Trufle piernikowo- migdałowe

Smaczne, czekoladowe trufle z kawałkami migdałów. Aromatyczne dzięki masie marcepanowej i przyprawie korzennej.

Składniki:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100g posiekanych migdałów bez skórki
  • 100g masy marcepanowej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

Dodatkowo:

  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Wmieszać przyprawę do piernika.
  3. Masę marcepanową zetrzeć na tarce lub pokroić drobno i zmiksować z masą czekoladową. (Masa powinna lekko zgęstnieć). Wmieszać posiekane migdały.
  4. Masę wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki, aby zgęstniała.
  5. Zanurzać ręce w zimnej wodzie i formować kuleczki. Układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. (Masa jest bardzo miękka. Moczenie rąk w wodzie ułatwia formowanie kulek. Gdyby masa była jednak za rzadka, można ją jeszcze zmiksować, aby zgęstniała lub dodać trochę kakao).

2

  1. Schłodzone trufle obtoczyć w kakao. (Najprościej jest włożyć kulkę do miseczki z kakao i potrząsać miską, aż kakao całą ją oblepi).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 15

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Trufle piernikowo- migdałowe Trufle piernikowo- migdałowe