Makówki

Makówki to słodka potrawa wigilijna znana głównie na Śląsku. Nie znam ich od dzieciństwa, bo u mnie w domu makówek nigdy nie było, ale miałam okazję ich zasmakować w domu rodzinnym męża podczas swiąt Bożego Narodzenia. Uwielbiam takie specjały. Nie dość, że są bardzo proste do przygotowania to na dodatek mogą być potraktowane jako prosta wersja makowca ;).

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 250 g suchego, zmielonego maku
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 120 g rodzynek
  • ok. 80 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • kilka kropli olejku migdałowego lub likieru amaretto (opcjonalnie)
  • chałka, bułki pszenne, sucharki (lub w wersji bezglutenowej: np. drożdżowe bułeczki Bon Matin firmy Schär, 1½ opakowania, czyli 6 sztuk 300g)

Do dekoracji:

  • bakalie

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  2. Pieczywo pokroić na cienkie kromki. Odstawić na bok.
  3. Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem i dodać masło. Zagotować. Dalej gotować ok. 15 minut na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając. Następnie dodać miód, cukier do smaku (daję tyle co podane w składnikach), kilka kropli olejku migdałowego, orzechy i rodzynki. (Gotowa masa nie powinna być za gęsta. Ewentualnie dolać jeszcze trochę mleka).
  4. W misce ułożyć pierwszą warstwę bułki. (Moja miska ma pojemność 2,5 litra). Na bułkę wyłożyć chochlą gorącą masą makową. Ułożyć kolejną warstwę bułki i na nią wyłożyć masę makową. Na przemian układać kromki i masę makową, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna być warstwa maku. Całość docisnąć i wyrównać powierzchnię. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Następnie przykryć miskę (np. folią spożywczą) i wstawić do lodówki na całą noc, aby bułka zmiękła od masy makowej.
  2. Z góry udekorować posiekanymi bakaliami. Gotowe makówki powinny mieć gęstą i zwartą konsystencję.
  3. Można je przechowywać w lodówce do ok. 4 dni.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Makówki Makówki Makówki