Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Talarki z kremem marcepanowo- czekoladowym

Kruche ciasteczka przekładane kremem czekoladowym z dodatkiem marcepanu. Marcepan nie dominuje. Jest zaledwie delikatnie wyczuwalny, co nadaje ciasteczkom oryginalnego i ciekawego smaku.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 50g zmielonych migdałów
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 200g masła lub margaryny

Nadzienie:

  • 100g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
  • 100g masy marcepanowej
  • 100g miękkiego masła

Dekoracja:

  • 150g czekolady mlecznej
  • 50g białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godz.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5cm. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 8- 10 minut w temperaturze 200°C (termoobieg: 180°C). Ciasteczka ostudzić na kratce z piekarnika.
  4. Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Marcepan zetrzeć na tarce i razem z masłem utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać ostudzoną czekoladę.
  6. Na połowie ciasteczek zrobić kleksa z masy i przykryć drugim ciasteczkiem lekko dociskając. Pozostawić ciasteczka, aby masa lekko stwardniała. (Można wstawić do lodówki, będzie szybciej).
  7. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zamoczyć do połowy w czekoladzie lub pomalować za pomocą pędzla.
  8. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasteczka np. tworząc wzorki przy pomocy wykałaczki.

Uwaga: Ciasteczka przechowuję w lodówce, ze względu na masło w masie.

Przepis pochodzi z gazety: „Die große Advents- Bäckerei”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 8- 10min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 40 (ciasteczka o średnicy 4cm), około 30 (o śr. 5cm)
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Talarki z kremem marcepanowo- czekoladowym

Talarki z kremem marcepanowo- czekoladowym

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
Początek strony