Strona Główna Na krakersach i herbatnikach Rafaello na krakersach
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Rafaello na krakersach Drukuj Email
czwartek, 20 maja 2010 22:25

Rafaello na krakersach

Umówiłam się z koleżankami, że wpadną do mnie. Szukałam przepisu szybkiego, bo chciałam zrobić jeszcze dla sporej gromadki dzieciaków jakieś ciastka. Przypomniał mi się ten przepis. Kiedyś robiłam go dość często. Przepis umieszczam od razu po odwiedzinach, bo dziewczyny już dopominają się o niego ;). Spodobało im się to, że tak prosto i szybko można zrobić tak smaczne ciasto.  Najdłużej trwa studzenie budyniu. ;). Dla dzieci zrobiłam ciasteczka „Migdałowe krążki w czekoladzie”. Również proste i jak na ciasteczka szybkie. Przepis pochodzi ze strony: www.wielkiezarcie.com, autor: basia19, „Rafaello inaczej”.

Składniki:

  • około 560g krakersów
  • 300g wiórków kokosowych
  • 200g migdałów w płatkach
  • 1 litr mleka
  • 1 ½ szklanki cukru + 2 łyżki cukru do posypki
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego
  • 375g margaryny (1 ½ kostki)
  • 6 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wódki (można pominąć)
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka (około 3/4 szklanki) i wymieszać je z mąkami, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.
  2. Margarynę utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodać wódkę. Wyłączyć mikser i dodać 200g wiórków kokosowych i 200g migdałów.
  3. Na blachę prostokątną o wymiarach 25 x 40cm wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. (Mnie wyszły 4 warstwy). Na górze ma być masa budyniowa.

02

  1. Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i 100g wiórków kokosowych. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta.
  2. Ciasto wstawić na noc do lodówki.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
-1 #71 Oliwia 2014-09-03 20:22
Same pyszności! Dodałam trochę mniej cukru, a następnym razem dodam więcej alkoholu. Będę powracać do tego przepisu, Polecam, jest świetny!
Cytować
 
 
-1 #70 Natalia 2014-08-23 16:57
Ciacho rewelacyjnie dobre i łatwe do przyrządzenia :) Z reguły Raffaello robię na biszkopcie, ale teraz z braku czasu musiałam znaleźć szybszy przepis na podobne ciasto do mojego i proszę udało się! :) Polecam :)
Cytować
 
 
0 #69 Ela 2014-07-03 06:57
Robiłam to ciasto wielokrotnie - za każdym razem zachwyca! Moje rady - polecam robić dokładnie według przepisu, na krakersach i budyniu przygotowanym samodzielnie z mąk. Używam składników z Biedronki (margaryna, krakersy solone), a smak jest wyśmienity! Robię w czwartek na sobotnie imprezy, dodaję natomiast zdecydowanie więcej alkoholu - spirytus, wódka, Malibu, aż zacznie być leciutko wyczuwalny w masie. Wtedy gotowe ciasto też zyskuje dodatkową szlachetną nutę. Naprawdę polecam, przepis (poza ilością alkoholu, ale to wg uznania) jest doskonały - nic nie zmieniajcie.
Cytować
 
 
0 #68 marzena 2014-03-21 18:23
czy można mąki zastąpić gotowym budyniem z torebki? śmietankowym lub waniliowym?
Cytować
 
 
-1 #67 Milka 2014-02-14 09:57
Zrobiłam to ciasto :) Bardzo łatwe w zrobieniu, tylko czas trochę się wydłuża zanim budyń wystygnie i kokos. Poza tym wygląda znakomicie :) a smakuje świetnie, tylko... zrobiłam go wieczorem i rano go nadkroiłam. Krakersy były twarde, nie zmiękły pod wpływem masy...
Cytować
 
 
0 #66 Ewa 2014-02-11 22:01
a ja mam takie pytanie lepsze jest na krakersach czy na herbatnikach ? :)
Cytować
 
 
+1 #65 Monika 2014-01-17 23:30
Przepis rewelacyjny. Pycha. Pozdrawiam;-)
Cytować
 
 
-1 #64 Emilia 2014-01-03 12:16
Zaglądam tu dość często sporo przepisów już wykonaąm i są naprawdę dobre lecz to ciasto bylo moim niepowodzeniem:( robilam bez alkoholu ale budyń wogóle nie mial smaku tylko solone krakersy bylo czuć naprawdę zawiodlam się troszkę
Cytować
 
 
-2 #63 Joanna 2013-12-25 18:08
Asiamm tak, można.
Cytować
 
 
-3 #62 asiamm 2013-12-23 20:47
witam. czy zamiast margaryny do masy budyniowej można dodac masło w tej samej ilosci?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+