Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Makowiec bez mąki

Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów. Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Makowiec jest bezglutenowy.

Składniki:

  • 200g zmielonego, suchego maku
  • 250ml mleka
  • 200g masła
  • 150g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 150g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g posiekanych orzechów (opcjonalnie, użyłam włoskich)

Polewa:

  • 100g czekolady
  • 1 łyżeczka oleju

Dekoracja (opcjonalnie):

  • krokant (posypka orzechowa lub migdałowa)

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Zmielone orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mak, a następnie zmielone orzechy z proszkiem. Posiekane orzechy wmieszać delikatnie szpatułką.
  5. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  6. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. (Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, gdyby makowiec za szybko się rumienił). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  8. Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować krokantem.

Uwaga:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec bez mąki Makowiec bez mąki Makowiec bez mąki

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. Jarek

Ciasto wyrosło pięknie 5/5 ale odnośnie smaku 1/5 totalnie nie pasują orzechy do maku. Mam podobny przepis tylko że bułką tartą i zapachem migdałowym..

Pozdrawiam i jeszcze będę próbował innych przepisów

  Załączniki
 
  1. Edyta

Witam, czy mak po sparzeniu należy odsączyć?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Edyta

Proporcje mleka do maku są tak dobrane, że mleko powinno całe wsiąknąć

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 11 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Ewa

Witam, ciasto wyszlo pysne, niestety podczas pieczenia strasznie wyroslo a potem srodek opadl a boki zostaly wyrosniete. Jakis pomysl co moglabym zrobic zeby makowiec wyrosl rowno? Bede wdzieczna za odp :-)

  Załączniki
 
  1. Agata

Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agata

Myślę, że tak.

  Załączniki
 
  1. kasia

Czy można zastąpić mielone orzechy np. kaszka manną, bułką tartą lub mąką? (wersja bezglutenowa nie jest mi potrzebna)

  Załączniki
 
  1. Justyna

Czy mak można zalać mlekiem kokosowym? Jak wpłynie to na ostateczny smak ciacha??

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Justyna

Tak, można. Nie wiem czy posmak kokosowy będzie w ogóle wyczuwalny.

  Załączniki
 
  1. Mila

Jak wpłynie to na ciasto jeśli mak nie będzie zmielony...?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Mila

Możesz użyć niemielonego maku, ale po jego sparzeniu i ostygnięciu muisz go osączyć i dwukrotnie zmielić.

  Załączniki
 
  1. Mila    Joanna Moderator

No właśnie problem w tym że nie mam czym go zmielić Nie wiem czy blender coś pomoże i myślałam żeby użyć do ciasta niezmielonego. Można tak zrobić?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Mila

Nie będzie smaczne i ciasto może nie wyjść, bo będzie inna konsystencja. Proponuję poszukać gotowego, mielonego maku.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony