Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
6 Komentarzy

faworki bezglutenowe

Dla osób będących na diecie bezglutenowej mam na Tłusty Czwartek do zaproponowania faworki bezglutenowe. Faworki są bardzo smaczne i smakują również osobom nie będącym na diecie. W porównaniu do tradycyjnych faworków, są troszkę grubsze i nie mają pęcherzyków. Pęcherzyki pojawiają się jedynie sporadycznie.

Z moich prób mogę wywnioskować, że w przeciwieństwie do ciasta na faworki glutenowe, ciasta na faworki bezglutenowe nie ma sensu zbijać wałkiem. Nie zwiększy to ilości pęcherzyków, a może nawet zaszkodzić, ponieważ zbijane ciasto będzie się robić klejące i przyklejać do wałka lub blatu, co zmusza do podsypywania mąką. Z kolei po dodaniu dodatkowej ilości mąki ciasto robi się mniej elastyczne i bardziej łamliwe, przez co ciężko uzyskać ładny kształt faworków.

Składniki:

  • 250g uniwersalnej mąki bezglutenowej (użyłam firmy Schär: Mehl Farine)
  • 150ml gęstej, kwaśnej śmietany (10- 18%)
  • 4 żółtka
  • 10g masła
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu np. jabłkowego

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, masło, śmietanę i ocet. Zagnieść na jednolitą masę. (Nie dosypywać niepotrzebnie dodatkowej mąki. Ciasto powinno być elastyczne, o przyjemnej strukturze. Nie powinno się mocno kleić).
  2. Ciasto przełożyć na blat dobrze posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5- 2mm. (Wałek oprószyć również mąką).
  3. Ciasto pokroić, nożem lub radełkiem do ciasta, najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm. Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2122

  1. Faworki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

3

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie za smażeniem):

około 40 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 60
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Faworki bezglutenowe

Faworki bezglutenowe

Faworki bezglutenowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dr. Oetker podróbka · 7 miesięcy temu
    Jaki ocet mogę jeszcze użyć? lada chwila tłusty czwartek, a ja muszę patrzeć jak w klasie objadaja się tonami pączków i faworków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    izabela · 2 lat temu
    moje ciasto wyszło super jest elastyczne ciasto wyrobiłam mikserem fajna elastyczna masa się zrobiła ,gorzej z wałkowaniem bo się kruszyło ale wpadłam na pomysł i wysmarowałam stolnice i wałek olejem i jest bosko. powodzenia (szkoda ze nie sprawdziłam tego z pierogami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sachariska · 2 lat temu
    Mam takie pytabnie...czy myśli Pani, że z piekarnika wyjdą? Niestety smażenie nie dla mnie ale bardzo mam ochote na te faworki, boję si eże z piekarnika wyjda twarde??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    hania · 2 lat temu
    Od maja 2015 jestem na diecie bezglutenowej i 1 raz robilam faworki wyszly mi bardzo dobre - chociaz w/g mnie powinno być wiecej cukry -sa bardzo kruche wiec cieżko je przełożyć przez "dziurkę" -ale nie ważny kształt ważny smak Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    żeby były pęcherzyki ja dodaję trochę proszku do pieczenia ( jak pracowałam w cukierni to nawet do glutenowych dawało się proszku do pieczenia) :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grazyna Ksel · 3 lat temu
    Prosze o pomoc.
    Wiatm, na oczatku chcialam powiediec ze bardzo lubie Pani blog i czesto korzystam z Pani przepisow.
    Niedawno sprobowalam zrobic faworki bezglitenowe, niestety nie mam dostepu do Polskiej maki bezglutenowej. Zrobilam wiec z innej dostepnej wUSA maki bezglutenowej z wyzszej polki.
    Ciasto wyszlo mi bardziej kruche nie elastyczne wiec nie moglam wywinac w faworki. Upieklam serdduszka so ok ale wiem ze z Polskiej maki bylyby super. Moze Pani udzielic rady co zrobic zeby ciasto bylo bardziej elastyczne.
    Dziekuje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Użyj mniej mąki na początku i dosypuj w miarę potrzeby. Możesz również dodać trochę więcej śmietany.

Polub nas na ...

Początek strony