Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pyzie

Kolejne ciasto siostry Anastazji z książki: „100 nowych ciast”. Ciasto jest bardzo delikatne, piankowe i ładnie kolorowe. Dobrze się prezentuje i ma wiele smaków. Na spotkaniu rodziców w przedszkolu cieszyło się dużym powodzeniem. Było rozchwytywane i zniknęło szybko.
Zmieniłam trochę przepis, robiąc mój klasyczny biszkopt, redukując cukier i zamiast biszkoptów używając delicji.

Składniki:
Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Masa jabłkowa:

  • 1kg jabłek
  • 1 galaretka dowolnego koloru (u mnie malinowa)
  • 1 łyżka masła

Masa jogurtowa:

  • 1 litr jogurtu owocowego (może być z owocami lub bez. Użyłam brzoskwiniowego z kawałkami owoców)
  • 1 galaretka koloru jogurtu (u mnie cytrynowa)
  • 1 łyżeczka żelatyny

Bita śmietana:

  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • ok. 24 sztuk okrągłych biszkoptów lub ciasteczek delicji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić w garnku. Dodać jabłka i podsmażyć. Garnek ściągnąć z pieca. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Pozostawić, aby masa ostygła.
  3. Chłodną masę wyłożyć na biszkopt. Na masie jabłkowej ułożyć delicje lub biszkopty. (Biszkopty wypukłą stroną do góry, a delicje czekoladą do góry). Ciasto wstawić do lodówki.

02

  1. W tym czasie przygotować masę jogurtową. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Jogurt wymieszać z chłodną lub lekko ciepłą galaretką. (Czyt. uwaga).
  2. Gdy masa jogurtowa zacznie tężeć wylać ją na delicje (biszkopty). Wstawić do lodówki.
  3. Gdy masa stężeje, przygotować bitą śmietanę na górę. W tym celu rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w ¼ szklanki gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i letnią żelatynę. Śmietanę przełożyć do szprycy i zrobić kleksy na górze ciasta.

Smacznego.

Uwaga: Jeśli ktoś miałby problem, tak jak ja, z rozpuszczeniem galaretki i żelatyny w tak małej ilości wody (nie wiem, czy to jest zależne od producenta galaretki) proponuję dodać do tego z 500ml jogurtu i całość ciągle mieszając podgrzewać w kąpieli wodnej, aż galaretka i żelatyna dokładnie się rozpuści w jogurcie. (Uważać, żeby przypadkowo jogurt się nie zwarzył). Ściągnąć z pieca, dodać resztę jogurtu, wymieszać i jak całość zacznie tężeć, wylać do formy.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pyzie

Pyzie

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Asia M.

    zrobiłam w sobotę to ciasto na urodziny, wszyscy się zachwycali,takie było pyszne:)często korzystam z Pani przepisów i jak na razie wszystkie ciasta mi wychodzą:)

  • Agata

    ciasto jest przepyszne. ponieważ nie mogłam się zdecydować czy zrobić je z biszkoptami czy z delicjami zrobiłam po pół blaszki z każdym i z biszkoptami jest smaczniejsze.

  • Joanna

    Agato końcówki w kształcie gwiazdki. Taka jak tutaj. Ta środkowa: Kliknij na ten link

  • Agata

    Jakiego kształtu używa Pani końcówki, by zrobić takie kleksy na górze ciasta?

  • Joanna

    Agato w galaretce jest cukier :-)

  • Agata

    Pani Joanno czy do masy jabłkowej nie trzeba dodać cukru, czy to ciasto jest samo w sobie słodkie i tej masy nie trzeba dosładzać?

  • Miki

    Ja zrobiłam kiedyś z piernikami, ale nie polanymi czekoladą , jakimś tam lukrem. Więc łatwo wkomponowały się w całość.

  • Krzyszyof Majewski

    I jeszcze mój patent na rozpuszczenie galaretki i żelatyny w 1/4 szkl. wody:
    Po pierwsze żelatynę w proszku ZAWSZE trzeba namoczyć w zimnej wodzie przed rozpuszczeniem. Galaretka to także głównie żelatyna, a zatem wsypuję galaretkę i żelatynę do kubeczka, zalewam ZIMNĄ wodą (1/4 szkl.) i dokładnie mieszam. Zostawiam na kilka minut (5-10) aby żelatyna napęczniała.
    Następnie tę napęczniałą masę należy podgrzać zanurzając kubek w gorącej wodzie i wymieszać i całość się pięknie rozpuści.

  • Krzyszyof Majewski

    Według mnie wersja z Delicjami jest raczej nietrafiona. Delicje absolutnie dominują w cieście. Praktycznie nie można odróżnić co się je poza Delicjami a cała reszta jest... Po prostu jest. Lekko kwaskowa masa o nierozróżnialnym smaku.
    Spróbuję z biszkoptami. Dodatkowo, ponieważ Delicje pokryte są czekoladą nie odbierają wilgoci od znajdującej się nad nimi masy jogurtowej przez co nie gęstnieje ona tak dobrze jak mogłaby przy biszkoptach.

  • Shiral kucharzy

    Nazwa urocza:) Prezentacja wspaniała! Aż prosi się aby zjeść z pół blaszki:D

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony