Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
15 Komentarzy

ciasteczka wielkanocne

Ciasteczkowe baranki, kurczaczki, zajączki pokryte białym, kokosowym futerkiem. Ciasteczka są nie za słodkie i dość szybkie do przygotowania. Poza koniecznością zrobienia zwierzętom oczu, nie wymagają żadnej dekoracji.

Przepis na te wielkanocne ciasteczka to moja jedna z propozycji wypieku bazującego na kostce do pieczenia Kasia.

Więcej przepisów z Kasią znajdziecie na stronie: mojeciasto.pl.

Składniki:

Ciasto:

  • 125g kostki do pieczenia Kasia
  • 75g cukru
  • 1 jajko
  • 250g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 200g twarogu 3- krotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku
  • 50g wiórków kokosowych
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Dekoracja:

  • ok. 2 kostek czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię, cukier, sól i startą skórkę z pomarańczy ubić mikserem na puszystą masę. Dalej ubijając dodać jajko.
  2. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść rękami ciasto. Gotowe owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30min.
  3. W tym czasie przygotować masę serową. W tym celu wymieszać łyżką ser, wiórki kokosowe i cukier waniliowy.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać dowolne kształty (np. baranka, kurczaczka, zajączka, jajko).
  5. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).

2

  1. Następnie rozłożyć na ciasteczkach masę serową.

3

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden koniec i wyciskać małe kropeczki z czekolady, robiąc oczy.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

30 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasteczka wielkanocne

Ciasteczka wielkanocne z masą serową i kokosem

Ciasteczka wielkanocne z masą serową i kokosem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Witam,

    jak długo można przechowywać te ciasteczka? Poleżą z tydzień lub dwa czy raczej nie będą wówczas już dobre???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    miłka · 4 lat temu
    witam. czy kokos z serem da się zabarwić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 4 lat temu
    Czy mozna uzyc masla zamiast Kasi w tym przepisie? Nie wiem czy Pani probawala z maslem ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 4 lat temu
    a ile mają centymetrów twoje foremki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Już nie zmierzę, bo foremki miałam pożyczone, ale jak widać na zdjęciu weszło po 16 baranków na jedną blachę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    Ciasteczka upiekłam są przepyszne, siostrzeńcy zajadali aż im się uszy trzęsły...u mnie wyszły bardzo mięciutkie, ale dzięki temu nawet Babcia się kosztowała. Dziękuję za przepis i daję linka na moim blogu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 5 lat temu
    jeszcze nie pieklam ale napewno to zrobię
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    GosiA_ · 5 lat temu
    Rewelacja!! Właśnie upiekłam, jeszcze nie wystygły, a już z trzech blach została jedna i dostałam polecenie upieczenia ich jutro Pierwsze w życiu ciasto upiekłam z Pani przepisu i regularnie piekę coś z Pani strony. Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje Bardzo dziękuję i polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 5 lat temu
    A te baranki robiłaś odręcznie czy miałaś foremki? Ale wyglądają ślicznie :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 5 lat temu
    Czy ser można zastąpić twarożkiem np. philadelphia? Sliczne te owieczki

    pozdrawiam
    Magda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 5 lat temu
    Zrobiłam dzisiaj i są przepyszne, dziękuję. Część oblałam czekoladą, część posypałam kokosem, a resztę zostawiłam bez dodatków. Wszystkie są smaczne:)
    Może jednak odważę się i spróbuję upiec sernik krakowski z Twojego przepisu...Dotychczas piekłam tylko ciastka, chleby, bułki, drożdżówki itp.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 5 lat temu
    Joanno, chciałabym cały wierzch oblać czekoladą, nie tylko oczy. Czy mam to zrobić też po upieczeniu czy lepiej przed? Nie mam wprawy w wypiekach, chociaż to co robię z Twoich przepisów zawsze mi wychodzi:)Dziękuję:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maverick · 5 lat temu
    Przepisy są super! Ja przede wszystkim piekę na margarynie Kasi!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aneta · 5 lat temu
    asiu mialas foremki czy sama je jakos uformowalas bo foremek jeszcze nie widzialam wielkanocnych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 5 lat temu
    Rewelacyjne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 5 lat temu
    Wyglądają przepięknie:)

Polub nas na ...

Początek strony