Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Talarki z kremem marcepanowo- czekoladowym

Kruche ciasteczka przekładane kremem czekoladowym z dodatkiem marcepanu. Marcepan nie dominuje. Jest zaledwie delikatnie wyczuwalny, co nadaje ciasteczkom oryginalnego i ciekawego smaku.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 50g zmielonych migdałów
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 200g masła lub margaryny

Nadzienie:

  • 100g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
  • 100g masy marcepanowej
  • 100g miękkiego masła

Dekoracja:

  • 150g czekolady mlecznej
  • 50g białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godziny.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5cm. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 8- 10 minut w temperaturze 200°C (termoobieg: 180°C). Ciasteczka ostudzić na kratce z piekarnika.
  4. Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Marcepan zetrzeć na tarce i razem z masłem utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać ostudzoną czekoladę.
  6. Na połowie ciasteczek zrobić kleksa z masy i przykryć drugim ciasteczkiem lekko dociskając. Pozostawić ciasteczka, aby masa lekko stwardniała. (Można wstawić do lodówki, będzie szybciej).
  7. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zamoczyć do połowy w czekoladzie lub pomalować za pomocą pędzla.
  8. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasteczka np. tworząc wzorki przy pomocy wykałaczki.

Uwaga: Ciasteczka przechowuję w lodówce, ze względu na masło w masie.

Przepis pochodzi z gazety: „Die große Advents- Bäckerei”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 8- 10min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 40 (ciasteczka o średnicy 4cm), około 30 (o śr. 5cm)
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Talarki z kremem marcepanowo- czekoladowym

Talarki z kremem marcepanowo- czekoladowym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. ada

pięknie wyglądają

  Załączniki
 
  1. Joanna

hmm ciasteczka są dekorowane samą czekoladą. Czekolada zaschnie, ale nie popęka.

  Załączniki
 
  1. hmm

czekolada? czy ma byc polewa? Gdy czekolada zastygnie nie bedzie to pekacz czy cos?lub zbyt twarde?

  Załączniki
 
  1. myniolinka

protestuję przeciwko tak częstemu dodawaniu pyszności!!! od samego patrzenia można przytyć

  Załączniki
 
  1. Paula

jakie one są piękne!

  Załączniki
 
  1. Gosia

alez cudnie wygladaja tak udekorowane...
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Ciastella

wyglądają rewelacyjnie;D

  Załączniki
 
  1. Kaś

dekoracja na 6!

  Załączniki
 
  1. flusso

Śliczne, i jak pięknie ozdobione!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony