Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasteczka warszawskie

Delikatne, mocno kruche ciasteczka pokryte cieniutką warstwą bezową. Ciasteczka sklejone są po dwa masą budyniową i obtoczone w zmielonych orzechach lub wiórkach kokosowych. Ich przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale za to są naprawdę smaczne. Ciasteczka mogą być sklejone również dżemem bez kawałków owoców. Szybciej się je wówczas przygotowuje. Moim zdaniem smaczniejsze są jednak przełożone masą.

Składniki na ok. 55 sztuk:
Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 250g masła lub margaryny

Lukier:

  • 1 białko
  • 120g cukru pudru

Masa budyniowa:

  • 250ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 15g skrobi lub mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 15g mąki pszennej (1 łyżka)
  • 125g masła

Dodatkowo:

  • zmielone orzechy, migdały lub wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 4mm. Z ciasta wykrawać kółka kieliszkiem lub foremką. (U mnie o średnicy 3,5cm). Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Można układać je w niedużych odstępach od siebie. Wychodzą 2- 3 blachy ciasteczek).
  3. Białko zmiksować z cukrem pudrem, chwilkę tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Pędzelkiem rozsmarować niegrubą warstwę lukru na ciasteczkach.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C, jedną blachę po drugiej. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Połowę mleka zagotować z cukrem. Drugą połowę wymieszać dokładnie z mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Ciasteczka przekładać masą i sklejać po dwa. Boki ciasteczek również posmarować masą i obtoczyć w zmielonych orzechach lub wiórkach kokosowych.
  4. Ciasteczka przechowywać w lodówce do tygodnia.

Smacznego.

Ciasteczka warszawskie

Ciasteczka warszawskie

Ciasteczka warszawskie

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (8)

  1. Halina

Ciasteczka zjawiskowe :-)

  Załączniki
 
  1. AGNIESZKA

Pycha ciasteczka i fajna zabawa z dziećmi☺ właśnie się zajadamy mniam☺

  Załączniki
 
  1. ANNA

Mam pytanie czy ciasteczka warszawskie mozna mrozic. dziękuje i pozdr.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    ANNA

Tak, można.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Witam. Pięknie prezentują się te ciasteczka. Chciałabym jednak zapytać o lukier z którym zawsze mam problem bo mi się napowietrza tak jak beza. Czy białko od razu należy połączyć z cukrem i zmiksować klasycznymi mieszadłami? Jak długo? Lukier ma...

Witam. Pięknie prezentują się te ciasteczka. Chciałabym jednak zapytać o lukier z którym zawsze mam problem bo mi się napowietrza tak jak beza. Czy białko od razu należy połączyć z cukrem i zmiksować klasycznymi mieszadłami? Jak długo? Lukier ma być lejący? U Pani wyglądają jak kupione w cukierni :-) Proszę o odpowiedź.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Joanna

Joanno, wlej białko do miski, dodaj cukier puder. Użyj zwykłego miksera z trzepakami (do ubijania) i zmiksuj całość dosłownie chwilę, aby cukier połączył się z białkiem. Następnie ciasteczka smaruj niegrubą warstwą lukru. Za duża ilość lukru...

Joanno, wlej białko do miski, dodaj cukier puder. Użyj zwykłego miksera z trzepakami (do ubijania) i zmiksuj całość dosłownie chwilę, aby cukier połączył się z białkiem. Następnie ciasteczka smaruj niegrubą warstwą lukru. Za duża ilość lukru spowoduje, że podczas pieczenia zacznie odchodzić od ciasteczka.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. kubeleksmakowy.com

Znane są także jako aspirynki ;-)

  Załączniki
 
  1. Gośka

U mnie te ciasteczka od lat funkcjonują jako Słoneczka, nie znałam ich innej nazwy. Pamiętam jeszcze jak baaardzo dawno babcia je robiła.
Uwielbiam je, a robie do nich troche inny krem.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony