Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

faworki bezglutenowe

Dla osób będących na diecie bezglutenowej mam na Tłusty Czwartek do zaproponowania faworki bezglutenowe. Faworki są bardzo smaczne i smakują również osobom nie będącym na diecie. W porównaniu do tradycyjnych faworków, są troszkę grubsze i nie mają pęcherzyków. Pęcherzyki pojawiają się jedynie sporadycznie.

Z moich prób mogę wywnioskować, że w przeciwieństwie do ciasta na faworki glutenowe, ciasta na faworki bezglutenowe nie ma sensu zbijać wałkiem. Nie zwiększy to ilości pęcherzyków, a może nawet zaszkodzić, ponieważ zbijane ciasto będzie się robić klejące i przyklejać do wałka lub blatu, co zmusza do podsypywania mąką. Z kolei po dodaniu dodatkowej ilości mąki ciasto robi się mniej elastyczne i bardziej łamliwe, przez co ciężko uzyskać ładny kształt faworków.

Składniki:

  • 250g uniwersalnej mąki bezglutenowej (użyłam firmy Schär: Mehl Farine)
  • 150ml gęstej, kwaśnej śmietany (10- 18%)
  • 4 żółtka
  • 10g masła
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu np. jabłkowego

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, masło, śmietanę i ocet. Zagnieść na jednolitą masę. (Nie dosypywać niepotrzebnie dodatkowej mąki. Ciasto powinno być elastyczne, o przyjemnej strukturze. Nie powinno się mocno kleić).
  2. Ciasto przełożyć na blat dobrze posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5- 2mm. (Wałek oprószyć również mąką).
  3. Ciasto pokroić, nożem lub radełkiem do ciasta, najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm. Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2122

  1. Faworki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

3

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie za smażeniem):

około 40 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 60
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Faworki bezglutenowe

Faworki bezglutenowe

Faworki bezglutenowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • izabela

    moje ciasto wyszło super jest elastyczne ciasto wyrobiłam mikserem fajna elastyczna masa się zrobiła ,gorzej z wałkowaniem bo się kruszyło ale wpadłam na pomysł i wysmarowałam stolnice i wałek olejem i jest bosko. powodzenia (szkoda ze nie sprawdziłam tego z pierogami

  • Sachariska

    Mam takie pytabnie...czy myśli Pani, że z piekarnika wyjdą? Niestety smażenie nie dla mnie ;) ale bardzo mam ochote na te faworki, boję si eże z piekarnika wyjda twarde??

  • Nie sądzę, żeby wyszły dobre.

  • hania

    Od maja 2015 jestem na diecie bezglutenowej i 1 raz robilam faworki :) wyszly mi bardzo dobre - chociaz w/g mnie powinno być wiecej cukry -sa bardzo kruche wiec cieżko je przełożyć przez "dziurkę" -ale nie ważny kształt ważny smak :) Polecam

  • Ania

    żeby były pęcherzyki ja dodaję trochę proszku do pieczenia ( jak pracowałam w cukierni to nawet do glutenowych dawało się proszku do pieczenia) :-)

  • Grazyna Ksel

    Prosze o pomoc.
    Wiatm, na oczatku chcialam powiediec ze bardzo lubie Pani blog i czesto korzystam z Pani przepisow.
    Niedawno sprobowalam zrobic faworki bezglitenowe, niestety nie mam dostepu do Polskiej maki bezglutenowej. Zrobilam wiec z innej dostepnej wUSA maki bezglutenowej z wyzszej polki.
    Ciasto wyszlo mi bardziej kruche nie elastyczne wiec nie moglam wywinac w faworki. Upieklam serdduszka so ok ale wiem ze z Polskiej maki bylyby super. Moze Pani udzielic rady co zrobic zeby ciasto bylo bardziej elastyczne.
    Dziekuje

  • Użyj mniej mąki na początku i dosypuj w miarę potrzeby. Możesz również dodać trochę więcej śmietany.

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony