Strona Główna Na krakersach i herbatnikach Rafaello na krakersach
de

Domowe-Gotowanie.pl

Bulion warzywny (20 May 2016)
Zupa ogórkowa (12 May 2016)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Rafaello na krakersach Drukuj Email
czwartek, 20 maja 2010 22:25

Rafaello na krakersach

Umówiłam się z koleżankami, że wpadną do mnie. Szukałam przepisu szybkiego, bo chciałam zrobić jeszcze dla sporej gromadki dzieciaków jakieś ciastka. Przypomniał mi się ten przepis. Kiedyś robiłam go dość często. Przepis umieszczam od razu po odwiedzinach, bo dziewczyny już dopominają się o niego ;). Spodobało im się to, że tak prosto i szybko można zrobić tak smaczne ciasto.  Najdłużej trwa studzenie budyniu. ;). Dla dzieci zrobiłam ciasteczka „Migdałowe krążki w czekoladzie”. Również proste i jak na ciasteczka szybkie. Przepis pochodzi ze strony: www.wielkiezarcie.com, autor: basia19, „Rafaello inaczej”.

Składniki:

  • około 560g krakersów
  • 300g wiórków kokosowych
  • 200g migdałów w płatkach
  • 1 litr mleka
  • 1 ½ szklanki cukru + 2 łyżki cukru do posypki
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego
  • 375g masła lub margaryny
  • 6 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wódki (można pominąć)
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka (około 3/4 szklanki) i wymieszać je z mąkami, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.
  2. (Masło) margarynę utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodać wódkę. Wyłączyć mikser i dodać 200g wiórków kokosowych i 200g migdałów.
  3. Na blachę prostokątną o wymiarach 25 x 40cm wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. (Mnie wyszły 4 warstwy). Na górze ma być masa budyniowa.

02

  1. Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i 100g wiórków kokosowych. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta.
  2. Ciasto wstawić na noc do lodówki.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #77 Joanna 2016-02-10 20:56
Olu te 200g wiórków kokosowych i płatków migdałowych należy wmieszać na końcu do masy budyniowej.
Cytować
 
 
0 #76 Ola 2016-02-10 14:34
Witam Joanno:)z Tobą odkryłam swoją nową pasję i co najmniej 2 razy w tygodniu z Tobą piekę:) widzę, że ten przepis jest dość stary, ale mam pytanie: czy ten kokos i migdały dodajemy do budyniu czy tylko na końcu polewamy? Z nadzieją czekam na odpowiedz:) Dziękuje za pyszne przepisy:) pozdrawiam, Ola
Cytować
 
 
0 #75 Joanna 2015-11-21 11:32
Moniko możesz dać masło. To bardzo stary przepis. Teraz już w ogóle nie używam margaryny. Nawet nie kupuję. Z margaryną jest na pewno taniej, a jak nie cierpie margaryny w masach to tutaj wychodzi masa smaczna, ale to przez dodatek wódki i dużej ilości wiórków kokosowych i migdałowych. Ale uważam, że warto by było dodać masło. Ja zrobiłabym na maśle tym razem. Czekam na relacje jak zwykle :P
Cytować
 
 
-2 #74 Monika8507 2015-11-21 11:18
Joanno będę dziś robić to ciasto. Powiedz proszę czemu akurat do zrobienia tej masy zdecydowałam się na użycie margaryny? Trochę się jej boję w masach, czy w tej masie nie jest wyczuwalna?
Cytować
 
 
-1 #73 Tesia 2015-11-01 19:23
Ciasto smaczne, proste w wykonaniu. Ja dałam malibu zamiast wódki. Ale jest strasznie ciężkie - niewielki kawałek daje uczucie mega pełności. Może dałoby się coś zrobić żeby je trochę odchudzić - próbował ktoś coś? ;)
Cytować
 
 
+2 #72 MARIUSZ 2014-11-29 12:28
Witam
Ja również się podłącze do OCH'ów i ACH'ów :-) ciasto proste jak drut-ja robie bez alkoholu bo głównie dzieciaki zajadają ale i tak jest pyszne! POLECAM
Cytować
 
 
+1 #71 Oliwia 2014-09-03 20:22
Same pyszności! Dodałam trochę mniej cukru, a następnym razem dodam więcej alkoholu. Będę powracać do tego przepisu, Polecam, jest świetny!
Cytować
 
 
+1 #70 Natalia 2014-08-23 16:57
Ciacho rewelacyjnie dobre i łatwe do przyrządzenia :) Z reguły Raffaello robię na biszkopcie, ale teraz z braku czasu musiałam znaleźć szybszy przepis na podobne ciasto do mojego i proszę udało się! :) Polecam :)
Cytować
 
 
-2 #69 Ela 2014-07-03 06:57
Robiłam to ciasto wielokrotnie - za każdym razem zachwyca! Moje rady - polecam robić dokładnie według przepisu, na krakersach i budyniu przygotowanym samodzielnie z mąk. Używam składników z Biedronki (margaryna, krakersy solone), a smak jest wyśmienity! Robię w czwartek na sobotnie imprezy, dodaję natomiast zdecydowanie więcej alkoholu - spirytus, wódka, Malibu, aż zacznie być leciutko wyczuwalny w masie. Wtedy gotowe ciasto też zyskuje dodatkową szlachetną nutę. Naprawdę polecam, przepis (poza ilością alkoholu, ale to wg uznania) jest doskonały - nic nie zmieniajcie.
Cytować
 
 
-1 #68 marzena 2014-03-21 18:23
czy można mąki zastąpić gotowym budyniem z torebki? śmietankowym lub waniliowym?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+