Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Czekoladowe pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie w wersji czekoladowej. To pączki z ciasta parzonego z dodatkiem kakao, pokryte lukrem. Wielbiciele czekoladowych wypieków będą zachwyceni. Ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Po usmażeniu w smaku jest mocno wytrawne i gorzkie. Natomiast słodki lukier, którym pączki są pokryte nadaje im wystarczająco dużo słodkości i całość idealnie do siebie pasuje. Dlatego koniecznie zróbcie je z lukrem.

Składniki na ok. 15 sztuk:

Ciasto parzone:

  • 250 ml wody
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • 130 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 3 jajka (rozmiaru M)

Lukier:

  • ok. 180 g cukru pudru
  • ok. 2- 3 łyżek gorącej wody
  • posypka cukrowa (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone. W miseczce wymieszać mąkę z kakao, a następnie przesiać. Odstawić na bok. Wodę, masło i szczyptą soli zagotować, mieszając, aby masło się rozpuściło. Dodać na raz mąkę z kakao i bardzo szybko wymieszać najlepiej łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej na niskiej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.

2

  1. Ciasto pozostawić do przestygnięcia. Do lekko ciepłego ciasta, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku.

3

  1. Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x 8 cm. Kwadraty posmarować cienko olejem.
  2. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można je wycisnąć tylko przez dużą tylkę).
  3. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.

4

  1. W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz (do temperatury ok. 175°C).
  2. Okręgi (razem z papierem) wkładać partiami do rozgrzanego tłuszczu papierem do góry. (Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i należy go wyciągnąć np. szczypcami lub ostrożnie widelcem). Smażyć z każdej strony przez ok. 3 minuty, aż będą lekko zarumienione. (Trudno to zauważyć przy ciemnym cieście, ale ciasto będzie upieczone i chrupiące). Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.

5

  1. Przygotować lukier. Przesiany cukier puder utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby powstał biały, gładki i gęsty, ale lekko lejący lukier. (Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty odrobinę wody).
  2. Pączki posmarować lukrem, najlepiej używając silikonowego pędzelka i ewentualnie posypać posypką cukrową. (Najlepiej zjeść je w dzień przygotowania lekko ciepłe lub zimne).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 15

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Czekoladowe pączki hiszpańskie Czekoladowe pączki hiszpańskie Czekoladowe pączki hiszpańskie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony