Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
23 Komentarzy

sezamki

Przygotowane według tego przepisu sezamki smakują prawie jak oryginalne. Będziecie na pewno mile zaskoczeni, że tak szybko i łatwo można je przygotować. Jedyna sztuka polega na zrobieniu z cukru jednolitego, złotego karmelu.  Trzeba mieć przy tym trochę cierpliwości. Dzięki dodatkowi masła sezamki ładnie się błyszczą.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Sezam podprażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Odstawić na bok.
  2. Cukier, cukier waniliowy wsypać do garnka, dodać wodę i skarmelizować na złoty kolor. Na końcu dodać masło i szybko mieszać, aż masło się roztopi.
  3. Dodać sezam i wymieszać.
  4. Teraz należy postępować szybko. Karmel będzie szybko twardniał. Gotową masę wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na mniej więcej prostokąt o grubości 0,5 cm. Ściągnąć papier i pokroić masę na prostokąty lub kwadraty dowolnej wielkości. Należy zrobić to w miarę szybko, bo jak karmel zastygnie, nie ukroimy już kawałków, tylko trzeba będzie je łamać.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30 (o wymiarze ok. 3,5x 5cm)
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Sezamki

Sezamki

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 1 lat temu
    Sezamki wyszły super.:) Miałam tylko kłopot z krojeniem - wyszły bardzo nieregularne na brzegach. Może trzeba je wycinać jak ciasteczka a nie kroić- sprawdzę następnym razem . Tak czy inaczej w domu wszystkim baaardzo smakowały .Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lena · 3 lat temu
    Fantastyczny przepis Tylko ja trochę przesadziłam z prażeniem sezamu, przedłużając co chwilę... Niby wyglądał ok, ale czuć goryczkę w smaku. Następnym razem będę prażyć krócej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Karolino[/b] a na pewno skarmelizowałaś cukier na karmel tj. na gładką, płynną, złotą masę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    A mi coś nie wyszło. Odmierzyłam składniki dokładnie, masę szybko wymieszałam i przełożyłam na papier i rozwałkowałam i..no własnie i nic. Nie kleiło się mi niestety i nie chciało zbić w jedną całość. Jakiś pomysł jak następnym razem temu zapobiec mogę? Będę wdzięczna bo w smaku bardzo odzwierciedlają prawdziwe sezamki tylko u mnie jedzone było łyżką i widelcem gdyż miało postać w miarę sypką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emi · 4 lat temu
    Dałam 300 h sezamu jasnego i łyżkę ciemnego i też wyszły super aczkolwiek trochę bardziej słodkie niż takie kupne. Dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Marto[/b] taki sos jest idealny do lodów. Można nim polać także ciasta, szczególnie serniki, ale również brownie, babki. Możesz zrobić to ciasto: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/525-przepis-na-brownie-z-bananami-i-bita-smietana"]Kliknij na ten link[/url] dodając Twój sos zamiast przygotowywać sos według przepisu. Nawet jeśli Twój sos jej rzadszy to nic nie szkodzi, może bokami wypływać. A może jeszcze to ciasto Ci się spodoba: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/371-przepis-na-ciasto-czekoladowe-z-orzechami-w-karmelu"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    No właśnie jest płynny może mi ktoś podpowie co mogę z nim zrobić??? Mąż kupił mi aż 1 kg takiego karmelu i zupełnie nie wiem jak go wykorzystać - pierwszy raz mam z czymś takim do czynienia a nie chcę aby się zmarnował - w sobotę mam chrzciny. Proszę o poradę co mogę zrobić z nim... Z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Marto[/b] jeśli masz gotowy karmel/ sos karmelowy to on jest płynny i nie będzie się nadawał.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    A czy jeśli mam przygotowany karmel to też mogę zrobić? nie wiem jak z proporcjami wtedy ile wziąć karmelu??? tyle co cukru mniej więcej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 5 lat temu
    potwornie słodkie.. nie da sie tego jesc ;/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    maria · 5 lat temu
    Stygna. Próbuję tego co zostało w garnku, FANTASTYCZNE!!! Dzieci zwariuja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 5 lat temu
    po dodaniu ok. łyżki miodu sezamki są bardziej miękkie i można je pokroić :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Babeczka2002 · 5 lat temu
    Pięknie wyglądają i pewnie są lepsz niż ze sklepu. Koniecznie muszę je wypróbować! Przepis jest latwy, więc nie bedzie trudno! 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    A ja bym to dodała troszkę miodu...Jak jem sezamki czuję miód - czy mi się zdaje? Dodaję do ulubionych - pięknie się prezentują
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marzena · 6 lat temu
    spróbowalam i są REWELACYJNE
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sisters4cooking · 6 lat temu
    Idealne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    madzik · 6 lat temu
    r e w e l a c j a !!!!!!!!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DarkANGELika · 6 lat temu
    Jakie śliczne i równiutkie;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kachna · 6 lat temu
    uwielbiam sezamki!!! a domowe... to musi być pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 6 lat temu
    Cudowne! Lubimy sezamki, fajnie chrupią. DOmowych jeszcze nie robiłam.
    Pozdrowienia.

Polub nas na ...

Początek strony