Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pyzie

Kolejne ciasto siostry Anastazji z książki: „100 nowych ciast”. Ciasto jest bardzo delikatne, piankowe i ładnie kolorowe. Dobrze się prezentuje i ma wiele smaków. Na spotkaniu rodziców w przedszkolu cieszyło się dużym powodzeniem. Było rozchwytywane i zniknęło szybko.
Zmieniłam trochę przepis, robiąc mój klasyczny biszkopt, redukując cukier i zamiast biszkoptów używając delicji.

Składniki:
Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Masa jabłkowa:

  • 1kg jabłek
  • 1 galaretka dowolnego koloru (u mnie malinowa)
  • 1 łyżka masła

Masa jogurtowa:

  • 1 litr jogurtu owocowego (może być z owocami lub bez. Użyłam brzoskwiniowego z kawałkami owoców)
  • 1 galaretka koloru jogurtu (u mnie cytrynowa)
  • 1 łyżeczka żelatyny

Bita śmietana:

  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • ok. 24 sztuk okrągłych biszkoptów lub ciasteczek delicji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić w garnku. Dodać jabłka i podsmażyć. Garnek ściągnąć z pieca. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Pozostawić, aby masa ostygła.
  3. Chłodną masę wyłożyć na biszkopt. Na masie jabłkowej ułożyć delicje lub biszkopty. (Biszkopty wypukłą stroną do góry, a delicje czekoladą do góry). Ciasto wstawić do lodówki.

02

  1. W tym czasie przygotować masę jogurtową. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Jogurt wymieszać z chłodną lub lekko ciepłą galaretką. (Czyt. uwaga).
  2. Gdy masa jogurtowa zacznie tężeć wylać ją na delicje (biszkopty). Wstawić do lodówki.
  3. Gdy masa stężeje, przygotować bitą śmietanę na górę. W tym celu rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w ¼ szklanki gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i letnią żelatynę. Śmietanę przełożyć do szprycy i zrobić kleksy na górze ciasta.

Smacznego.

Uwaga: Jeśli ktoś miałby problem, tak jak ja, z rozpuszczeniem galaretki i żelatyny w tak małej ilości wody (nie wiem, czy to jest zależne od producenta galaretki) proponuję dodać do tego z 500ml jogurtu i całość ciągle mieszając podgrzewać w kąpieli wodnej, aż galaretka i żelatyna dokładnie się rozpuści w jogurcie. (Uważać, żeby przypadkowo jogurt się nie zwarzył). Ściągnąć z pieca, dodać resztę jogurtu, wymieszać i jak całość zacznie tężeć, wylać do formy.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pyzie

Pyzie

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. Asia M.

zrobiłam w sobotę to ciasto na urodziny, wszyscy się zachwycali,takie było pyszneczęsto korzystam z Pani przepisów i jak na razie wszystkie ciasta mi wychodzą

  Załączniki
 
  1. Agata

ciasto jest przepyszne. ponieważ nie mogłam się zdecydować czy zrobić je z biszkoptami czy z delicjami zrobiłam po pół blaszki z każdym i z biszkoptami jest smaczniejsze.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Agato końcówki w kształcie gwiazdki. Taka jak tutaj. Ta środkowa: Kliknij na ten link

  Załączniki
 
  1. Agata

Jakiego kształtu używa Pani końcówki, by zrobić takie kleksy na górze ciasta?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Agato w galaretce jest cukier :-)

  Załączniki
 
  1. Agata

Pani Joanno czy do masy jabłkowej nie trzeba dodać cukru, czy to ciasto jest samo w sobie słodkie i tej masy nie trzeba dosładzać?

  Załączniki
 
  1. Miki

Ja zrobiłam kiedyś z piernikami, ale nie polanymi czekoladą , jakimś tam lukrem. Więc łatwo wkomponowały się w całość.

  Załączniki
 
  1. Krzyszyof Majewski

I jeszcze mój patent na rozpuszczenie galaretki i żelatyny w 1/4 szkl. wody:
Po pierwsze żelatynę w proszku ZAWSZE trzeba namoczyć w zimnej wodzie przed rozpuszczeniem. Galaretka to także głównie żelatyna, a zatem wsypuję galaretkę i żelatynę do...

I jeszcze mój patent na rozpuszczenie galaretki i żelatyny w 1/4 szkl. wody:
Po pierwsze żelatynę w proszku ZAWSZE trzeba namoczyć w zimnej wodzie przed rozpuszczeniem. Galaretka to także głównie żelatyna, a zatem wsypuję galaretkę i żelatynę do kubeczka, zalewam ZIMNĄ wodą (1/4 szkl.) i dokładnie mieszam. Zostawiam na kilka minut (5-10) aby żelatyna napęczniała.
Następnie tę napęczniałą masę należy podgrzać zanurzając kubek w gorącej wodzie i wymieszać i całość się pięknie rozpuści.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Krzyszyof Majewski

Według mnie wersja z Delicjami jest raczej nietrafiona. Delicje absolutnie dominują w cieście. Praktycznie nie można odróżnić co się je poza Delicjami a cała reszta jest... Po prostu jest. Lekko kwaskowa masa o nierozróżnialnym smaku.
Spróbuję z...

Według mnie wersja z Delicjami jest raczej nietrafiona. Delicje absolutnie dominują w cieście. Praktycznie nie można odróżnić co się je poza Delicjami a cała reszta jest... Po prostu jest. Lekko kwaskowa masa o nierozróżnialnym smaku.
Spróbuję z biszkoptami. Dodatkowo, ponieważ Delicje pokryte są czekoladą nie odbierają wilgoci od znajdującej się nad nimi masy jogurtowej przez co nie gęstnieje ona tak dobrze jak mogłaby przy biszkoptach.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Shiral kucharzy

Nazwa urocza Prezentacja wspaniała! Aż prosi się aby zjeść z pół blaszki

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony