Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
15 Komentarzy
Ciasteczka makowe

Kruche ciasteczka z makiem sklejone dżemem. Dodatek maku nadaje im oryginalnego smaku. Ciasteczka smakowały szczególnie dzieciom.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 g masła (lub margaryny), zimnego pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 50 g suchego maku

Dodatkowo:

  • ok. 100 g dżemu przetartego przez sitko

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy ciasteczek).

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
  2. Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając dżemem bez owoców.
  3. Ciasteczka przechowywać z puszce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 40

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka makowe Ciasteczka makowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 3 miesięcy temu
    Pyszne ciasteczka i bardzo łatwe, w wykonaniu. Chyba ciężko je zepsuć, nawet te po skrawkach, ładnie się znowu lepiły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 3 miesięcy temu
    Moje ciasteczka, pyszne, kruche, łatwe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    nie miałam akurat w domu dżemu więc przełożyłam je masą kawową z gotowanych żółtek. Są bardzo pyszne i wydaje mi się, że wszystko do nich pasuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 6 lat temu
    Zrobiłam te ciasteczka na święta,w kształcie choinek,są genialne,przepis wstawiłam u mnie na blogu oczywiście z informacją,że źródło przepisu pochodzi z Twojego bloga. Pozdrawiam ciepło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    An · 6 lat temu
    A kiedy smakują najlepiej? Zaraz po upieczeniu czy na przykład kilka dni po upieczeniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    An · 6 lat temu
    Dziękuję za odp. :-) Chciałam jeszcze zapytać o kilka rzeczy.Czy formy użyte do ciasteczek były bardzo małe że ciastek wyszło aż 40 z 300g mąki.Czy ciasteczka długo zachowują świeżość i jaki dżem najlepiej do nich pasuje?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Moja foremka ma 5cm średnicy. Dżem dowolny, tylko musi być przetarty, aby nie było owoców. Raz dałam z czerwonej porzeczki, innym razem malinowy. W szczelnie zamkniętej puszce można trzymać je do 2 tygodni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    An · 6 lat temu
    Czy z podanych proporcji wychodzi 40 sklejonych już ciasteczek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    klaudia · 6 lat temu
    Mnie się nie udały, ponieważ były twarde :C
    co źle zrobiłam ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona Knosala · 7 lat temu
    właśnie skończyłam robić ciasteczka są bardzo dobre POLECAM Zrobiłam te ciasteczka ale w kształcie serca dla mojego narzeczonego z okazji jutrzejszych walentynek,ponieważ on uwielbia ciasteczka z makiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 9 lat temu
    prezentują się po prostu zniewalająco!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    szarlotek · 9 lat temu
    Fantastyczne, wygladaja niezwykle urokliwie, kobieco...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Panna Malwinna · 9 lat temu
    jakie cudowne malutkie słodkości;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 9 lat temu
    Bardzo urocze i z pewnością pyszne ciasteczka!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka. · 9 lat temu
    jakież urokliwe.
    podkradam jedno. a chciałabym całą garśc, ale wtedy nie starczy dla innych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 9 lat temu
    Bardzo podobaja mi sie! Z makiem i do tego przekladane A co najwazniejsze sa bardzo rowne, swietny przepis na kruche ciasto

Polub nas na ...

Początek strony