Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Deser bezowy z owocami

Pyszny deser z owoców sezonowych, bitej śmietany i pokruszonych bez. Deser jest ekspresowy w przygotowaniu. Idealny szczególnie z letnimi owocami.

Składniki:

  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 60- 100g bez (kupnych lub z przepisu: "Bezy")
  • ok. 300g jeżyn (lub np. malin, kiwi, winogrona, truskawek, porzeczek, wiśni)*

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki. (Drobne owoce pozostawić w całości).
  2. Bezy pokruszyć na grube kawałki.
  3. Śmietanę ubić na sztywno.
  4. Połowę owoców rozłożyć do szklanek lub pucharków. Na nie wyłożyć połowę bitej śmietany i połowę pokruszonych bez. Następnie wyłożyć resztę owoców, resztę bitej śmietany i bezy.
  5. Podawać najlepiej od razu po przygotowaniu.

Uwaga:

  • Można użyć również owoce mrożone. Należy je najpierw pozostawić do rozmrożenia i odsączyć z soku.

Czas:

Czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Deser bezowy z owocami Deser bezowy z owocami Deser bezowy z owocami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony