Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort cytrynowo- bezowy

Cytrynowy tort z lemon curd i chrupiącymi bezami. Tort jest mocno cytrynowy i nie za słodki. Ze względu na dodatek słodkich bez, dla zrównoważenia słodkości tortu, dodałam niedużą ilość cukru do masy budyniowej. Tort jest bardzo smaczny, stabilny i podzielny.

Przed podaniem polecam wyciągnąć go wcześniej z lodówki, aby masa budyniowa nieco zmiękła.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50g cukru
  • 100g masła lub margaryny

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

  • ½ szklanki przegotowanej wody
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Masa budyniowa:

  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki mleka (375ml)
  • ¼ szklanki cukru (50g)
  • 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)
  • 375g masła
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny

Dodatkowo:

  • 6 łyżek lemon curd
  • 1 łyżka płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 200g bez

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasto wykleić na dnie tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

3

  1. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny.
  2. Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodać startą skórkę z cytryny, a następnie stopniowo dodawać  zimny budyń. Na końcu, ciągle miksując, wlać powoli sok z połowy cytryny.

5

  1. Ciasto kruche ułożyć na paterze. Posmarować 3 łyżkami lemon curd i przykryć pierwszym blatem biszkoptu.

4

  1. Biszkopt nasączyć połową ponczu. Rozsmarować cienką warstwę masy budyniowej i ułożyć bezy. (Gdyby bezy były duże lub wysokie należy połamać je na mniejsze kawałki). Bezy przykryć częścią masy. Nałożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć. Cały tort posmarować resztą masy. Resztę bez pokruszyć. Bok tortu obsypać pokruszonymi bezami. (Nabrać bezy do ręki i rękę przyłożyć do boku tortu, dociskając). Tort wstawić do lodówki na parę godzin (a najlepiej na noc), aby masa stwardniała.

6

  1. 3 łyżki lemon curd wymieszać 1 łyżką śmietany. Posmarować górę tortu. Krawędź obsypać pokruszonymi bezami.

Smacznego.

Uwaga:
1 szklanka= 250ml.

Tort cytrynowo- bezowy

Tort cytrynowo- bezowy

Tort cytrynowo- bezowy

Tort cytrynowo- bezowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Taka ilość zakwasu jest wystarczająca.
To zrób z innymi ziarnami, aby nie zmieniać proporcji.
Doroto z wodą. Dodaj wszystko z miski.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
Początek strony