Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

sezamki

Przygotowane według tego przepisu sezamki smakują prawie jak oryginalne. Będziecie na pewno mile zaskoczeni, że tak szybko i łatwo można je przygotować. Jedyna sztuka polega na zrobieniu z cukru jednolitego, złotego karmelu.  Trzeba mieć przy tym trochę cierpliwości Wink Dzięki dodatkowi masła sezamki ładnie się błyszczą.

Składniki:

  • 250g sezamu
  • 230g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka wody
  • 20g masła

Sposób przygotowania:

  1. Sezam podprażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Odstawić na bok.
  2. Cukier, cukier waniliowy wsypać do garnka, dodać wodę i skarmelizować na złoty kolor. Na końcu dodać masło i szybko mieszać, aż masło się roztopi.
  3. Dodać sezam i wymieszać.
  4. Teraz należy postępować szybko. Karmel będzie szybko twardniał. Gotową masę wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na mniej więcej prostokąt o grubości 0,5 cm. Ściągnąć papier i pokroić masę na prostokąty lub kwadraty dowolnej wielkości. Należy zrobić to w miarę szybko, bo jak karmel zastygnie, nie ukroimy już kawałków, tylko trzeba będzie je łamać.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30 (o wymiarze ok. 3,5x 5cm)
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Sezamki

Sezamki

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Lena

    Fantastyczny przepis :) Tylko ja trochę przesadziłam z prażeniem sezamu, przedłużając co chwilę... Niby wyglądał ok, ale czuć goryczkę w smaku. Następnym razem będę prażyć krócej :)

  • Joanna

    Karolino a na pewno skarmelizowałaś cukier na karmel tj. na gładką, płynną, złotą masę?

  • Karolina

    A mi coś nie wyszło. Odmierzyłam składniki dokładnie, masę szybko wymieszałam i przełożyłam na papier i rozwałkowałam i..no własnie i nic. Nie kleiło się mi niestety i nie chciało zbić w jedną całość. Jakiś pomysł jak następnym razem temu zapobiec mogę? Będę wdzięczna bo w smaku bardzo odzwierciedlają prawdziwe sezamki tylko u mnie jedzone było łyżką i widelcem gdyż miało postać w miarę sypką.

  • Emi

    Dałam 300 h sezamu jasnego i łyżkę ciemnego i też wyszły super aczkolwiek trochę bardziej słodkie niż takie kupne. Dzięki za przepis :)

  • Joanna

    Marto taki sos jest idealny do lodów. Można nim polać także ciasta, szczególnie serniki, ale również brownie, babki. Możesz zrobić to ciasto: Kliknij na ten link dodając Twój sos zamiast przygotowywać sos według przepisu. Nawet jeśli Twój sos jej rzadszy to nic nie szkodzi, może bokami wypływać. A może jeszcze to ciasto Ci się spodoba: Kliknij na ten link

  • Marta

    No właśnie jest płynny może mi ktoś podpowie co mogę z nim zrobić??? Mąż kupił mi aż 1 kg takiego karmelu i zupełnie nie wiem jak go wykorzystać - pierwszy raz mam z czymś takim do czynienia a nie chcę aby się zmarnował - w sobotę mam chrzciny. Proszę o poradę co mogę zrobić z nim... Z góry dziękuję za odpowiedź

  • Joanna

    Marto jeśli masz gotowy karmel/ sos karmelowy to on jest płynny i nie będzie się nadawał.

  • Marta

    A czy jeśli mam przygotowany karmel to też mogę zrobić? nie wiem jak z proporcjami wtedy ile wziąć karmelu??? tyle co cukru mniej więcej?

  • magda

    potwornie słodkie.. nie da sie tego jesc ;/

  • maria

    Stygna. Próbuję tego co zostało w garnku, FANTASTYCZNE!!! Dzieci zwariuja :)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony