Mazurek kajmakowy

Jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych i z pewnością dla wszystkich wielbicieli kajmaku jeden ze smaczniejszych. Możecie przygotować go z mlekiem skondensowanym słodzonym lub w szybszej wersji z gotową masą krówkową. Dla przełamania słodkiego smaku masy krówkowej dodałam dodatkowo warstwę kwaskowatego dżemu.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • ok. 180 g dżemu, najlepiej kwaskowatego (np. malinowy, z owoców leśnych)
  • 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • migdały w płatkach, ok. 30 g czekolady, suszone morele do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę mleka skondensowanego słodzonego, należy włożyć ją do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą, aby woda przykryła puszkę i gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500 g) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400 g). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie. Następnie wyciągać puszkę w wody i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek, od razu na papierze do pieczenia. Placek przyciąć, aby powstał prostokąt (u mnie o wymiarach 35x 32 cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, przełożyć na dużą blachę.
  4. Z resztek ciasta uformować wałeczki i zrobić brzeg.
  5. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i rozsmarować na cieście.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż brzegi się zarumienią. Blachę z ciastem wyciągnąć na blat i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Masę krówkową rozmieszać łyżką w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Następnie rozsmarować ją na cieście i udekorować mazurka według uznania.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Mazurek kajmakowy Mazurek kajmakowy Mazurek kajmakowy