Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Gofry na maślance

Pyszne, lekkie i chrupiące gofry z dodatkiem maślanki. Są proste i łatwe do przygotowania. Bardzo smaczne same lub z dowolnym dodatkiem. Ja podałam je z z bitą śmietaną i borówką amerykańską.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 60g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 125ml maślanki
  • olej do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślano- jajecznej i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wlać stopniowo maślankę, miksując do połączenia. Ciasto odstawić na 10 minut.
  3. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować olejem.
  4. Gofry smażyć na złoty kolor.
  5. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
zegarek

Całkowity czas przygotowania:

do 1 godziny
porcje

Liczba porcji:

5 gofrów w kształcie serc

trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Gofry na maślance

Gofry na maślance

Gofry na maślance

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (4)

  1. Betinka

Hej Mam pytanie, czy te gofry można zrobić w takiej domowej małej gofrownicy a'la opiekacz?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Betinka

Tak.

  Załączniki
 
  1. emilia

czy zamiast truskwek może być inny owoc?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    emilia

Emilio tak, oczywiście

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony