Masło migdałowe

Masło migdałowe zwane również musem migdałowym to zmiksowane na mus migdały. Jego zastępnikiem jest masło orzechowe. Konsystencja podobna, ale smak jednak inny. Wiadomo jedno jest z migdałów, a drugie z orzechów ;).

Można zrobić tzw. biały mus, miksując obrane ze skórki migdały lub zmiksować je ze skórką, wówczas mus będzie ciemny.

Do jego przygotowania potrzebny jest robot o dużej mocy, który poradzi sobie ze zmieleniem twardych migdałów. Migdały należy miksować tak długo, aż zaczną wypuszczać olej i powstanie gładka, jednolita i oleista masa. Podczas miksowania należy uważać, aby masa migdałowa nie zrobiła się za ciepła. W przeciwnym wypadku oddzieli się tłuszcz od migdałów i już się z powrotem nie połączy. Dlatego dobrze jest robić przerwy podczas miksowania, aby masa mogła przestygnąć.

Ja przygotowałam masło migdałowe w Thermomixie. Używając Thermomixu powinniśmy wybrać co najmniej 400g migdałów. (Mniejszą ilość źle się miksuje). W Thermomixie temperatura nie powinna przekroczyć 37°C.  Gdyby przekroczyła należy od razu wyłączyć urządzenie i pozostawić masę do przestygnięcia.
Najżmudniejszy etap to obieranie migdałów. Polecam zrobić to wieczorem przed telewizorem ;)

Masło migdałowe można zastosować tak samo jak masło orzechowe np. na tosty, do ciast, do dressingu do sałatki. Polecam zrobić na śniadanie jogurt naturalny wymieszany z łyżeczką lub dwoma masła migdałowego i z bakaliami lub świeżymi owocami. Pycha. Masło migdałowe jest wykorzystywane również bardzo często w przepisach wegańskich.

Składniki na ok. 300ml:

  • 400g migdałów
  • szczypta lub więcej soli do smaku (na taką ilość daję ok. pół łyżeczki)

Sposób przygotowania:

  1. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut.
  2. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami).
  3. Obrane migdały należy dokładnie osuszyć na ściereczce.
  4. Następnie rozłożyć migdały na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec  w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż migdały zaczną ładnie pachnieć i lekko się przyrumienią. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Następnie należy zmielić migdały. Migdały przełożyć do malaksera lub blendera (użyłam Thermomixa) i miksować. Miksować tak długo, aż wydzieli się olej i powstanie jednolita, oleista masa. Od czasu do czasu zatrzymać urządzenie i zebrać masę ze ścianek. W razie konieczności, gdyby masa była za ciepła, robić przerwy w miksowaniu.
  6. Gdy masło jest już gotowe dodać szczyptę soli do smaku i zmiksować.
  7. Masło migdałowe przełożyć do słoika. (Z podanej porcji wychodzi ok. 300ml masła). Masło można przechowywać do miesiąca w szafce w temperaturze pokojowej. Jeśli po jakimś czasie oddzieliłby się olej należy przed użyciem całość dokładnie wymieszać. Można również włożyć masło migdałowe do lodówki (ale jeśli po jakimś czasie, po wewnętrznej stronie słoika utworzy się „rosa” to może to doprowadzić do spleśnienia masła).

Wariant Thermomix:
Po każdym zatrzymaniu urządzenia należy kopystką zsunąć masę ze ścianek naczynia miksującego na dół.

  1. Zimne migdały przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 6. Kopystką zsunąć migdały na dół ze ścianek.
  2. Zmiksować 30s./ obr. 10 dwa razy.
  3. Zmiksować 10s./ obr. 10 dwa razy.
  4. Zmiksować 20s./ obr. 6 dwa razy. (Uwaga: Pilnować temperatury. Przy 50°C wyłączyć urządzenie i pozostawić do ostygnięcia).
  5. Zmiksować 10s./ obr. 6 ok. 20 razy. (Cały czas kontrolować temperaturę). Gdyby masa po tym czasie nie była wystarczająco gładka i rzadka, miksować dalej.

Smacznego.

Masło migdałowe

Masło migdałowe