Jajka z galaretek

Galaretka przygotowana w skorupce jajka. Dzięki niej galaretka przyjmuje kształt jajka. Łatwy, wielkanocny deser dla najmłodszych, który ładnie się prezentuje i cieszy oko.

Skorupki polecam zbierać stopniowo przed świętami. Gdy potrzebujemy całe jajka np. do jajecznicy, omletu, czy ciasta, zróbmy dziurkę w skorupce (od dołu jajka), wylejmy zawartość do miseczki, a skorupkę wypłukaną pod bieżącą wodą i wyschniętą, schowajmy np. do opakowania po jajkach.

Składniki na ok. 15 sztuk:

  • ok. 15 skorupek z jajek, rozmiar M (patrz sposób przygotowania)
  • 3 galaretki dowolnego koloru i smaku (u mnie: wiśniowa, brzoskwiniowa i cytrynowa)
  • 50 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. W skorupce jajka zrobić mały otwór np. szpicem nożyka, koniecznie w szerszej stronie jajka, a następnie poszerzyć otwór na ok. 1 cm, aby można było nalewać łyżeczką galaretkę. Jajko wylać do miseczki. (Jeśli nie będzie chciało wyjść, należy wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków rozbić strukturę jajka). Skorupki wymyć pod bieżącą wodą.
  2. Do dużego garnka wlać zimną wodę. Skorupki zanurzyć w wodzie, aby woda nalała się do ich środka. Zagotować. Od zagotowania, gotować ok. 5 minut. Skorupki wyciągnąć ostrożnie z wody, wylać wodę ze środka skorupki i ułożyć na ręczniku papierowym lub ściereczce otworem do dołu. Pozostawić do wyschnięcia.
  3. Skorupki umieścić np. w pojemniku na jajka, podstawkach/ kieliszkach do jajek otworem do góry.
  4. Wiśniową galaretkę (lub inną) rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić w zimnej wodzie i rozlać do skorupek, przy pomocy łyżeczki, wypełniając je do ⅓ wysokości. Wstawić do lodówki do stężenia (na ok. 20 minut).
  5. Brzoskwiniową galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku. Dodać 50 ml słodkiej śmietany i wymieszać. Ostudzić w zimnej wodzie i rozlać do skorupek, gdy galaretka wiśniowa stężeje.
  6. Cytrynową galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić w zimnej wodzie i rozlać do skorupek na stężałą warstwę brzoskwiniową. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na noc. (Skorupki powinny być już całe wypełnione. Gdyby zdarzyło się, że skorupki były duże i pozostało jeszcze w nich miejsce, należy przygotować jeszcze jedną galaretkę).
  7. Jajko delikatnie obstukać i ściągnąć skorupkę, pozostawiając błonkę na jajku. Następnie zanurzyć jajko na chwilę pod bieżącą wodą i ściągnąć błonkę.
  8. Przechowywać w lodówce do kilku dni.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Jajka z galaretek Jajka z galaretek

Powiązane przepisy