Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chleb ziemniaczany na zakwasie

Bardzo lubię chleby z dodatkiem ziemniaków, ponieważ dzięki nim pozostają dłużej świeże. Ten chleb na zakwasie pozostaje świeży i wilgotny przez parę dni, nie tracąc walorów smakowych. Przepis pochodzi z tego blogu.

Składniki:
Zaczyn:

  • 7g zakwasu żytniego
  • 75g mąki żytniej typu 1150 (można użyć typu 2000)
  • 75g wody

Bułka tarta:

  • 40g bułki tartej
  • 75g wody

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podany powyżej)
  • bułka tarta (podana powyżej)
  • 150g ziemniaków (ugotowanych w mundurkach)
  • 60g mąki żytniej typu 1150 (lub 2000)
  • 515g mąki pszennej typu 1050
  • 20g świeżych drożdży
  • 280g wody
  • 18g soli

Sposób przygotowania:

  1. Wieczór przed pieczeniem należy przygotować zaczyn i bułkę tartą. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i pozostawić na 16- 20 godzin. (najlepiej w temperaturze 22-25°C. Ja wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką). Bułkę tartą wymieszać z wodą i pozostawić na co najmniej 2 godziny. (Ja robię ją razem z zaczynem, wtedy nie muszę o niej pamiętać przed przygotowaniem ciasta chlebowego).
  2. Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Połączyć z resztą składników na ciasto chlebowe i zagnieść ciasto robotem kuchennym najpierw na najniższych obrotach przez 4 min., a następnie przez 8- 10min. na średnich obrotach. (Ciasto będzie lekko klejące). Gotowe ciasto przykryć i pozostawić na 60 minut.
  3. Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto złożyć i przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 minut. (Ciasto powinno w pełni wyrosnąć).
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę i naciąć w paru miejscach.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C.
  6. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 190°C, spryskać z góry wodą i piec ok. 50- 60 minut.

Smacznego.

Chleb ziemniaczany na zakwasie

Chleb ziemniaczany na zakwasie

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (15)

  1. Joanna

Vicki możesz użyć również mąki żytniej razowej typ 2000, a mąkę pszenną możesz wziąć tak jak napisałaś niższego typu.

  Załączniki
 
  1. Vicki

Witam
Mam zapytanie:
Czy mozna make zytnia 1150 zastapic zytnia 720, a make pszenna 1050 zastapic pszenna 650 lub 750?
Dziekuje za odpowiedz.

  Załączniki
 
  1. Kasia

chciałam upiec chleb ale nie mam pojęcia skąd wziąć mąkę pszenna typu 1050?

  Załączniki
 
  1. Smakowe Kubki

Chleb upiekłam, jest przepyszny !
Chciałam dorównać oryginałowi, o niepokorna !
Ciesz się,że w ogóle nadaje się do jedzenia!
Bardzo pragnęłam mieć okrąglutki, wysoki, sprężysty- wyszedł płaski, mimo,że wyrósł pięknie, ale przełożony nawet bez...

Chleb upiekłam, jest przepyszny !
Chciałam dorównać oryginałowi, o niepokorna !
Ciesz się,że w ogóle nadaje się do jedzenia!
Bardzo pragnęłam mieć okrąglutki, wysoki, sprężysty- wyszedł płaski, mimo,że wyrósł pięknie, ale przełożony nawet bez wpadki z koszyka okrągłego na blachę nieco się rozlazł. Nie wiem dlaczego. :sad: Nie zraża mnie to niepowodzenie, upiekę znowu, bo jest cudownie wilgotny i taki swojski, pycha!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Smakowe Kubki

Mój chlebek jest w drugiej fazie "produkcji", jestem ogromnie ciekawa efektów. Zakwas pielęgnowany i dokarmiany wg przepisy Twojego , Joanno.
Upiekłam już na nim dwa różne chleby. Spisał się na medal !
Napiszę jak smakował i upiekł się z...

Mój chlebek jest w drugiej fazie "produkcji", jestem ogromnie ciekawa efektów. Zakwas pielęgnowany i dokarmiany wg przepisy Twojego , Joanno.
Upiekłam już na nim dwa różne chleby. Spisał się na medal !
Napiszę jak smakował i upiekł się z ziemniakami.
Trzymajcie kciuki.To mój pierwszy "poważny" chleb na zakwasie.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Gosia

ja waśnie go zrobiam, dodam, że w ogóle dopiero zaczynam swoją przygodę z chlebem, wyszedl doskonay!! polecam dla początkujących, a zwaszcza tych. którzy mają mlody zakwas

  Załączniki
 
  1. Tamara

Chlebek jest PIEKNY! Zastanawiam sie tylko dlaczego uzywasz jeszczedrozdzy skoro jest juz zakwas?

  Załączniki
 
  1. DarkANGELika

Piękny bochenek

  Załączniki
 
  1. Ola

nigdy nie próbowałam takiego chleba, ale wygląda obłędnie!

  Załączniki
 
  1. Elzbieta

No chleb jak marzenie a zapach i smak napewno też. Pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony