Trufle piernikowo- migdałowe


Smaczne, czekoladowe trufle z kawałkami migdałów. Aromatyczne dzięki masie marcepanowej i przyprawie korzennej.
Składniki:
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 100g posiekanych migdałów bez skórki
- 100g masy marcepanowej
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
Dodatkowo:
- kakao
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
- Wmieszać przyprawę do piernika.
- Masę marcepanową zetrzeć na tarce lub pokroić drobno i zmiksować z masą czekoladową. (Masa powinna lekko zgęstnieć). Wmieszać posiekane migdały.
- Masę wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki, aby zgęstniała.
- Zanurzać ręce w zimnej wodzie i formować kuleczki. Układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. (Masa jest bardzo miękka. Moczenie rąk w wodzie ułatwia formowanie kulek. Gdyby masa była jednak za rzadka, można ją jeszcze zmiksować, aby zgęstniała lub dodać trochę kakao).
- Schłodzone trufle obtoczyć w kakao. (Najprościej jest włożyć kulkę do miseczki z kakao i potrząsać miską, aż kakao całą ją oblepi).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 15 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.