Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
18 Komentarzy

Makówki

Makówki to słodka potrawa wigilijna znana głównie na Śląsku. Nie znam ich od dzieciństwa, bo u mnie w domu makówek nigdy nie było, ale miałam okazję ich zasmakować w domu rodzinnym męża podczas swiąt Bożego Narodzenia. Uwielbiam takie specjały. Nie dość, że są bardzo proste do przygotowania to na dodatek mogą być potraktowane jako prosta wersja makowca ;).

Składniki:

  • ok. 1 litr mleka
  • 250g suchego, zmielonego maku
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g orzechów włoskich
  • 120g rodzynek
  • ok. 80g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • parę kropli olejku migdałowego
  • bułki pszenne, chałka, sucharki (dałam 4 nieduże bułki)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  2. Bułki pokroić na cienkie plasterki. Odstawić na bok.
  3. Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem i dodać masło. Zagotować. Dalej gotować ok. 15 min. na małej temperaturze, ciągle mieszając. Kolejno dodać miód, cukier do smaku (daję tyle co podane w składnikach), parę kropli olejku migdałowego, orzechy i rodzynki. (Gotowa masa nie powinna być za gęsta. Ewentualnie dolać jeszcze trochę mleka).

2

  1. W misce ułożyć pierwszą warstwę bułki. (Moja miska ma pojemność 2,5l). Na bułkę wyłożyć gorącą masą makową. Ułożyć kolejną warstwę bułki i na nią wyłożyć masę makową. Na przemian układać plasterki bułki i masę makową, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna być warstwa maku. Całość docisnąć i wyrównać powierzchnię. Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Następnie przykryć miskę (np. folią spożywczą) i wstawić do lodówki na całą noc, aby bułka zmiękła od masy makowej.
  2. Z góry udekorować posiekanymi bakaliami. Gotowe makówki powinny mieć gęstą i zwartą konsystencję.

Smacznego.

Makówki

Makówki

Makówki

Makówki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Doro · 1 lat temu
    Kocham makowki, kocham kocham kocham kocham. Dla mnie moze nie byc zadnego innego ciasta na swieta, same makowki wystarcza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daniela · 1 lat temu
    Ja dodałam jeszcze cacao i wyszły pyszne dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Ja zrobilam dokladnie wedlog przepisu. Wyszlo idealnie :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pe · 3 lat temu
    Polecam gotowe masy makowe. Odpada mielenie maku i długie gotowanie. Wystarczy dodać mleko i jednokrotnie zagotować. Jednak należy uważać z miodem i bakaliami żeby nie przesłodzić. Choć nie wiem czy to w ogóle możliwe w przypadku makówek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    makówka · 3 lat temu
    Witam, mam pytanie czy mak jak się już zagotuje z mlekiem i masłem i potem na małym ogniu gotować jeszcze 15 minut to czy pozostałe dodatki dodać już po tych 15stu minutach gotowania czy to ma byc razem gotowane w tych 15stu minutach ???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    olka · 3 lat temu
    Makówki musza być na światecznym stole !!! u mnie w rodzinnym domu mama robiła makówki na wodzie a nie na mleku , a to ze względu na ilość bo jak zjeżdzała sie cała rodzina to każdy chciał choć troche spróbować a i po świętach też chętnie by się zjadło, mleko szybko kwaśnieje a takie makówki na wodzie były nawet i przez 5-7 dni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bogusia · 3 lat temu
    Chce zrobic takie makowki na swieta,czy ten mak wsypuje sie do garnka suchy,czy trzeba go najpierw namoczyc,przekrecic przez maszynke i dopiero dodac do mleka i gotowac?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Używasz maku suchego, zmielonego. (Jeśli nie jest zmielony należy to zrobić przed przystąpieniem do pracy). Taki mak wsypujesz do garnka, dodajesz mleko itd.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Ania · 1 lat temu
        Witam,
        Ja używam maku zmielonego dwukrotnie, jak na makowiec. Pierwszy raz zrobilam po obejrzeniu programu Okrasy z Michałem Ogórkiem- tam podał przepis. Od tamtej pory nie mam spokoju, na każde święta rodzina skanduje"makówki, makówki..."i trzeba robić, nie ma wyjścia:)Z tej strony też korzystam z przepisów i zawsze ciasta się udają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Menia59 · 3 lat temu
    Ja tak jak i ty nauczyłam się robić makówki w domu męża.Zawsze robię z chałkami i wtedy dodaję tylko miód bez cukru.Nie wyobrażam sobie świąt bez makówek Ale do dziś nie przekonałam się do moczki.Wolę piernik z powidłami i oblany czekoladą.Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Witam! U mnie też makowki zawsze królują na świata i nawet pojawiają się na Wielkanoc.Ja z kolei zawsze do mleka dodaję masło,bakalie oczywiście mak,a po ugotowaniu u mnie koniecznie musi być chałka i pokrojone na kawałki ananasy z puszki. W niezwykły sposób przełamują smak maku. Polecam również takie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    elen · 4 lat temu
    Po prostu smak Świąt :-) ja dodaję obowiązkowo jeszcze migdały i wiórki kokosowe a pomijam aromat migdałowy, który psuje smak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asiula · 4 lat temu
    Moje ulubione! Bez makowek nie było by świąt! Co roju u nas goszczą mimo że mieszkam w Szczecinie. Właśnie skończyłam robić swoje Wesołych Świąt!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorotka · 4 lat temu
    Polecam wszystkim bardzo serdecznie!! Kto raz skosztuje, nie będzie mógł przestać ich jeść! U mnie makówki goszczą zawsze na wigilijnym stole (można powiedzieć, że są obowiązkową i główną potrawą) Super, że znalazł się tu ten przepis.. Wesołych Świąt wszystkim życzę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola · 4 lat temu
    mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angela · 4 lat temu
    ..Wychowywałam się na Sląsku i bardzo dobrze pamiętam Makówki mojej babci,od 15 lat mieszkam na Podkarpaciu gdzie nie są wogóle znane, ale odkąd robię z przepisu babci cieszą sie ogólną aprobatą i co roku jestem pytana czy w tym roku tez będą.Bardzo podoba mi się Twoja wersja,są prześlicznie podane,w moim przepisie dodaję jeszcze kokos i prażony sezam :)) Spróbujcie,równiez są przepyszne,do mleka dodaję cukier i obowiązkowo cukier waniliowy.Twoja wersja jest prostsza co równiez bardzo mi się podoba:))U mnie rodzynki,orzechy,migdały i kokos posypuję osobno na warstwy bułki polanej ugotowanym mlekiem z makiem(dużo więcej zabawy)nie wpadłabym na to że można prościej,naprawdę Wielkie Dzięki:)) Zyczę Węsołych Świąt ,no i przepysznych Makówek :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    www.wenus-lifestyle. · 4 lat temu
    Świetna propozycja dla kogoś takiego jak ja - miłośnika maku :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 4 lat temu
    Pyszność dla wielbicieli makowych słodkości
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Montka · 4 lat temu
    Wyglądają przepysznie, ale ślicznie udekorowane. Ja na moje czekam do wigili a na widok Twoich to już mi ślinka cienknie... Swoje makówki robię podobnie z tym, że zamiast orzchów dodaję migdały - obowiązkowo pokrojone w słupki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anet · 4 lat temu
    Znamy, znamy! i kochamy! Aleja jestem z Gliwic, więc to dlatego Piękne Ci wyszły! zazdroszczę, że już teraz możesz się nimi delektować
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Taki urok prowadzenia strony, że wszytko musi być pokazane przed daną okazją Gdybym zrobiła makówki na święta i wstawiła dopiero wtedy przepis to nikt by już z niego nie skorzystał. Chyba, że za rok
Początek strony