Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy

Czekoladowe ciasto z porzeczkami i budyniem

Przepis wcześniej pokazałam Wam jasne, kruche ciasto z porzeczkami: „Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem”. Tym razem zrobiłam jego ciemną wersję z kakao i czekoladą. Przygotowałam kakaowe ciasto kruche, czekoladowy budyń i czekoladową kruszonkę, a do tego czerwona porzeczka. Całość smaczna, kwaskowata i mało słodka.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 125g masła lub margaryny
  • 50g cukru
  • 3 żółtka
  • 15g kakao
  • 210g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 750ml mleka
  • 100g cukru
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
  • 500g porzeczek czerwonych (czarnych lub białych)

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 90g masła
  • 20g czekolady gorzkiej
  • 50g cukru
  • 20g kakao

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), cukru, kakao, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C.
  4. Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
  5. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Chłodną czekoladę połączyć z pozostałymi składniki na kruszonkę, zagnieść. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.
  6. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
  7. Ugotować budyń. 1 szklankę mleka wymieszać dokładnie z budyniami (w proszku). Resztę mleka z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mlekiem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje.
  8. Na cieście rozłożyć porzeczki. Zalać gorącym budyniem.
  9. Z góry posypać kruszonką.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60min. w temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

min. 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 70 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Czekoladowe ciasto z porzeczkami i budyniem

Czekoladowe ciasto z porzeczkami i budyniem

Czekoladowe ciasto z porzeczkami i budyniem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony