Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy

Ciasteczka warszawskie

Delikatne, mocno kruche ciasteczka pokryte cieniutką warstwą bezową. Ciasteczka sklejone są po dwa masą budyniową i obtoczone w zmielonych orzechach lub wiórkach kokosowych. Ich przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale za to są naprawdę smaczne. Ciasteczka mogą być sklejone również dżemem bez kawałków owoców. Szybciej się je wówczas przygotowuje. Moim zdaniem smaczniejsze są jednak przełożone masą.

Składniki na ok. 55 sztuk:
Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 250g masła lub margaryny

Lukier:

  • 1 białko
  • 120g cukru pudru

Masa budyniowa:

  • 250ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 15g skrobi lub mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 15g mąki pszennej (1 łyżka)
  • 125g masła

Dodatkowo:

  • zmielone orzechy, migdały lub wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 4mm. Z ciasta wykrawać kółka kieliszkiem lub foremką. (U mnie o średnicy 3,5cm). Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Można układać je w niedużych odstępach od siebie. Wychodzą 2- 3 blachy ciasteczek).
  3. Białko zmiksować z cukrem pudrem, chwilkę tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Pędzelkiem rozsmarować niegrubą warstwę lukru na ciasteczkach.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C, jedną blachę po drugiej. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Połowę mleka zagotować z cukrem. Drugą połowę wymieszać dokładnie z mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Ciasteczka przekładać masą i sklejać po dwa. Boki ciasteczek również posmarować masą i obtoczyć w zmielonych orzechach lub wiórkach kokosowych.
  4. Ciasteczka przechowywać w lodówce do tygodnia.

Smacznego.

Ciasteczka warszawskie

Ciasteczka warszawskie

Ciasteczka warszawskie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ela · 6 miesięcy temu
    A można bez tego lukru?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 miesięcy temu
    ciasteczka są rewelacyjne . ja jedno ciastko smaruję jakimś dżemikim wiśniowym albo porzeczkowycm. Łamie to słodycz masy budyniowej .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Halina · 1 lat temu
    Ciasteczka zjawiskowe :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    AGNIESZKA · 2 lat temu
    Pycha ciasteczka i fajna zabawa z dziećmi☺ właśnie się zajadamy mniam☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ANNA · 2 lat temu
    Mam pytanie czy ciasteczka warszawskie mozna mrozic. dziękuje i pozdr.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    Witam. Pięknie prezentują się te ciasteczka. Chciałabym jednak zapytać o lukier z którym zawsze mam problem bo mi się napowietrza tak jak beza. Czy białko od razu należy połączyć z cukrem i zmiksować klasycznymi mieszadłami? Jak długo? Lukier ma być lejący? U Pani wyglądają jak kupione w cukierni :-) Proszę o odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Joanno, wlej białko do miski, dodaj cukier puder. Użyj zwykłego miksera z trzepakami (do ubijania) i zmiksuj całość dosłownie chwilę, aby cukier połączył się z białkiem. Następnie ciasteczka smaruj niegrubą warstwą lukru. Za duża ilość lukru spowoduje, że podczas pieczenia zacznie odchodzić od ciasteczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kubeleksmakowy.com · 2 lat temu
    Znane są także jako aspirynki ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gośka · 2 lat temu
    U mnie te ciasteczka od lat funkcjonują jako Słoneczka, nie znałam ich innej nazwy. Pamiętam jeszcze jak baaardzo dawno babcia je robiła.
    Uwielbiam je, a robie do nich troche inny krem.

Polub nas na ...

Początek strony