Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chleb z cukinią

Chleb jest mówiąc jednym słowem pyszny. Bardzo nam smakuje. Dodatek cukinii sprawia, że jest bardzo wilgotny, a orzechy włoskie nadają mu dodatkowo smaku i aromatu. Raczej nie zamieniałabym orzechów włoskich na inne. Te doskonale pasują do tego chleba. Na drugi dzień chleb jest również smaczny.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250ml lekko ciepłej wody
  • 250g młodej cukinii (ok. 1 sztuka małej cukinii)
  • 100g orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • żółtko + trochę mleka do posmarowania chleba

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski. W środku mąki zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i trochę lekko ciepłej wody. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie umyć cukinię i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Orzechy posiekać (trochę, nie trzeba bardzo drobno).
  4. Do miski z mąką i wyrośniętym zaczynem dodać resztę lekko ciepłej wody, jajko i sól. Zagnieść ciasto.
  5. Cukinię dobrze odcisnąć z soku rękami. Odciśniętą cukinię i 75g orzechów dodać do ciasta. Ciasto ponownie zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na 45min.
  6. Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagnieść, na posypanym mąką blacie. Ciasto i ręce posypać dobrze mąką. Formę keksową (o długości 30cm) wysmarować olejem. Ciasto przełożyć do formy. Formę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 45min.
  7. Piec nagrzać do temperatury 200°C. Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem i posypać resztą posiekanych orzechów (25g).
  8. Piec w nagrzanym piekarniku, na dolnej szynie piekarnika ok. 50min. (Można w termoobiegu w temperaturze 180°C.)
  9. Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego Smile.

Uwaga: Ciasto na początku wyrabiania jest dość gęste, ale po dodaniu cukinii zrobi się wilgotne. (Dlatego proszę nie dolewać wody, ani nie dosypywać mąki!)
Przepis pochodzi z książki: „Brot und Kleingebäck“ Die GU Küchenbibliothek.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ok. 1 godz. i 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Chleb z cukinią

Chleb z cukinią

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Ceina

    Witam,orzechy i cukinia w chlebie?to nie może się udać!a wyszedł piękny,a jaki smaczny!Mój numer 1.Dziękuje za przepis i pozdrawiam. :lol:

  • Tatiana

    Witam... Chleb wyszedł wspaniały, wilgotny. Rodzina była zdziwiona, że zawiera cukinie. Bardzo dziękuje za kolejny świetny przepis. Pozdrawiam

  • Joanna

    Olu możliwe, że dynia też się sprawdzi. Jeśli przetujesz daj proszę znać. Taka informacja jest bardzo przydatna dla mnie i dla innych piekących ;-)

  • Ola

    Właśnie tego nie wiem, czy jest dostępna.... Jakoś wcześniej u mnie cukinia nie była na topie (oczywiście do teraz) Pora nadrobić zaległości :)
    Myślałam aby spróbować z dynią, co o tym myślisz?
    Dziś zrobiłam dwa chlebki w alternatywnej wersji i zamiast orzechów dodałam do jednego pestki dyni a do drugiego słonecznik, też jest pycha! :D

  • Joanna

    Olu dziękuję :-) Ten chleb jest ekstra z cukinią. Nie próbowałam innej wersji. Trzeba by poszukać innych przepisów np. z marchewką. A cukinia nie jest dostępna w markecie przez cały rok? Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że w Niemczech cukinie mogę kupić chyba o każdej porze roku, hmmm.

  • Ola

    Chlebek rewelacja! Prosty przepis, łatwo się robi i szybko znika! Bardzo dziękuję Pani Joanno za te przepisy, bez nich na pewno moja przygoda z gotowaniem byłaby o niebo cięższa! Wszystkim swoim znajomym polecam Pani stronkę :)
    Mam tylko jedno pytanie...?
    A co jak się skończy sezon na cukinie? Ma Pani jakiś pomysł czym można ją zastąpić???

  • Joanna

    Doroto mąkę całą wsypujesz do miski i robisz w mące wgłębienie. Do wgłębienia należy wkruszyć drożdże, dodać cukier i wodę. Należy to zamieszać w środku i przysypać mąką z boku miski. To tak jakbyś robiła zaczyn osobno tylko robisz go w jednej misce. Możesz oczywiście zrobić również zaczyn osobno z drożdży, cukru, wody i małej ilości mąki.

  • Dorota

    chodzi mi o rozumienie tekstu powiązanego z mąkami,czy robimy zacxzyn z odrobiną maki czy z całą maką czyli 500g.?bo nie rozumiem

  • anna

    Dziękuję za szybką odpowiedź. Tym razem podsypalam dużo mniej mąki niż ostatnio i faktycznie chlebek wyszedł jeszcze lepszy. Polecam wszystkim, którzy nie mieli okazji go upiec bo naprawdę warto. Przepis zapisałam i na pewno nie raz jeszcze upiekę chlebek na śniadanie:)

  • Joanna

    Anno tak, ciasto jest klejące. Spróbuj w miarę możliwości nie dosypywać za dużo mąki, aby chleb nie wyszedł za bardzo zbity.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony