Chleb ziemniaczany na zakwasie

Bardzo lubię chleby z dodatkiem ziemniaków, ponieważ dzięki nim pozostają dłużej świeże. Ten chleb na zakwasie pozostaje świeży i wilgotny przez parę dni, nie tracąc walorów smakowych. Przepis pochodzi z tego blogu.

Składniki:
Zaczyn:

  • 7g zakwasu żytniego
  • 75g mąki żytniej typu 1150 (można użyć typu 2000)
  • 75g wody

Bułka tarta:

  • 40g bułki tartej
  • 75g wody

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podany powyżej)
  • bułka tarta (podana powyżej)
  • 150g ziemniaków (ugotowanych w mundurkach)
  • 60g mąki żytniej typu 1150 (lub 2000)
  • 515g mąki pszennej typu 1050
  • 20g świeżych drożdży
  • 280g wody
  • 18g soli

Sposób przygotowania:

  1. Wieczór przed pieczeniem należy przygotować zaczyn i bułkę tartą. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i pozostawić na 16- 20 godzin. (najlepiej w temperaturze 22-25°C. Ja wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką). Bułkę tartą wymieszać z wodą i pozostawić na co najmniej 2 godziny. (Ja robię ją razem z zaczynem, wtedy nie muszę o niej pamiętać przed przygotowaniem ciasta chlebowego).
  2. Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Połączyć z resztą składników na ciasto chlebowe i zagnieść ciasto robotem kuchennym najpierw na najniższych obrotach przez 4 min., a następnie przez 8- 10min. na średnich obrotach. (Ciasto będzie lekko klejące). Gotowe ciasto przykryć i pozostawić na 60 minut.
  3. Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto złożyć i przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 minut. (Ciasto powinno w pełni wyrosnąć).
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę i naciąć w paru miejscach.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C.
  6. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 190°C, spryskać z góry wodą i piec ok. 50- 60 minut.

Smacznego.

Chleb ziemniaczany na zakwasie

Chleb ziemniaczany na zakwasie