Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy
Makowiec bez mąki

Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów. Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Makowiec jest bezglutenowy.

Składniki:

  • 200g zmielonego, suchego maku
  • 250ml mleka
  • 200g masła
  • 150g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 150g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g posiekanych orzechów (opcjonalnie, użyłam włoskich)

Polewa:

  • 100g czekolady
  • 1 łyżeczka oleju

Dekoracja (opcjonalnie):

  • krokant (posypka orzechowa lub migdałowa)

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Zmielone orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mak, a następnie zmielone orzechy z proszkiem. Posiekane orzechy wmieszać delikatnie szpatułką.
  5. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  6. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. (Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, gdyby makowiec za szybko się rumienił). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  8. Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować krokantem.

Uwaga:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec bez mąki Makowiec bez mąki Makowiec bez mąki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 5 miesięcy temu
    Czy można dodać masę makową??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jarek · 1 lat temu
    Ciasto wyrosło pięknie 5/5 ale odnośnie smaku 1/5 totalnie nie pasują orzechy do maku. Mam podobny przepis tylko że bułką tartą i zapachem migdałowym..

    Pozdrawiam i jeszcze będę próbował innych przepisów
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 1 lat temu
    Witam, czy mak po sparzeniu należy odsączyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 1 lat temu
    Witam, ciasto wyszlo pysne, niestety podczas pieczenia strasznie wyroslo a potem srodek opadl a boki zostaly wyrosniete. Jakis pomysl co moglabym zrobic zeby makowiec wyrosl rowno? Bede wdzieczna za odp :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 1 lat temu
    Dzień dobry,
    Czy to ciasto można mrozić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 1 lat temu
    Czy można zastąpić mielone orzechy np. kaszka manną, bułką tartą lub mąką? (wersja bezglutenowa nie jest mi potrzebna)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 1 lat temu
    Czy mak można zalać mlekiem kokosowym? Jak wpłynie to na ostateczny smak ciacha??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mila · 1 lat temu
    Jak wpłynie to na ciasto jeśli mak nie będzie zmielony...?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możesz użyć niemielonego maku, ale po jego sparzeniu i ostygnięciu muisz go osączyć i dwukrotnie zmielić.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Mila · 1 lat temu
        No właśnie problem w tym że nie mam czym go zmielić Nie wiem czy blender coś pomoże i myślałam żeby użyć do ciasta niezmielonego. Można tak zrobić?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Joanna Moderator · 1 lat temu
          Nie będzie smaczne i ciasto może nie wyjść, bo będzie inna konsystencja. Proponuję poszukać gotowego, mielonego maku.

Polub nas na ...

Początek strony