Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Trufle piernikowo- migdałowe

Smaczne, czekoladowe trufle z kawałkami migdałów. Aromatyczne dzięki masie marcepanowej i przyprawie korzennej.

Składniki:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100g posiekanych migdałów bez skórki
  • 100g masy marcepanowej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

Dodatkowo:

  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Wmieszać przyprawę do piernika.
  3. Masę marcepanową zetrzeć na tarce lub pokroić drobno i zmiksować z masą czekoladową. (Masa powinna lekko zgęstnieć). Wmieszać posiekane migdały.
  4. Masę wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki, aby zgęstniała.
  5. Zanurzać ręce w zimnej wodzie i formować kuleczki. Układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. (Masa jest bardzo miękka. Moczenie rąk w wodzie ułatwia formowanie kulek. Gdyby masa była jednak za rzadka, można ją jeszcze zmiksować, aby zgęstniała lub dodać trochę kakao).

2

  1. Schłodzone trufle obtoczyć w kakao. (Najprościej jest włożyć kulkę do miseczki z kakao i potrząsać miską, aż kakao całą ją oblepi).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 15

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Trufle piernikowo- migdałowe Trufle piernikowo- migdałowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. aga

Jak dlugo mozna je przechowywac,chcialabym zrobic je na prezenty swiateczne,to kiedy najlepiej ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    aga

Do tygodnia czasu w lodówce.

  Załączniki
 
  1. ewelina

Pralinki zrobione! Rewelacja, polecam kazdemu. w sam raz do pysznej kawy. Moje niestety musza cały czas lezec w lodówce. dodałam moze za duzo smietanki i sa troszke sie rozpływaja, ale w smaku pyszne. Pozdrawaim

  Załączniki
 
  1. wiosenka27

Bardzo lubię takie maleńkie cuda. Na raz do buzi

  Załączniki
 
  1. tjaryma

Ładne i oryginalne. Na pewno się lepiły jak robiłaś.

  Załączniki
 
  1. Cukrowa Wróżka

w sezonie upominkowym mogą być przydatne.

  Załączniki
 
  1. Anna

Wyglądają niezwykle . Musze kiedyś spróbować zrobić takie pralinki.
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Paula

prezentują się idealnie!

udanego weekendu!

  Załączniki
 
  1. cudawianki

uwielbiam wszelakie pralinki, wiec na pewno te tez by mi smakowaly! :-)

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony