Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Paluszki ptysiowe

Proste, ale pyszne grube paluszki z ciasta ptysiowego obsypane brązowym cukrem. Dzieci je uwielbiają. Również dorośli będą mieć słodką przekąskę do kawy. Są łatwe i dość szybkie do przygotowania. Są dobrą propozycją na Tłusty Czwartek, jako alternatywa do smażonych pączków.

Można serwować je same, ale bardzo dobrze smakują z sosem karmelowym.

Składniki:

  • 125ml mleka
  • 125ml wody
  • 100g masła
  • 200g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. ½ szklanki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Mieszam cały czas łyżką drewnianą).
  2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
  3. Ciasto przełożyć do szprycy z dużą, okrągłą końcówką. (Ciasto jest gęste i można je wycisnąć tylko przez dużą tylkę).
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać, w odstępach, paluszki o długości ok. 9cm.
  5. Przed włożeniem blachy do piekarnika posypać paluszki grubo cukrem.

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej ok. 25- 30min. w temperaturze 200°C, aż paluszki ładnie się zarumienią.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 45
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Paluszki ptysiowe

Paluszki ptysiowe

Paluszki ptysiowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (16)

  1. Juliet

Dzień dobry. Chciałam się zapytać czy wie Pani, czy gdybym nie dodała białek, tylko same żółtka to coś by z tego wyszło? Córka uczulona jest na nabiał, no i ogólnie nie daje jej cukru, a takie paluszki chętnie bym jej dała, bo można go po prostu...

Dzień dobry. Chciałam się zapytać czy wie Pani, czy gdybym nie dodała białek, tylko same żółtka to coś by z tego wyszło? Córka uczulona jest na nabiał, no i ogólnie nie daje jej cukru, a takie paluszki chętnie bym jej dała, bo można go po prostu nie dać.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Juliet

Nie widzę tego. Nigdy nie słyszałam, żeby robić ciasto parzone z samych żółtek. Poza tym musiałabyś dać ich dużo, żeby masa miała odpowiednią konsystencję.

  Załączniki
 
  1. Kamila

Pani Asiu, co zrobić w przypadku, kiedy ciasto jest za rzadkie?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kamila

Ciasto powinno być gęste. Nie wiem, dlaczego wyszło za rzadkie. Dosyp mąki. Nic innego nie wymyślimy.

  Załączniki
 
  1. Nyscirre

Naprawdę dobre! Udało się nawet bez miksera, wystarczy energicznie wymieszać ciasto Dziś, po miesiącu, powtórka - teraz dla większej rzeszy domowników!

  Załączniki
 
  1. Domi w kuchni

Paluszki wyszły wspaniałe!

  Załączniki
 
  1. Doris

Wyszły pyyyyychotki,pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Doris

Dzień dobry p.Asiu. Właśnie wjechały do piekarnika moje pierwsze paluszki ptysiowe z pani przepisu. :lol: oczekuję rezultatu. Myślę,że będą pyyyycha. Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Agata

Czy można samemu uformowac paluszki, a nie je wyciskać?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agata

Ciasto jest klejące. Trudno jest je inaczej uformować. Możesz ewentualnie zrobić nieduże kleksy łyżeczką. Wyjdą wtedy ptysie.

  Załączniki
 
  1. Angelika

Pani Joasiu czy zamiast mleka zwykego mogę dać mleko kozie lub wodę. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Angelika

Tak. Myślę, że na mleku kozim będą smaczniejsze niż na wodzie.

  Załączniki
 
  1. Barbara

Czy musi byc koniecznie cukier brazowy?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Barbara

Koniecznie nie, ale dobrze by było dać brązowy. Możesz dać biały, ale posyp naprawdę grubo, aby cały nie wsiąknął w ciasto.

  Załączniki
 
  1. Ola

Wyszly pyszne i chrupiace. Wielkie dzieki za doskonaly przepis.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony