Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
17 Komentarzy

Tort cytrynowo- bezowy

Cytrynowy tort z lemon curd i chrupiącymi bezami. Tort jest mocno cytrynowy i nie za słodki. Ze względu na dodatek słodkich bez, dla zrównoważenia słodkości tortu, dodałam niedużą ilość cukru do masy budyniowej. Tort jest bardzo smaczny, stabilny i podzielny.

Przed podaniem polecam wyciągnąć go wcześniej z lodówki, aby masa budyniowa nieco zmiękła.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50g cukru
  • 100g masła lub margaryny

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

  • ½ szklanki przegotowanej wody
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Masa budyniowa:

  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki mleka (375ml)
  • ¼ szklanki cukru (50g)
  • 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)
  • 375g masła
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny

Dodatkowo:

  • 6 łyżek lemon curd
  • 1 łyżka płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 200g bez

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasto wykleić na dnie tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

3

  1. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny.
  2. Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodać startą skórkę z cytryny, a następnie stopniowo dodawać  zimny budyń. Na końcu, ciągle miksując, wlać powoli sok z połowy cytryny.

5

  1. Ciasto kruche ułożyć na paterze. Posmarować 3 łyżkami lemon curd i przykryć pierwszym blatem biszkoptu.

4

  1. Biszkopt nasączyć połową ponczu. Rozsmarować cienką warstwę masy budyniowej i ułożyć bezy. (Gdyby bezy były duże lub wysokie należy połamać je na mniejsze kawałki). Bezy przykryć częścią masy. Nałożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć. Cały tort posmarować resztą masy. Resztę bez pokruszyć. Bok tortu obsypać pokruszonymi bezami. (Nabrać bezy do ręki i rękę przyłożyć do boku tortu, dociskając). Tort wstawić do lodówki na parę godzin (a najlepiej na noc), aby masa stwardniała.

6

  1. 3 łyżki lemon curd wymieszać 1 łyżką śmietany. Posmarować górę tortu. Krawędź obsypać pokruszonymi bezami.

Smacznego.

Uwaga:
1 szklanka= 250ml.

