Chleb ziemniaczany na zakwasie

Bardzo lubię chleby z dodatkiem ziemniaków, ponieważ dzięki nim pozostają dłużej świeże. Ten chleb na zakwasie pozostaje świeży i wilgotny przez parę dni, nie tracąc walorów smakowych. Przepis pochodzi z tego blogu.
Składniki:
Zaczyn:
- 7g zakwasu żytniego
- 75g mąki żytniej typu 1150 (można użyć typu 2000)
- 75g wody
Bułka tarta:
- 40g bułki tartej
- 75g wody
Ciasto chlebowe:
- zaczyn (podany powyżej)
- bułka tarta (podana powyżej)
- 150g ziemniaków (ugotowanych w mundurkach)
- 60g mąki żytniej typu 1150 (lub 2000)
- 515g mąki pszennej typu 1050
- 20g świeżych drożdży
- 280g wody
- 18g soli
Sposób przygotowania:
- Wieczór przed pieczeniem należy przygotować zaczyn i bułkę tartą. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i pozostawić na 16- 20 godzin. (najlepiej w temperaturze 22-25°C. Ja wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką). Bułkę tartą wymieszać z wodą i pozostawić na co najmniej 2 godziny. (Ja robię ją razem z zaczynem, wtedy nie muszę o niej pamiętać przed przygotowaniem ciasta chlebowego).
- Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Połączyć z resztą składników na ciasto chlebowe i zagnieść ciasto robotem kuchennym najpierw na najniższych obrotach przez 4 min., a następnie przez 8- 10min. na średnich obrotach. (Ciasto będzie lekko klejące). Gotowe ciasto przykryć i pozostawić na 60 minut.
- Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto złożyć i przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 minut. (Ciasto powinno w pełni wyrosnąć).
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę i naciąć w paru miejscach.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C.
- Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 190°C, spryskać z góry wodą i piec ok. 50- 60 minut.
Smacznego.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.