Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku!!! :)
Cytować
 
 
0 #49 aneta 2013-11-18 23:29
trochę za słodkie i piekłam o wiele dłużej niż 35 min pewnie około godziny bo cały czas było surowe w środku. w tym momencie chłodzę ponieważ teraz ciasto jest takie gumowate ale wyczytałam w komentarzach ze dobre jest jak ostygnie wiec czekam spokojnie.
Cytować
 
 
0 #48 Joanna 2013-10-08 22:03
Andziu ja dałam słodką, płynną śmietanę 30%.
Cytować
 
 
0 #47 andzia 2013-10-08 10:52
Nie wiem jaka to ma byc słodka śmietana
Cytować
 
 
0 #46 Mariola 2013-09-28 16:33
Bardzo dziękuję za przepis :) ciasto robi się naprawdę szybko i jest bardzo puszyste i smaczne :) jak dla mnie odrobinę za słodkie ale to rzecz gustu :)))
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+