Ciasteczka makowe


Kruche ciasteczka z makiem sklejone dżemem. Dodatek maku nadaje im oryginalnego smaku. Ciasteczka smakowały szczególnie dzieciom.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 180 g masła (lub margaryny), zimnego pokrojonego na kawałki
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- 50 g suchego maku
Dodatkowo:
- ok. 100 g dżemu przetartego przez sitko
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy ciasteczek).
- Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
- Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając dżemem bez owoców.
- Ciasteczka przechowywać z puszce.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 40 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.