Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasteczka makowe

Kruche ciasteczka z makiem sklejone z dżemem. Dodatek maku nadaje im oryginalnego smaku.  Ciasteczka smakowały szczególnie dzieciom.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki maku

Dodatkowo:

  • ok. 100g dżemu przetartego przez sitko

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy).

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
  2. Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając dżemem bez owoców.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 40
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Ciasteczka makowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (20)

  1. Monika

nie miałam akurat w domu dżemu więc przełożyłam je masą kawową z gotowanych żółtek. Są bardzo pyszne i wydaje mi się, że wszystko do nich pasuje

  Załączniki
 
  1. Edyta

Zrobiłam te ciasteczka na święta,w kształcie choinek,są genialne,przepis wstawiłam u mnie na blogu oczywiście z informacją,że źródło przepisu pochodzi z Twojego bloga,stąd.Pozdrawiam ciepło.
http://www.nogawkuchni.blogspot.com

  Załączniki
 
  1. Joanna

An i zaraz po upieczeniu, i jak poleżą ;-) Można je przechowywać w puszce.

  Załączniki
 
  1. An

A kiedy smakują najlepiej? Zaraz po upieczeniu czy na przykład kilka dni po upieczeniu?

  Załączniki
 
  1. Joanna

An moja foremka ma 5cm średnicy. Dżem dowolny, tylko musi być przetarty, aby nie było owoców. W szczelnie zamkniętej puszce można trzymać je do 2 tyg.

  Załączniki
 
  1. An

Dziękuję za odp. :-) Chciałam jeszcze zapytać o kilka rzeczy.Czy formy użyte do ciasteczek były bardzo małe że ciastek wyszło aż 40 z 300g mąki.Czy ciasteczka długo zachowują świeżość i jaki dżem najlepiej do nich pasuje?

  Załączniki
 
  1. Joanna

An tak.

  Załączniki
 
  1. An

Czy z podanych proporcji wychodzi 40 sklejonych już ciasteczek?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Klaudio powinny być kruche, a nie twarde. Może za dużo mąki dodałaś?

  Załączniki
 
  1. klaudia

Mnie się nie udały, ponieważ były twarde :C
co źle zrobiłam ?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony