Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
27 Komentarzy

pączki serowe bezglutenowe

W ostatni weekend mieliśmy okazję pojechać na bal karnawałowy dla rodzin z dziećmi chorymi na Celiakię. Impreza była nieduża, bo na ok. 40 osób. Było miło i sympatycznie, a patrząc pod kątem wypieków, cały bufet przygotowany był naturalnie w wersji bezglutenowej. Pączki smażone były na miejscu i można było obserwować ich sposób przygotowywania, a dzieci miały zabawę przy ich lukrowaniu i dekorowaniu.

Bardzo ucieszyłam się, gdy otrzymałam wydrukowane przepisy. Poniżej prezentuję Wam jeden z nich, trochę przeze mnie zmodyfikowany.

Składniki:

  • 3 jajka (rozmiaru M)
  • 70g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 250g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 250g uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ewentualnie rodzynki lub kawałki jabłek (pominęłam)
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać sól i skórkę z cytryny.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać po łyżce sera.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dalej miksując, dodać stopniowo do ubitej masy.
  4. Na końcu wmieszać delikatnie ewentualnie rodzynki lub jabłka.
  5. Rozgrzać tłuszcz w dużym garnku lub głębokiej patelni.
  6. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (ok. 170°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  7. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Gdy lekko ostygną posypać cukrem pudrem.
  8. Pączki smakują najlepiej świeże.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie za smażeniem):

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

pączki serowe bezglutenowe

pączki serowe bezglutenowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 24 dni temu
    Paczusie sa pyszne ,uzywan lyzki galkownicy do lodow do formowania i polewam rozpuszczona czarna czekolada z olejej kokosowym ,dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KasiaK · 1 miesięcy temu
    Super przepis, super smak, wielkie dzięki. Już trzeci raz w ciągu 5 dni jemy :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    EJ · 1 miesięcy temu
    Pączki proste i smaczne. Czego chcieć więcej? Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 1 miesięcy temu
    PY CHO TA!!! Jestem laikiem, smażyłam pierwszy raz i wyszły idealne! Nie pojmuję o co kaman z tym spalonym,surowym i temperaturą oleju zatem. wrzuć ziemniaka kobieto i jak frytka sie zaczyna ruszaj z pączkami Polecam mąkę ryżową po prostu. tylko kształty w cały świat, ale może coś wymyślę liczy się smak smak smak pyszny smaczek! Dziękuję dziękuję po stokroć za przepis! Wspaniała z Ciebie istota, takim cudem się podzielic...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katalein · 1 miesięcy temu
    Zrobiłam Z konieczności zmodyfikowałam, bo nie używam gotowych miksów bezglutenowych, a okazało się, że potrzebnej do "mojego" miksu mąki ziemniaczanej akurat zabrakło Dałam więc maniok Ser wzięłam taki najzwyklejszy z kostki i tylko trochę go podziabałam widelcem No i nie mam bezglutenowego proszku do pieczenia, więc dodałam sodę z kamieniem winnym i mąką ryżową - taki przepis na bezglutenowy proszek gdzieś kiedyś znalazłam. Ale że tamten też się mi skończył to dałam na oko i przesadziłam z sodą - jej smak był bardzo wyczuwalny...Ale to jedyny mankament. Reszta super! Trzeba rzeczywiście robić malutkie te pączki, bo mimo temperatury oleju mierzonej termometrem większe długo zostawały surowe w środku... Ale robiłam je dla dzieci do szkoły, więc małe są nawet fajniejsze Mam nadzieję, że jutro też zostanie coś z tej chrupiącej wspaniałe skórki. Bo o mięciutkie wnętrze się raczej nie boję! Bardzo dziękuję za podzielenie się tym przepisem!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 2 miesięcy temu
    Dziękuję za ten przepis. Pączuszki są genialne i na dobre zagoszczą na naszym stole. Przepis jest prosty, szybko się robi. Na drugi dzień są równie pyszne. Pozdrawiam Aneta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sophie · 7 miesięcy temu
    Hej.Pierwsze podejście tzn kładzione łyżkami - porażka, spalone i surowe w środku. Drugie podejście wyciskane szprycą w formie obważanków - REWELACJA i zagościły już na stałe na moim stole. Skórki z cytryny daje więcej niż w przepisie bo lubię cytrynowy posmak. Każdy musi wyczuć temperaturę odpowiednią do smażenia. Najlepiej przekręcać po kilka razy aby nie spalić. Ufffff ale się napisałam. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 1 lat temu
    Mam dwójkę dzieci „bezglutenowych”, w zeszłym roku robiłam pączki z tego przepisu i wyszły genialne !!! Lepsze od glutenowych. Jutro tez będę je piekła. Dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 1 lat temu
    Nie polecam nie da się usmażyć paczki są surowe w środku a z wierzchu spalone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 lat temu
    Paczki zaczęły wybuchać dlaczego? Cała kuchnia w oleju?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 1 lat temu
    Dziś zrobiłam pączki z tego przepisu. Super! Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 1 lat temu
    Pyszne pączusie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 lat temu
    Czym można zastąpić uniwersalną mąkę bezglutenową? Jakich innych mąk użyć i w jakich proporcjach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Pączki wyszły rewelacyjne!. Robiłam z połowy przepisu i ze zwykłego twarogu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 4 lat temu
    A jak wypchać je dżemem ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 5 lat temu
    A czy wersja z drożdżami zamiast proszku będzie ok?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Kamilo nie. Nie przy tym cieście. To nie jest ciasto drożdżowe.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Kamila · 3 lat temu
        Zaryzykowałam, zanim dostałam odpowiedź wyszły, ale nie takie ładne jak Twoje... Urosły i usmażyły się na mięciutkie, ale dla mnie zbyt ciemne, a jak były złote, to w środku jeszcze surowe. W każdym razie dziękuję za inspiracje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Ciekawy przepis! Chętnie wypróbuję:) Mam pytanie: czy mogę zastąpić proszek do pieczenia sodą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 5 lat temu
    Pani Joasiu. Mam pytanko czy mogę pominąć ser w tym przepisie?? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 6 lat temu
    Nie rozumię ilości sera zmielony z wiaderka i śmietankowy. Prosze o pomoc ile sera
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 6 lat temu
    [b]Pączuszki wyszły pyszne,mięciutkie smaźone na oleju nie na smalcu

Polub nas na ...

Początek strony