Strona Główna Chleby na zakwasie Chleb żytnio- pszenny na zakwasie
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Chleb żytnio- pszenny na zakwasie Drukuj Email
wtorek, 13 listopada 2012 12:27

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

Chleb żytnio- pszenny z dodatkiem kminku i kolendry. Nie wszyscy przepadają za kminkiem. My właściwie też nie, dlatego pominęłam go w przepisie i dodałam jedynie kolendrę, która jest bardzo dobrze wyczuwalna i dzięki niej chleb ma przyjemny aromat. Chleb jest chrupiący i mało porowaty.

Składniki:
Zaczyn:

  • 156g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej typ 2000)
  • 130g wody
  • 8g zakwasu żytniego

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podany powyżej)
  • 234g mąki pszennej typu 550
  • 136g wody
  • 7g kminku
  • 3g kolendry
  • 7g soli
  • 5g świeżych drożdży

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 14- 16 godz.
  2. Po 14- 16 godz. wszystkie składniki na ciasto chlebowe połączyć i zagniatać robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta) przez 3 min. na najniższych obrotach, następnie zwiększyć obroty o 1 stopień i zagniatać ciasto przez kolejne 7- 10 min. (Ciasto powinno być elastyczne).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz. (najlepiej w temperaturze 25- 26°C).
  4. Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Z ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 50- 60 min.

Chleb zytnio-pszenny

  1. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w paru miejscach. (Delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 250°C z parą i następnie 25min. w temperaturze 230°C bez pary.

Smacznego.

Przepis pochodzi z blogu Lutza.

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

Chleb żytnio-pszenny

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
0 #18 Joanna 2014-04-16 08:07
Justyno mogę doradzić tylko, abyś spróbowała zmiejszyć ilość wody. Może lepiej upiec dwa bochenki zamiast podwójnego? Jeśli chcesz upiec z podwójnej porcji chleb to należy go piec tak długo, aż będzie dobrze wypieczony, a po postukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos.
Cytować
 
 
0 #17 Justyna 2014-04-15 10:38
Chleb wychodzi bardzo smaczny ale za nic nie wychodzi mi bez formy. Rozlewa sie na blasze nawet przekładam je szybko, jednym ruchem. Ciasto wychodzi mi za rzadkie a po upieczeniu bardziej przypomina placek (w smaku pycha) . Nie wiem w czym problem? Mój znajomy piecze różny chleb bez formy ale ciasto jest znacznie bardziej zwarte. Mojego nie da się też naciąć. Widze że #Artur ma podobne doświadczenia. Potrzebuję porady. I jeszcze jedno: chciałabym upiec dwa razy większy chleb, ile czasu trzeba by go piec? Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #16 Joanna 2014-04-08 06:30
Arturze możesz pozostawić ciasto dłużej w koszyku, jeśli widzisz, że nie jest jeszcze dobrze wyrośnięte. (Czasami ten czas trzeba znacznie zwiększyć)
Cytować
 
 
0 #15 Artur 2014-04-07 22:46
Joanno, dziękuję za odpowiedź i wsparcie:-). Nie poddaję się i próbuję dalej.. właśnie "budzę" zakwas i będę próbował pod koniec tygodnia. Bardziej skupię się na wyrabianiu ciasta (które bardzo klei się do dłoni). A czy nie zaszkodzi przetrzymanie ciasta w koszyku o kolejne kilkanaście/kilkadziesiąt minut?
Cytować
 
 
0 #14 Joanna 2014-04-06 19:00
Arturze zgadzam się. Upieczenie chleba w formie jest znacznie prostsze, bo chleb trzyma kształt nawet jeśli ciasto jest luźne. Upieczenie chleba bez formy wymaga już praktyki. Mnie też się zdarzało, że za pierwszym podejściem chleb wyszedł mi smaczny, ale dość płaski i nie byłam z niego zadowolona. Następnym razem, gdy spróbowałam ponownie, chleb wyszedł już lepszy. Nie wiem, może lepiej go złożyłam. Ciasto po przełożeniu z koszyka na blachę zawsze coś tak się rozjedzie. Im dłużej trwa proces przekładania ciasta z koszyka na blachę tym ciasto więcej się rozjedzie. Ja staram się, aby ten czas był jak najkrótszy. Wyrzucam chleb na wysuniętą blachę z piekarnika, szybko go nacinam i od razu wsuwam do piekarnika. Radzę po prostu uzbroić się w cierpliwość i próbować.
Jeśli chodzi o przyklejanie ciasta do koszyka to koszyk musi być dobrze obsypany mąką, aż po sam brzeg i możesz również już uformowane ciasto przed włożeniem do koszyka posypać od spodu mąką.
Cytować
 
 
0 #13 Artur 2014-04-04 14:40
Witam,
Zaczynam przygodę z pieczeniem własnego chleba :-) i pszenno-żytni z siemieniem lnianym z foremki wychodzi super..i chciałem przejść na wyższy level;-)(chleb żytnio-pszenny bez formy pieczony)...i mam problem z "wyrzuceniem" cista z foremki do wyrastania (za pierwszym razem użyłem plastikowej miski/sitka). Cisto po 1h drugiego wyrastania przykleiło się do koszyczka (teraz zainwestowałem w wiklinowy i to samo)i po przerzuceniu na blachę traci formę - rozlewa się:-(.. co może być przyczyną?. Koszyczek był posypany mąką, cisto wg przepisu (ilość wody/mąki) wyrabiam ręcznie (ręką, warzechą). Proszę o pomoc :-))
Cytować
 
 
0 #12 Joanna 2014-01-25 11:49
Małgosiu nie wiem jak jest w sprzedaży i możliwe, że masz racje, jednakże co do tego przepisu to zaczyn przygotowuje się na zakwasie. Same drożdże dodawane są tylko do ciasta chlebowego i przy dobrych warunkach (odpowiedniej temperaturze wyrastania) można je pominąć.
Cytować
 
 
0 #11 Małgosia 2014-01-24 13:24
Witaj, Joasiu,
jednakże jeśli w nazwie jest "na zakwasie", oznacza to, że ewidentnie czynnikiem ostatecznie spulchniającym jest tu zakwas i tak powinno to być rozumiane. Dodatek drożdży sprawia natomiast, że jest to nieprawda, bo to drożdże szybciej startują, więc nawet z czasu przygotowania ciasta (1 godzina rośnięcia) widać, że to nie zakwas spulchnia chleb, lecz drożdże, a zakwas jest tylko dla smaku. Takie nazewnictwo wprowadza w błąd, tutaj o tyle bez szkody, że to nie produkt do sprzedaży, ale gdybyś np miała piekarnię i napisała na etykiecie "chleb na zakwasie", przy czym dodała też drożdże, to miałabyś problem, bo powinnaś napisać "chleb na drożdżach", a zakwas wpisać w skład tylko jako dodatek taki jak np kminek lub sól czy cukier.
Pozdrawiam.
Małgosia
Cytować
 
 
0 #10 Joanna 2014-01-24 10:06
Małgosiu drożdże są dodane dodatkowo. Chleb jest na zakwasie żytnim, zobacz w składnikach.
Cytować
 
 
+1 #9 Małgosia 2014-01-23 22:55
Witam. Dlaczego chleb nazwany jest "na zakwasie", skoro jest na drożdżach? Drożdżowy zaczyn to nie zakwas.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl