Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Pączki dyniowe

Miękkie, puszyste pączki z ciasta drożdżowego z dodatkiem dyni. Smakują jak tradycyjne pączki, a dodatkowo mają piękną żółto- pomarańczową barwę. Wypełnione są pysznym, lekkim kremem z masła orzechowego i serka kremowego. Oczywiście każde inne nadzienie do pączków będzie tutaj również pasowało.

Składniki na ok. 17 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 2 żółtka
  • 60 g miękkiego masła
  • 150 g puree z dowolnej dyni (przepis na puree: „Puree z dyni”)

Nadzienie:

  • 50 g masła orzechowego bez kawałków
  • 150 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • ok. 1 litra oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • ok. 40 g czekolady gorzkiej do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, żółtka, miękkie masło, puree z dyni i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, ponieważ ciasto jest klejące). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  3. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formułować z nich okrągłe kulki. (Ciasto jest klejące. Ręce dobrze obsypywać mąką) . Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
  4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C).
  5. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  6. Przygotować nadzienie. Serek, masło orzechowe i cukier puder utrzeć łyżką na gładką masę. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do serka. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków i nadziać nim chłodne pączki.
  7. Pączki oprószyć cukrem pudrem.
  8. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Przełożyć ją do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia, odciąć jeden róg i wyciskając czekoladę udekorować pączki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas smażenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 17

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Pączki dyniowe Pączki dyniowe Pączki dyniowePączki dyniowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony