Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Makówki

Makówki to słodka potrawa wigilijna znana głównie na Śląsku. Nie znam ich od dzieciństwa, bo u mnie w domu makówek nigdy nie było, ale miałam okazję ich zasmakować w domu rodzinnym męża. Uwielbiam takie specjały. Nie dość, że są bardzo proste do przygotowania to na dodatek mogą być potraktowane jako prosta wersja makowca ;)

Składniki:

  • ok. 1 litr mleka
  • 250g suchego, zmielonego maku
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g orzechów włoskich
  • 120g rodzynek
  • ok. 80g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • parę kropli olejku migdałowego
  • bułki pszenne, chałka, sucharki (dałam 4 nieduże bułki)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  2. Bułki pokroić na cienkie plasterki. Odstawić na bok.
  3. Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem i dodać masło. Zagotować. Dalej gotować ok. 15 min. na małej temperaturze, ciągle mieszając. Kolejno dodać miód, cukier do smaku (daję tyle co podane w składnikach), parę kropli olejku migdałowego, orzechy i rodzynki. (Gotowa masa nie powinna być za gęsta. Ewentualnie dolać jeszcze trochę mleka).

2

  1. W misce ułożyć pierwszą warstwę bułki. (Moja miska ma pojemność 2,5l). Na bułkę wyłożyć gorącą masą makową. Ułożyć kolejną warstwę bułki i na nią wyłożyć masę makową. Na przemian układać plasterki bułki i masę makową, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna być warstwa maku. Całość docisnąć i wyrównać powierzchnię. Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Następnie przykryć miskę (np. folią spożywczą) i wstawić do lodówki na całą noc, aby bułka zmiękła od masy makowej.
  2. Z góry udekorować posiekanymi bakaliami. Gotowe makówki powinny mieć gęstą i zwartą konsystencję.

Smacznego.

Makówki

Makówki

Makówki

Makówki

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Kasia

    Witam! U mnie też makowki zawsze królują na świata i nawet pojawiają się na Wielkanoc.Ja z kolei zawsze do mleka dodaję masło,bakalie oczywiście mak,a po ugotowaniu u mnie koniecznie musi być chałka i pokrojone na kawałki ananasy z puszki. W niezwykły sposób przełamują smak maku. Polecam również takie!

  • Menia59

    Ja tak jak i ty nauczyłam się robić makówki w domu męża.Zawsze robię z chałkami i wtedy dodaję tylko miód bez cukru.Nie wyobrażam sobie świąt bez makówek Ale do dziś nie przekonałam się do moczki.Wolę piernik z powidłami i oblany czekoladą.Pozdrawiam serdecznie

  • Bogusia

    Chce zrobic takie makowki na swieta,czy ten mak wsypuje sie do garnka suchy,czy trzeba go najpierw namoczyc,przekrecic przez maszynke i dopiero dodac do mleka i gotowac?

  • W odpowiedzi na: Bogusia

    Używasz maku suchego, zmielonego. (Jeśli nie jest zmielony należy to zrobić przed przystąpieniem do pracy). Taki mak wsypujesz do garnka, dodajesz mleko itd.

  • Ania

    W odpowiedzi na: Joanna Moderator

    Witam,
    Ja używam maku zmielonego dwukrotnie, jak na makowiec. Pierwszy raz zrobilam po obejrzeniu programu Okrasy z Michałem Ogórkiem- tam podał przepis. Od tamtej pory nie mam spokoju, na każde święta rodzina skanduje"makówki, makówki..."i trzeba robić, nie ma wyjścia:)Z tej strony też korzystam z przepisów i zawsze ciasta się udają.

  • olka

    Makówki musza być na światecznym stole !!! u mnie w rodzinnym domu mama robiła makówki na wodzie a nie na mleku , a to ze względu na ilość bo jak zjeżdzała sie cała rodzina to każdy chciał choć troche spróbować a i po świętach też chętnie by się zjadło, mleko szybko kwaśnieje a takie makówki na wodzie były nawet i przez 5-7 dni

  • makówka

    Witam, mam pytanie czy mak jak się już zagotuje z mlekiem i masłem i potem na małym ogniu gotować jeszcze 15 minut to czy pozostałe dodatki dodać już po tych 15stu minutach gotowania czy to ma byc razem gotowane w tych 15stu minutach ???

  • W odpowiedzi na: makówka

    Najpierw gotujesz mak z masłem i mlekiem przez 15 min, a potem dodajesz resztę.

  • Pe

    Polecam gotowe masy makowe. Odpada mielenie maku i długie gotowanie. Wystarczy dodać mleko i jednokrotnie zagotować. Jednak należy uważać z miodem i bakaliami żeby nie przesłodzić. Choć nie wiem czy to w ogóle możliwe w przypadku makówek.

  • Anna

    Ja zrobilam dokladnie wedlog przepisu. Wyszlo idealnie :lol:

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony