Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

pączki serowe bezglutenowe

W ostatni weekend mieliśmy okazję pojechać na bal karnawałowy dla rodzin z dziećmi chorymi na Celiakię. Impreza była nieduża, bo na ok. 40 osób. Było miło i sympatycznie, a patrząc pod kątem wypieków, cały bufet przygotowany był naturalnie w wersji bezglutenowej. Pączki smażone były na miejscu i można było obserwować ich sposób przygotowywania, a dzieci miały zabawę przy ich lukrowaniu i dekorowaniu.

Bardzo ucieszyłam się, gdy otrzymałam wydrukowane przepisy. Poniżej prezentuję Wam jeden z nich, trochę przeze mnie zmodyfikowany.

Składniki:

  • 3 jajka (rozmiaru M)
  • 70g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 250g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 250g uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ewentualnie rodzynki lub kawałki jabłek (pominęłam)
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać sól i skórkę z cytryny.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać po łyżce sera.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dalej miksując, dodać stopniowo do ubitej masy.
  4. Na końcu wmieszać delikatnie ewentualnie rodzynki lub jabłka.
  5. Rozgrzać tłuszcz w dużym garnku lub głębokiej patelni.
  6. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (170- 190°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  7. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Gdy lekko ostygną posypać cukrem pudrem.
  8. Pączki smakują najlepiej świeże.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie za smażeniem):

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

pączki serowe bezglutenowe

pączki serowe bezglutenowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (22)

  1. Monika

Pączki wyszły rewelacyjne!. Robiłam z połowy przepisu i ze zwykłego twarogu

  Załączniki
 
  1. Agata

A jak wypchać je dżemem ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agata

Po upieczeniu ze szprycy do nadziewania.

  Załączniki
 
  1. Kamila

A czy wersja z drożdżami zamiast proszku będzie ok?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kamila

Kamilo nie. Nie przy tym cieście. To nie jest ciasto drożdżowe.

  Załączniki
 
  1. Kamila    Joanna Moderator

Zaryzykowałam, zanim dostałam odpowiedź wyszły, ale nie takie ładne jak Twoje... Urosły i usmażyły się na mięciutkie, ale dla mnie zbyt ciemne, a jak były złote, to w środku jeszcze surowe. W każdym razie dziękuję za inspiracje.

  Załączniki
 
  1. Monika

Ciekawy przepis! Chętnie wypróbuję Mam pytanie: czy mogę zastąpić proszek do pieczenia sodą?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika

Myślę, że tak.

  Załączniki
 
  1. Angelika

Pani Joasiu. Mam pytanko czy mogę pominąć ser w tym przepisie?? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Angelika

Ageliko nie, to główny składnik w cieście.

  Załączniki
 
  1. Katarzyna

Nie rozumię ilości sera zmielony z wiaderka i śmietankowy. Prosze o pomoc ile sera

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Katarzyna

Katarzyno ma być 250g sera i masz do wyboru albo ser z wiaderka, albo twarożek śmietankowy albo Quark.

  Załączniki
 
  1. Justyna

[b]Pączuszki wyszły pyszne,mięciutkie smaźone na oleju nie na smalcu

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Wczoraj zrobiłam pączuszki - wyszły wyśmienicie .... mięciutkie nawet na drugi dzień, trzeciego dnia nie doczekały. Od teraz to ulubione bezglutenowe pączuszki moich dzieci. Polecam

  Załączniki
 
  1. Angelika

Wczoraj zrobiliśmy te pączuszki. Wyszly bardzo smaczne. Mój syn by zachwycony. Troszkę zmodyfikowaliśmy przepis - z uwagi na fakt, iż Filip ma alegię również na bialko mleka krowiego - i dodaliśmy ser kozi. Dziękujemy za pyszną inspirację....

Wczoraj zrobiliśmy te pączuszki. Wyszly bardzo smaczne. Mój syn by zachwycony. Troszkę zmodyfikowaliśmy przepis - z uwagi na fakt, iż Filip ma alegię również na bialko mleka krowiego - i dodaliśmy ser kozi. Dziękujemy za pyszną inspirację. Dzisiaj pieczemy chleb bezglutenowy z ziemniakami.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. kassai

Pyszne, mimo ze zawsze twierdzilam ze nie zrobie nigdy w zyiu paczkow, dalam sie skusic. Uzylam waniliowego Quark i posypalam czesc cynamonem z cukrem pudrem a czesc na zyczenie syna nadzalam zurawina

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony