Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
15 Komentarzy

pączki serowe bezglutenowe

W ostatni weekend mieliśmy okazję pojechać na bal karnawałowy dla rodzin z dziećmi chorymi na Celiakię. Impreza była nieduża, bo na ok. 40 osób. Było miło i sympatycznie, a patrząc pod kątem wypieków, cały bufet przygotowany był naturalnie w wersji bezglutenowej. Pączki smażone były na miejscu i można było obserwować ich sposób przygotowywania, a dzieci miały zabawę przy ich lukrowaniu i dekorowaniu.

Bardzo ucieszyłam się, gdy otrzymałam wydrukowane przepisy. Poniżej prezentuję Wam jeden z nich, trochę przeze mnie zmodyfikowany.

Składniki:

  • 3 jajka (rozmiaru M)
  • 70g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 250g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 250g uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ewentualnie rodzynki lub kawałki jabłek (pominęłam)
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać sól i skórkę z cytryny.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać po łyżce sera.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dalej miksując, dodać stopniowo do ubitej masy.
  4. Na końcu wmieszać delikatnie ewentualnie rodzynki lub jabłka.
  5. Rozgrzać tłuszcz w dużym garnku lub głębokiej patelni.
  6. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (170- 190°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  7. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Gdy lekko ostygną posypać cukrem pudrem.
  8. Pączki smakują najlepiej świeże.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie za smażeniem):

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

pączki serowe bezglutenowe

pączki serowe bezglutenowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 6 miesięcy temu
    Czym można zastąpić uniwersalną mąkę bezglutenową? Jakich innych mąk użyć i w jakich proporcjach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 lat temu
    Pączki wyszły rewelacyjne!. Robiłam z połowy przepisu i ze zwykłego twarogu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 lat temu
    A jak wypchać je dżemem ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 3 lat temu
    A czy wersja z drożdżami zamiast proszku będzie ok?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Kamilo nie. Nie przy tym cieście. To nie jest ciasto drożdżowe.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Kamila · 1 lat temu
        Zaryzykowałam, zanim dostałam odpowiedź wyszły, ale nie takie ładne jak Twoje... Urosły i usmażyły się na mięciutkie, ale dla mnie zbyt ciemne, a jak były złote, to w środku jeszcze surowe. W każdym razie dziękuję za inspiracje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Ciekawy przepis! Chętnie wypróbuję:) Mam pytanie: czy mogę zastąpić proszek do pieczenia sodą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 3 lat temu
    Pani Joasiu. Mam pytanko czy mogę pominąć ser w tym przepisie?? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 4 lat temu
    Nie rozumię ilości sera zmielony z wiaderka i śmietankowy. Prosze o pomoc ile sera
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 4 lat temu
    [b]Pączuszki wyszły pyszne,mięciutkie smaźone na oleju nie na smalcu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    Wczoraj zrobiłam pączuszki - wyszły wyśmienicie .... mięciutkie nawet na drugi dzień, trzeciego dnia nie doczekały. Od teraz to ulubione bezglutenowe pączuszki moich dzieci. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 5 lat temu
    Wczoraj zrobiliśmy te pączuszki. Wyszly bardzo smaczne. Mój syn by zachwycony. Troszkę zmodyfikowaliśmy przepis - z uwagi na fakt, iż Filip ma alegię również na bialko mleka krowiego - i dodaliśmy ser kozi. Dziękujemy za pyszną inspirację. Dzisiaj pieczemy chleb bezglutenowy z ziemniakami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kassai · 5 lat temu
    Pyszne, mimo ze zawsze twierdzilam ze nie zrobie nigdy w zyiu paczkow, dalam sie skusic. Uzylam waniliowego Quark i posypalam czesc cynamonem z cukrem pudrem a czesc na zyczenie syna nadzalam zurawina
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 5 lat temu
    W pracy już planują ile to pączków nie zjedzą... myślałam że mnie to ominie:( a tu niespodzianka:) już się nie mogę doczekać powrotu do domu:) będę eksperymentować:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    fistach · 5 lat temu
    Ładniutkie Ciekawa jestem jakiego tłuszczu używasz do smażenia - osobiście jestem zwolenniczką smażenia na oleju rzepakowym, bo jest znacznie zdrowszy dla serca w porównaniu ze smalcem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Witam Widzę że przed mną wspaniały tłusty czwartek .. Super...
    A jeszcze mam pytanie czy na takim serku homogenizowanym Danio wyją takie pączki ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 5 lat temu
    ładne te pączki śniegiem przyprószone
Początek strony