Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
20 Komentarzy

Ciasteczka makowe

Kruche ciasteczka z makiem sklejone z dżemem. Dodatek maku nadaje im oryginalnego smaku.  Ciasteczka smakowały szczególnie dzieciom.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki maku

Dodatkowo:

  • ok. 100g dżemu przetartego przez sitko

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy).

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
  2. Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając dżemem bez owoców.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 40
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Ciasteczka makowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    nie miałam akurat w domu dżemu więc przełożyłam je masą kawową z gotowanych żółtek. Są bardzo pyszne i wydaje mi się, że wszystko do nich pasuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 4 lat temu
    Zrobiłam te ciasteczka na święta,w kształcie choinek,są genialne,przepis wstawiłam u mnie na blogu oczywiście z informacją,że źródło przepisu pochodzi z Twojego bloga,stąd.Pozdrawiam ciepło.
    www.nogawkuchni.blogspot.com
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]An[/b] i zaraz po upieczeniu, i jak poleżą ;-) Można je przechowywać w puszce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    An · 4 lat temu
    A kiedy smakują najlepiej? Zaraz po upieczeniu czy na przykład kilka dni po upieczeniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]An[/b] moja foremka ma 5cm średnicy. Dżem dowolny, tylko musi być przetarty, aby nie było owoców. W szczelnie zamkniętej puszce można trzymać je do 2 tyg.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    An · 4 lat temu
    Dziękuję za odp. :-) Chciałam jeszcze zapytać o kilka rzeczy.Czy formy użyte do ciasteczek były bardzo małe że ciastek wyszło aż 40 z 300g mąki.Czy ciasteczka długo zachowują świeżość i jaki dżem najlepiej do nich pasuje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]An[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    An · 4 lat temu
    Czy z podanych proporcji wychodzi 40 sklejonych już ciasteczek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Klaudio[/b] powinny być kruche, a nie twarde. Może za dużo mąki dodałaś?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    klaudia · 4 lat temu
    Mnie się nie udały, ponieważ były twarde :C
    co źle zrobiłam ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona Knosala · 5 lat temu
    właśnie skończyłam robić ciasteczka są bardzo dobre POLECAM
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona Knosala · 5 lat temu
    właśnie dzisiaj robię te ciasteczka ale w kształcie serca dla mojego narzeczonego z okazji jutrzejszych walentynek,ponieważ on uwielbia ciasteczka z makiem mam nadzieję,że mi wyjdą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Izo[/b] owszem, jest. W Polsce na razie trudno dostępny. Można go znaleźć w sklepach ekologicznych (bio). Poza tym nie napisałam, żeby używać kupnego. Osobiście używam tylko domowej produkcji (przepis na stronie) i tylko taki polecam, a jeśli już kupię to tylko waniliowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 5 lat temu
    Chciałabym tylko dodać,że nie ma czegoś takiego jak cukier waniliowy, na każdym opakowaniu wyraźnie napisane jest cukier WANILINOWY...
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 7 lat temu
    prezentują się po prostu zniewalająco!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    szarlotek · 7 lat temu
    Fantastyczne a ten róz powoduje ,że wygladaja niezwykle urokliwie, kobieco...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Panna Malwinna · 7 lat temu
    jakie cudowne malutkie słodkości;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Bardzo urocze i z pewnością pyszne ciasteczka!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka. · 7 lat temu
    jakież urokliwe.
    podkradam jedno. a chciałabym całą garśc, ale wtedy nie starczy dla innych bloggerek xd
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 7 lat temu
    Bardzo podbaja mi sie! Z makiem i do tego przekladane:)
    A co najwazniejsze sa bardzo rowne, swietny przepis na kruche ciasto

Polub nas na ...

Początek strony