Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Tort ombre z borówką amerykańską

Fioletowy tort ombre na biszkopcie, przełożony lekkim kremem z serka kremowego z borówkami amerykańskimi. Z wierzchu obłożony jest kremem maślanym na bazie bezy szwajcarskiej. Elegancki, nieskomplikowany i smaczny tort.

Tort możecie zrobić w dowolnym kolorze według gustu. W kremie serowym możecie pominąć owoce lub użyć również innych, niedużych lub kawałków owoców.

Składniki:

Biszkopt (składniki na 4 blaty):

  • 6 jajek
  • 240 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po ok. 37 g) lub 74 g skrobi ziemniaczanej
  • barwnik spożywczy w żelu/ paście, fioletowy

Poncz:

  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • ok. ⅓ szklanki wody

Krem serowy:

  • 400 g serka kremowego typu Philadelphia (temperatura pokojowa)
  • 80 g masła (temperatura pokojowa)
  • 160 g cukru pudru
  • ok. 200 g borówki amerykańskiej

Masa maślana na bezie szwajcarskiej:

  • 4 białka (temperatura pokojowa)
  • 300 g masła, pokrojonego na kawałki (temperatura pokojowa)
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • barwnik spożywczy w żelu/ paście, fioletowy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować 2 blaty biszkoptowe. 70 g mąki pszennej wymieszać z budyniem w proszku z jednego opakowania (lub z 37 g skrobi ziemniaczanej). Odstawić na bok.
  2. Z 3 jajek oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo 120 g cukru. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę (z budyniem w proszku lub skrobią) dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  3. Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  4. Połowę ciasta przełożyć do jednej tortownicy.
  5. Do drugiej połowy ciasta dodać trochę barwnika i delikatnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przełożyć do drugiej tortownicy.
  6. Piec dwa blaty jednocześnie w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt oddzielić nożem od formy, odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię. (Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. W ten sam sposób upiec dwa pozostałe blaty, dodając do każdego odpowiednio więcej barwnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Gdy wszystkie biszkopty ostygną można delikatnie nożem ściągnąć przypieczoną z góry warstwę ciasta, aby otrzymać ładne, kolorowe blaty bez tej przypieczonej “skórki”. Nie jest to jednak konieczne).
  8. Przygotować krem serowy. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem na kremową masę. Dalej miksując, dodawać serek kremowy.
  9. Przygotować poncz. Sok z cytryny wymieszać z chłodną wodą.
  10. Borówki umyć, osuszyć. Kilka odłożyć do dekoracji.
  11. Najbardziej fioletowy blat biszkoptowy ułożyć na paterze. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć ⅓ kremu serowego. W krem wcisnąć ⅓ borówek.

2

  1. Przykryć kolejnym blatem. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć połowę pozostałego kremu serowego. W krem wcisnąć połowę pozostałych borówek. Przykryć najjaśniejszym blatem fioletowym. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć resztę kremu i wcisnąć resztę borówek. Przykryć jasnym biszkoptem i nasączyć resztą ponczu. Tort wstawić do lodówki.
  2. Przygotować masę maślaną na bezie szwajcarskiej. Białka przełożyć do miski szklanej lub metalowej. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzewać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 60°C. (Jeśli nie macie termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż masa będzie ciepła i cały cukier się rozpuści. Można to sprawdzić, rozcierając białka między palcami. Białka nie mogą się zagotować, nie mogą się ściąć). Ściągnąć miskę z pieca, białka przelać do misy miksera i ubijać (końcówką do ubijania), aż masa i miska całkowicie ostygnie. (Trwa to ok. 10 minut). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Następnie zmienić końcówkę na końcówkę do ucierania i dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po kawałku miękkiego masła. Masa może się chwilowo zwarzyć. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita.
  3. Masą posmarować górę tortu i ⅓ boku od góry. Resztę masy podzielić na pół i zabarwić barwnikiem na jasny i ciemnofioletowy kolor. Jasnofioletową masą posmarować środek boków, a ciemną masą dół. Boki wygładzić długą łopatką lub nożem. (Górę tortu z jednej strony pozostawiłam jasną, a na drugiem rozsmarowałam trochę jasnej i ciemnofioletowej masy). Z pozostałej masy zrobić różyczki i udekorować odłożonymi borówkami.
  4. Tort wstawić do lodówki, co najmniej do czasu stwardnienia masy.

Uwagi:

  • Tort można przygotować dzień wcześniej. Blaty biszkoptowe upiekłam dwa dni wcześniej, ułożyłam je jeden na drugim i owinęłam całość szczelnie w folię spożywczą, aby nie obsychały. Następnego dnia złożyłam i udekorowałam tort.
  • Przed podaniem najlepiej wyciągnąć tort wcześniej z lodówki, aby ocieplił się do temperatury pokojowej, wtedy masa maślana będzie smaczniejsza.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort ombre z borówką amerykańską Tort ombre z borówką amerykańską Tort ombre z borówką amerykańskąTort ombre z borówką amerykańską

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony