Bułeczki drożdżowe z czekoladą


Miękkie, puszyste drożdżówki z kawałkami czekolady. Pyszne na drugie śniadanie, podwieczorek, do kawy lub mleka.
Składniki na ok. 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 230 ml mleka, lekko ciepłego
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 500 g mąki pszennej (polecam typ 550)
- 80 g masła, temperatura pokojowa
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 100 g kropelek czekoladowych (groszku) lub posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Do wyrośniętego ciasta dodać kropelki czekoladowe i chwilę zagnieść.
- Z ciasta odrywać kawałki ważące po ok. 85 g i uformować bułeczki. (Wychodzi ok. 12 bułeczek).
- Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut.
- Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C, grzałka góra- dół.
- Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników na ciasto (tj. mleko, cukier, jajko, miękkie masło, szczyptę soli) i zagnieść ciasto.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.