Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
20 Komentarzy
Chleb z cukinią

Bardzo smaczny chleb z cukinią. Dodatek cukinii sprawia, że jest bardzo wilgotny, a orzechy włoskie nadają mu dodatkowo smaku i aromatu. Raczej nie zamieniałabym orzechów włoskich na inne. Te doskonale pasują do tego chleba. Na drugi dzień chleb jest również smaczny.

Składniki na keksówkę 30 cm:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 30 g świeżych drożdży*
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • 250 g młodej cukinii (ok. 1 sztuka małej cukinii)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 jajko (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania chleba

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski. W środku mąki zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i trochę lekko ciepłej wody. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie umyć cukinię i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Orzechy posiekać nie za drobno.
  4. Do miski z mąką i wyrośniętym zaczynem dodać resztę lekko ciepłej wody, jajko i sól. Zagnieść ciasto.
  5. Cukinię dobrze odcisnąć z soku rękami. Odciśniętą cukinię i 75 g orzechów dodać do ciasta. Ciasto ponownie zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na 45 minut.
  6. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem.
  7. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je jeszcze raz na posypanym mąką blacie. Ciasto i ręce posypać dobrze mąką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Formę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
  8. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C (grzałka góra- dół) lub 180°C (termoobieg). Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem i posypać resztą posiekanych orzechów (25g).
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, na dolnej szynie piekarnika.
  10. Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwagi:

* W oryginale jest 40 g, ale 30 gramów jest wystarczające.

Ciasto na początku wyrabiania jest dość gęste, ale po dodaniu cukinii zrobi się wilgotne. (Dlatego proszę nie dolewać wody, ani nie dosypywać mąki).

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Brot und Kleingebäck" Die GU Küchenbibliothek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Chleb z cukinią Chleb z cukinią

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 1 lat temu
    Chleb jest pyszny, łatwy w przygotowaniu. Ja zrobiłam z podwójnej porcji, dałam 700g mąki pszennej i 300 pszennej razowej. Dodałam też trochę nasion słonecznika i czarnuszki. Pycha !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 lat temu
    Dzień dobry, a mąka to zwykła pszenna typ 500 czy chlebowa typ 750 będzie konieczna? Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 2 lat temu
    Czy zamiast mąki pszennej można użyć innej? Np. orkiszowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ceina · 4 lat temu
    Witam,orzechy i cukinia w chlebie?to nie może się udać!a wyszedł piękny,a jaki smaczny!Mój numer 1.Dziękuje za przepis i pozdrawiam. :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tatiana · 4 lat temu
    Witam... Chleb wyszedł wspaniały, wilgotny. Rodzina była zdziwiona, że zawiera cukinie. Bardzo dziękuje za kolejny świetny przepis. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Właśnie tego nie wiem, czy jest dostępna.... Jakoś wcześniej u mnie cukinia nie była na topie (oczywiście do teraz) Pora nadrobić zaległości Myślałam aby spróbować z dynią, co o tym myślisz?
    Dziś zrobiłam dwa chlebki w alternatywnej wersji i zamiast orzechów dodałam do jednego pestki dyni a do drugiego słonecznik, też jest pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    Chlebek rewelacja! Prosty przepis, łatwo się robi i szybko znika! Bardzo dziękuję Pani Joanno za te przepisy, bez nich na pewno moja przygoda z gotowaniem byłaby o niebo cięższa! Wszystkim swoim znajomym polecam Pani stronkę Mam tylko jedno pytanie...?
    A co jak się skończy sezon na cukinie? Ma Pani jakiś pomysł czym można ją zastąpić???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 21 dni temu
      Dziękuję Ten chleb jest ekstra z cukinią. Nie próbowałam innej wersji. Cukinia jest dostępna w markecie przez cały rok
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 6 lat temu
    chodzi mi o rozumienie tekstu powiązanego z mąkami,czy robimy zacxzyn z odrobiną maki czy z całą maką czyli 500g.?bo nie rozumiem
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 21 dni temu
      Doroto, mąkę całą wsypujesz do miski i robisz w mące wgłębienie. Do wgłębienia należy wkruszyć drożdże, dodać cukier i wodę. Należy to zamieszać w środku i przysypać mąką z boku miski. Zamiast robić zaczyn osobno, robisz go w jednej misce. Możesz oczywiście zrobić również zaczyn osobno z drożdży, cukru, wody i małej ilości mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna · 6 lat temu
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Tym razem podsypalam dużo mniej mąki niż ostatnio i faktycznie chlebek wyszedł jeszcze lepszy. Polecam wszystkim, którzy nie mieli okazji go upiec bo naprawdę warto. Przepis zapisałam i na pewno nie raz jeszcze upiekę chlebek na śniadanie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna · 6 lat temu
    witam. Mam pytanie odnośnie konsystencji ciasta przy wyrabianiu. Moje ciasto jest bardzo klejące i jak robiłam chleb po raz pierwszy to musiałam dosypać około 200g mąki.. (używałam chlebową typ 750.) czy taka powinna być jego konsystencja? teraz robię chleb po raz drugi i zostawiłam je takie klejące na czas pierwszego wyrastania a najwyżej przy drugim wyrastaniu dosypię więcej mąki. Poza tym chleb bardzo smaczny i planuje go robić co jakiś czas, więc wolałabym wiedzieć jak to jest z tym ciastem. Pozdrawiam i dziękuję za ten przepis
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 21 dni temu
      Tak, ciasto jest klejące. Spróbuj w miarę możliwości nie dosypywać za dużo mąki, aby chleb nie wyszedł za bardzo zbity.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pati · 6 lat temu
    Chlebek jest przesmaczny! Ma cudownie chrupiącą skorkę i przyjemny środek ja tylko pominęłam orzechy, bo u mnie mało kto za nimi przepada
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    pao77 · 7 lat temu
    Upiekłam chlebek i smak jak najbardziej powalił na kolana. Zamiast orzechów dałam suszone pomidory. Przepis super polecam serdecznie. Chlebek będzie często gościł na mym stole,a ja będę eksperymentować z dodatkami.
    Serdecznie i smacznie pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 7 lat temu
    Zdjęcia zachecily mnie do upieczenia chleba, doslownie obslinilam komputer, lecz smak niestety nie powalil... najgorsze były orzechy, dla mnie one tam nie pasują. Nie moje smaki:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania&wojtek · 8 lat temu
    Przepis genialny,
    smak niepowtarzalny, rewelacja.
    Musicie koniecznie spróbować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    malgorzata · 8 lat temu
    upiekłam!
    dla mnie rewelacja!
    jedynie co zmieniłam - to dodałam jeszcze ziółka: majeranek i bazylię:)
    faktycznie - jest wilgotny ale bardzo smaczny!!!! od razu poczyniłam 2 blaszki:)
    dziękuję za przepis!
    Gosia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 9 lat temu
    bardzo intrygujące połączenie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Smaczny Dom · 9 lat temu
    no wlasnie kilka dni temu zastanawialam sie czy mozna upiec chleb z cukinia..
    i teraz juz wiem, ze mozna:)
    ps. powtarzam za Aniado: gratuluje pieknych zdjec:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maly-kuchcik · 9 lat temu
    Nigdy nie jadłam takiego chleba, ale w końcu trzeba wszytskiego spróbować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 9 lat temu
    niezwykły!
    pod względem wyglądu.
    i niesamowity, jeśli chodzi o tę cukinię.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aniado · 9 lat temu
    Wygląda fantastycznie! Przepis stanowczo do wypróbowania! Zapisuję Pzdr Aniado
    Ps. Cudowne, pachnące zdjęcia!!! Tylko gratulować umiejętności fotograficznych

Polub nas na ...

Początek strony