Makaroniki z kremem porzeczkowym

Makaroniki z kremem porzeczkowym (porzeczkowy curd). Pyszne, słodko- kwaskowate. Do przygotowania kremu można użyć porzeczek czerwonych lub czarnych. Do tego przepisu zrobiłam krem z czerwonej porzeczki. Masę makaronikową zabarwiłam czerwonym barwnikiem spożywczym, aby pasowało kolorystycznie.

Jeśli pieczesz makaroniki po raz pierwszy to przed przystąpieniem do pracy polecam przeczytać artykuł: "Jak upiec makaroniki".

Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:

Ciasto makaronikowe:

  • 70 g zmielonych migdałów bez skórki
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g białka
  • szczypta soli
  • czerwony barwnik spożywczy, u mnie w żelu Wilton

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

  1. Makaroniki przygotować według przepisu: "Makaroniki na bezie francuskiej" (dodając w punkcie 3 barwnik spożywczy).
  2. Połowę makaroników odwrócić płaską stroną do góry. Następnie wyłożyć łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką krem porzeczkowy i przykryć pozostałymi makaronikami. Lekko docisnąć, aby krem zrównał się z brzegiem makaroników.
  3. Przełożone makaroniki włożyć do lodówki, najlepiej w szczelnym, zamkniętym pojemniku. Najlepiej smakują na drugi dzień.

Kuchnia:

francuska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia dwóch blach:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 18

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Makaroniki z kremem porzeczkowym Makaroniki z kremem porzeczkowymMakaroniki z kremem porzeczkowymMakaroniki z kremem porzeczkowym