Tort cytrynowo- bezowy

Tort cytrynowo- bezowy

Tort cytrynowo- bezowy

Tort cytrynowo- bezowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 1 lat temu
    Na jaka srednice jest biszkopt
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 1 lat temu
    Zrobiłam torcik n urodziny córci i.... wyszedł super!!! Ten Lemon Curd jest niesamowity!!! Nawet teściowa była zachwycona, myślała, że to z cukierni ciacho ... zajadała, aż się uszy trzęsły, choć nie lubi mas budyniowych Ozdobiłam na kolorowo wg ulubionych słodyczy moich dzieciaków i bardzo dobrze komponowało się to z cytrynowym smakiem torcika!!! Ps. Tylko bezy w masie mi się trochę rozmiękły, czy jest na to jakiś patent, żeby pozostały kruche? a może to przez to że krem budyniowy zrobiłam z trochę innych proporcji - tj więcej mąki, a mniej masła?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 3 lat temu
    a jakbym dodala jeszcze jedna warstwe z marxapone i bitej smietany to by wspòłgrało?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Smakowo tak. Mam tylko nadzieję, że chcesz zrobić również jeszcze jedną warstwę biszkoptową, bo inaczej to byłoby za dużo masy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 3 lat temu
    Pani Joanno czy zamiast ciasta kruchego na spód mogę zrobić biszkopt? Czy smak tortu straci na tym?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Może być również biszkopt.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Monia · 1 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź.
        Zrobiłam tort na biszkopcie z 6 jaj, podzieliłam na 3 blaty. Tort jest wyśmienity mocno cytrynowy. Goscie zachwyceni prosili o dokladki. Dziękuję za przepis. To już kolejny ktory wyprobowuje z Pani strony. Pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Wankowicz · 3 lat temu
    Jeśli chodzi o bezowe to wart polecenia jest też tort czekoladowo bezowy z masą chałwową. Ja ostatnimi czasy robie go na spodzie z ciasta na "kopiec kreta", to moje ulubione ciasto do wszystkiego Dziś znów pokuciłam się o torcik cytrynowo-bezowy i mając już większą wprawę wyszedł nieco inaczej niż poprzednio dlatego też dodałam zdjęcie tego torciku raz jeszcze do galerii. Wszystko sprawnie, łatwo i szybko, nie ma tu żadnej filozofii a smak niepowtarzalny i bardzo oryginalny. Serdecznie zachęcam do wypróbowania. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 3 lat temu
    Droga Joanno, zadam okropne pytanie, które w ogóle nie powinno pojawić się na Twojej stronie, ale jestem młodą zabieganą mamą, więc... czy mogę użyć gotowych blatów biszkoptu? Patrząc na składniki na biszkopt, wydaje mi się, że jest on dość standardowy, a użycie kupnego biszkoptu pozwoli mi zaoszczędzić sporo czasu :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kokosanka · 3 lat temu
    Pani Joanno, tort wygląda rewelacyjnie chciałabym przygotować go na urodziny dla męża (on uwielbia torty bezowe) ale kusi mnie też tort egipski - który lepszy? A może jest jakiś inny tort który warto zrobić? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Trudny wybór. Oba są fajne, ale zacznie różnią się w smaku. Ten jest nie za słodki, orzeźwiający, cytrynowo- bezowy. Egipskie jest słodki, karmelowy. Jeśli lubicie bezy to musisz konieczne oba wypróbować. Może jeden teraz, a drugi na inną okazję?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Wankowicz · 3 lat temu
    Joanno pełen sukces! Torcik przepyszny, bezy domowe w masie od czwartku do soboty pozostały w nienaruszonym stanie a nawet ten bezik na górze pozostał nienaruszony goście zachwyceni, będę go robić ponownie na niedzielę, smak doskonały. Co ważne biszkopt z tego przepisu jest równy, nie opada i bardzo łątwo da się go przekroić na dwie rózne częsci, także każdy sobie poradzi. Udekorowałam go dodatkowo kawałkami mandarynek, zdjęcie dodałam do galerii. Dziękuję bardzo za porady i pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 3 lat temu
    Joanno ale ja właśnie robię bezy sama z Twojego przepisu! To źle? Lepsze były by kupne?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Moniko spokojnie możesz zrobić bezy sama Ja tym razem dałam kupne, ze względu na czas i nic ich nie ruszyło Najlepiej zrób tort z domowymi bezami, a udekoruj w dniu podania, choć myślę, że nawet jak tort poleży to im nic nie będzie. Jak zrobisz to proszę napisz. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 3 lat temu
    Joanno przymierzam się do tego tortu, czy jeśli chciała bym udekorować wierzch dodatkowymi bezami to powinnam dać je w ostatnim momencie? Prawdopodobnie zmiękły by w lodówce? Dziękuję z góry za odpowiedz.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Moniko, nie musisz je dawać w ostatnim momencie. Tak szybko nie zmiękną. (Przynajmniej te kupne, one są twarde i całkowicie wyszuszone).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 3 lat temu
    Torcik - rewelacja!!! Pierwszy raz w życiu zrobiłam tort, bo skusiło mnie połączenie bez z cytrynami. Byłam dumna, bo wszystkim smakował :). Mi akurat bezy zmiękły z czego jestem zadowolona. I faktycznie torcik nie jest bardzo słodki, jest idealny.
    Pani Joanno, dziękuję za świetne przepisy i za szczegółowe opisy wraz ze zdjęciami :). Ciasta piekę tylko z Pani bloga, bo wiem, że zawsze wyjdą (chyba, że sama coś sknocę :P )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 3 lat temu
    Zrobilam, bardzo dobry tort! Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 4 lat temu
    Dla mnie 375g masła w kremie to jednak zdecydowanie za dużo. To prawie 2 kostki! Rozumiem, że dzięki niemu krem jest stabilny ale ja chciałabym dać go mniej albo w ogóle zrobić inny krem, np.na bazie kremówki i mascarpone z odrobiną żelatyny dla usztywnienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 4 lat temu
    Bardzo dziękuję za odpowiedź Mam jeszcze jedno małe pytanko - czy można zmniejszyć ilość masła w kremie i czy to nie wpłynie źle na jego konsystencję?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 4 lat temu
    Piękny ten tort. I na pewno smaczny, uwielbiam cytrynowe wypieki. Właśnie czegoś takiego szukałam. Mam tylko pytanie dotyczące bez ( czy tak się odmienia to słowo? ), mianowicie czy one bardzo namiękają od kremu? Chodzi mi głównie o te bezy w środku. Chciałabym aby zachowały choć trochę ze swojej chrupkości. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jelka · 4 lat temu
    CUDO! Jeśli rzeczywiście nie jest zbyt słodki to jest to coś dla mnie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gin · 4 lat temu
    Dla mnie idealny

Polub nas na ...

Początek strony