Strona Główna Ciasta ucierane Szybkie ciasto na maślance
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Szybkie ciasto na maślance Drukuj Email
wtorek, 17 kwietnia 2012 12:38

ciasto na maslance

Proste i ekspresowe do przygotowania ciasto. Bez żadnych dodatków, poza kokosem na górze. Zamiast kokosu można użyć również migdały w płatkach lub drobno posiekane orzechy. Dość zwyczajne ciasto do kawy, herbaty, czy mleka. Jest słodkie, bardzo miękkie i puszyste. Po upieczeniu ciasto nasącza się śmietanką, aby było lekko wilgotne.

Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 450g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 450g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300ml maślanki
  • 100g kokosu

Dodatkowo:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach przez 1 min. na puszystą masę.
  3. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe. Dodać mąkę na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki) mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej (około 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Można użyć również tą największą blachę z piekarnika). Ciasto posypać równomiernie kokosem.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Jeśli kokos za szybko się przyrumieni, można przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto sprawdzić patyczkiem. (Jeśli używacie dużej blachy z piekarnika, ciasto najlepiej sprawdzić po 20min).
  6. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i od razu polać równomiernie śmietaną. Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Gugelhupf” Dr. Oetkera.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 35 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):

254 kcal/ 1063kJ

Białko: 5g, Tłuszcz: 8g, Węglowodany: 40g

ciasto na maślance

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #52 Joanna 2014-07-21 11:33
Aniu bezpośrednio z opakowania.
Cytować
 
 
0 #51 Ania 2014-07-21 09:36
Mam pytanie czy śmietana do polania ma być ubita czy bezpośrednio z opakowania?
Dziękuję i pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #50 Alicja 2013-12-31 16:09
Ciasto wielbione przez moją rodzinkę baaardzo - właśnie się piecze na imprezę sylwestrową, bo i wśród przyjaciół znajduje wieeelkich amatorów ;)

Do tej pory (a piekę już któryś raz) zawsze wychodziło - raz tylko przelałam śmietanę - dałam za dużo... ;)

No i zawsze piekę dłużej, około godziny - na oko, ale po 35 minutach zawsze sprawdzam :)

Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku!!! :)
Cytować
 
 
0 #49 aneta 2013-11-18 23:29
trochę za słodkie i piekłam o wiele dłużej niż 35 min pewnie około godziny bo cały czas było surowe w środku. w tym momencie chłodzę ponieważ teraz ciasto jest takie gumowate ale wyczytałam w komentarzach ze dobre jest jak ostygnie wiec czekam spokojnie.
Cytować
 
 
0 #48 Joanna 2013-10-08 22:03
Andziu ja dałam słodką, płynną śmietanę 30%.
Cytować
 
 
0 #47 andzia 2013-10-08 10:52
Nie wiem jaka to ma byc słodka śmietana
Cytować
 
 
0 #46 Mariola 2013-09-28 16:33
Bardzo dziękuję za przepis :) ciasto robi się naprawdę szybko i jest bardzo puszyste i smaczne :) jak dla mnie odrobinę za słodkie ale to rzecz gustu :)))
Cytować
 
 
+1 #45 Łukasz 2013-08-24 15:01
Cześć!
Jest to drugie ciasto w moim życiu...muszę Ci podziękować bo jest świetne! Jeszcze nie ostygło do końca ale postanowiłem spróbować. Mimo,iż jest lekko ciepłe, smakuje obłędnie. Tym bardziej, że jak wspomniałem jest to mój drugi wypiek. Polecam!
Cytować
 
 
0 #44 Karolina 2013-07-08 14:03
Ciasto jest przepyszne..genialne w swojej prostocie :) Idealne, kiedy ma się dość ciężkich ciast z masą :) do kawy czy herbaty akurat :) ładnie wyrasta :) ponieważ mój Ukochany nie lubi kokosu, posypuję płatkami migdałowymi - pycha :)
Cytować
 
 
0 #43 Agata 2013-06-14 21:42
CIASTO PYSZNE, SZYBKIE I TANIE ! :-) BUDYŃ DO NIEGO PASUJE .
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl