Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

sezamki

Przygotowane według tego przepisu sezamki smakują prawie jak oryginalne. Będziecie na pewno mile zaskoczeni, że tak szybko i łatwo można je przygotować. Jedyna sztuka polega na zrobieniu z cukru jednolitego, złotego karmelu.  Trzeba mieć przy tym trochę cierpliwości. Dzięki dodatkowi masła sezamki ładnie się błyszczą.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Sezam podprażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Odstawić na bok.
  2. Cukier, cukier waniliowy wsypać do garnka, dodać wodę i skarmelizować na złoty kolor. Na końcu dodać masło i szybko mieszać, aż masło się roztopi.
  3. Dodać sezam i wymieszać.
  4. Teraz należy postępować szybko. Karmel będzie szybko twardniał. Gotową masę wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na mniej więcej prostokąt o grubości 0,5 cm. Ściągnąć papier i pokroić masę na prostokąty lub kwadraty dowolnej wielkości. Należy zrobić to w miarę szybko, bo jak karmel zastygnie, nie ukroimy już kawałków, tylko trzeba będzie je łamać.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30 (o wymiarze ok. 3,5x 5cm)
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Sezamki

Sezamki

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (23)

  1. Renata

Sezamki wyszły super. Miałam tylko kłopot z krojeniem - wyszły bardzo nieregularne na brzegach. Może trzeba je wycinać jak ciasteczka a nie kroić- sprawdzę następnym razem . Tak czy inaczej w domu wszystkim baaardzo smakowały .Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Lena

Fantastyczny przepis Tylko ja trochę przesadziłam z prażeniem sezamu, przedłużając co chwilę... Niby wyglądał ok, ale czuć goryczkę w smaku. Następnym razem będę prażyć krócej

  Załączniki
 
  1. Joanna

Karolino a na pewno skarmelizowałaś cukier na karmel tj. na gładką, płynną, złotą masę?

  Załączniki
 
  1. Karolina

A mi coś nie wyszło. Odmierzyłam składniki dokładnie, masę szybko wymieszałam i przełożyłam na papier i rozwałkowałam i..no własnie i nic. Nie kleiło się mi niestety i nie chciało zbić w jedną całość. Jakiś pomysł jak następnym razem temu...

A mi coś nie wyszło. Odmierzyłam składniki dokładnie, masę szybko wymieszałam i przełożyłam na papier i rozwałkowałam i..no własnie i nic. Nie kleiło się mi niestety i nie chciało zbić w jedną całość. Jakiś pomysł jak następnym razem temu zapobiec mogę? Będę wdzięczna bo w smaku bardzo odzwierciedlają prawdziwe sezamki tylko u mnie jedzone było łyżką i widelcem gdyż miało postać w miarę sypką.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Emi

Dałam 300 h sezamu jasnego i łyżkę ciemnego i też wyszły super aczkolwiek trochę bardziej słodkie niż takie kupne. Dzięki za przepis

  Załączniki
 
  1. Joanna

Marto taki sos jest idealny do lodów. Można nim polać także ciasta, szczególnie serniki, ale również brownie, babki. Możesz zrobić to ciasto: Kliknij na ten link dodając Twój sos zamiast przygotowywać sos według przepisu. Nawet jeśli Twój sos jej...

Marto taki sos jest idealny do lodów. Można nim polać także ciasta, szczególnie serniki, ale również brownie, babki. Możesz zrobić to ciasto: Kliknij na ten link dodając Twój sos zamiast przygotowywać sos według przepisu. Nawet jeśli Twój sos jej rzadszy to nic nie szkodzi, może bokami wypływać. A może jeszcze to ciasto Ci się spodoba: Kliknij na ten link

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Marta

No właśnie jest płynny może mi ktoś podpowie co mogę z nim zrobić??? Mąż kupił mi aż 1 kg takiego karmelu i zupełnie nie wiem jak go wykorzystać - pierwszy raz mam z czymś takim do czynienia a nie chcę aby się zmarnował - w sobotę mam chrzciny....

No właśnie jest płynny może mi ktoś podpowie co mogę z nim zrobić??? Mąż kupił mi aż 1 kg takiego karmelu i zupełnie nie wiem jak go wykorzystać - pierwszy raz mam z czymś takim do czynienia a nie chcę aby się zmarnował - w sobotę mam chrzciny. Proszę o poradę co mogę zrobić z nim... Z góry dziękuję za odpowiedź

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Marto jeśli masz gotowy karmel/ sos karmelowy to on jest płynny i nie będzie się nadawał.

  Załączniki
 
  1. Marta

A czy jeśli mam przygotowany karmel to też mogę zrobić? nie wiem jak z proporcjami wtedy ile wziąć karmelu??? tyle co cukru mniej więcej?

  Załączniki
 
  1. magda

potwornie słodkie.. nie da sie tego jesc ;/

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony