Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
15 Komentarzy

Chleb ziemniaczany na zakwasie

Bardzo lubię chleby z dodatkiem ziemniaków, ponieważ dzięki nim pozostają dłużej świeże. Ten chleb na zakwasie pozostaje świeży i wilgotny przez parę dni, nie tracąc walorów smakowych. Przepis pochodzi z tego blogu.

Składniki:
Zaczyn:

  • 7g zakwasu żytniego
  • 75g mąki żytniej typu 1150 (można użyć typu 2000)
  • 75g wody

Bułka tarta:

  • 40g bułki tartej
  • 75g wody

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podany powyżej)
  • bułka tarta (podana powyżej)
  • 150g ziemniaków (ugotowanych w mundurkach)
  • 60g mąki żytniej typu 1150 (lub 2000)
  • 515g mąki pszennej typu 1050
  • 20g świeżych drożdży
  • 280g wody
  • 18g soli

Sposób przygotowania:

  1. Wieczór przed pieczeniem należy przygotować zaczyn i bułkę tartą. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i pozostawić na 16- 20 godzin. (najlepiej w temperaturze 22-25°C. Ja wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką). Bułkę tartą wymieszać z wodą i pozostawić na co najmniej 2 godziny. (Ja robię ją razem z zaczynem, wtedy nie muszę o niej pamiętać przed przygotowaniem ciasta chlebowego).
  2. Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Połączyć z resztą składników na ciasto chlebowe i zagnieść ciasto robotem kuchennym najpierw na najniższych obrotach przez 4 min., a następnie przez 8- 10min. na średnich obrotach. (Ciasto będzie lekko klejące). Gotowe ciasto przykryć i pozostawić na 60 minut.
  3. Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto złożyć i przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 minut. (Ciasto powinno w pełni wyrosnąć).
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę i naciąć w paru miejscach.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C.
  6. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 190°C, spryskać z góry wodą i piec ok. 50- 60 minut.

Smacznego.

Chleb ziemniaczany na zakwasie

Chleb ziemniaczany na zakwasie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Vicki[/b] możesz użyć również mąki żytniej razowej typ 2000, a mąkę pszenną możesz wziąć tak jak napisałaś niższego typu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Vicki · 4 lat temu
    Witam
    Mam zapytanie:
    Czy mozna make zytnia 1150 zastapic zytnia 720, a make pszenna 1050 zastapic pszenna 650 lub 750?
    Dziekuje za odpowiedz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    chciałam upiec chleb ale nie mam pojęcia skąd wziąć mąkę pszenna typu 1050?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Smakowe Kubki · 5 lat temu
    Chleb upiekłam, jest przepyszny !
    Chciałam dorównać oryginałowi, o niepokorna !
    Ciesz się,że w ogóle nadaje się do jedzenia!
    Bardzo pragnęłam mieć okrąglutki, wysoki, sprężysty- wyszedł płaski, mimo,że wyrósł pięknie, ale przełożony nawet bez wpadki z koszyka okrągłego na blachę nieco się rozlazł. Nie wiem dlaczego. :sad: Nie zraża mnie to niepowodzenie, upiekę znowu, bo jest cudownie wilgotny i taki swojski, pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Smakowe Kubki · 5 lat temu
    Mój chlebek jest w drugiej fazie "produkcji", jestem ogromnie ciekawa efektów. Zakwas pielęgnowany i dokarmiany wg przepisy Twojego , Joanno.
    Upiekłam już na nim dwa różne chleby. Spisał się na medal !
    Napiszę jak smakował i upiekł się z ziemniakami.
    Trzymajcie kciuki.To mój pierwszy "poważny" chleb na zakwasie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 5 lat temu
    ja waśnie go zrobiam, dodam, że w ogóle dopiero zaczynam swoją przygodę z chlebem, wyszedl doskonay!! polecam dla początkujących, a zwaszcza tych. którzy mają mlody zakwas:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tamara · 5 lat temu
    Chlebek jest PIEKNY! Zastanawiam sie tylko dlaczego uzywasz jeszczedrozdzy skoro jest juz zakwas?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DarkANGELika · 6 lat temu
    Piękny bochenek;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 lat temu
    nigdy nie próbowałam takiego chleba, ale wygląda obłędnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elzbieta · 6 lat temu
    No chleb jak marzenie a zapach i smak napewno też. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Ewelino[/b] przygotuję na pewno artykuł o zakwasie (obiecuję po świętach). Proszę o cierpliwość 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 6 lat temu
    pani Asiu jak zrobic zakwas zytni??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 6 lat temu
    Jaki on piękny. Aż chce się w niego wgryźć, uprzednio smarując masełkiem i posypując szczyptą soli.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maggie · 6 lat temu
    Ja tez przepadam za ziemniaczanymi chlebami. Twoj wyglada idealnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 6 lat temu
    Wspaniały chlebek!~:)

Polub nas na ...

Początek strony