Jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych i z pewnością dla wszystkich wielbicieli kajmaku jeden ze smaczniejszych. Możecie przygotować go z mlekiem skondensowanym słodzonym lub w szybszej wersji z gotową masą krówkową. Dla przełamania słodkiego smaku masy krówkowej dodałam dodatkowo warstwę kwaskowatego dżemu.
ok. 180 g dżemu, najlepiej kwaskowatego (np. malinowy, z owoców leśnych)
1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
migdały w płatkach, ok. 30 g czekolady, suszone morele do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę mleka skondensowanego słodzonego, należy włożyć ją do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą, aby woda przykryła puszkę i gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500 g) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400 g). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie. Następnie wyciągać puszkę w wody i pozostawić do ostygnięcia.
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek, od razu na papierze do pieczenia. Placek przyciąć, aby powstał prostokąt (u mnie o wymiarach 35x 32 cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, przełożyć na dużą blachę.
Z resztek ciasta uformować wałeczki i zrobić brzeg.
Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i rozsmarować na cieście.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż brzegi się zarumienią. Blachę z ciastem wyciągnąć na blat i pozostawić do ostygnięcia.
Masę krówkową rozmieszać łyżką w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Następnie rozsmarować ją na cieście i udekorować mazurka według uznania.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jaga·
2 lat temu
Co zrobić żeby kajmak trochę zastygł i nie ciągnął się tak? (używałam mleka skondensowanego)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
2 lat temu
Czy na mniejszej blaszce 30x20 można go zrobić tylko grubszy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anonim·
2 lat temu
Rewelacyjny przepis robiłam rok temu i w tym roku również zrobię
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zosia·
3 lat temu
Czy można użyć zamiast pszennej mąkę krupczatkę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
2 lat temu
Nie bardzo
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika ·
3 lat temu
Czy 1 jajko chodzi o całe czy żółtko? Ja dałam całe i nie wiem czy wyjdzie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Jedno całe jajko.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Teresa·
3 lat temu
(ok)Bardzo dobry Mazurek,łatwy i dobry, ja przystroiłam żurawiną wiórkami kokosowymi i serduszkami z białej i ciemnej czekolady. Polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria·
3 lat temu
Wczoraj robiłam pierwszy raz mazurka z tego przepisu i wyszedł przeelegancki👌
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiola·
3 lat temu
Przyszedł trzy letni syn i powiedział, że potrzeba trochę kolorow:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
adam·
3 lat temu
jakiej masy użyć do pisania
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
U mnie to była roztopiona czekolada.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bartek·
3 lat temu
A jak udekorować mazurek (fubar)? Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Może filmik będzie pomocny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sara·
3 lat temu
A ja mam pytanie odnośnie powidła/dżemu, mam go dać na surowe ciasto, a potem upiec ciasto razem z dżemem? Przepraszam, że dopytuje, ale pierwszy raz będę robić mazurka.
Polecam! Robiłam rok temu, ciasto wyszło rewelacyjnie wizualnie i w smaku
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julita·
3 lat temu
Ile ten mazurek może stać?Chciałabym zrobić kilka i nie wiem kiedy rozpocząć wypieki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna Andruszków·
3 lat temu
Chciałam się jeszcze zapytać czy do mazurka może być dżem z czereśni
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak, może być.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna Andruszków·
3 lat temu
Dzień dobry chciałam się zapytać czy czekoladę można rozpuścić w mikrofali i czy można też użyć do mazurka białej czekolady
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak, możesz do dekoracji użyć białej czekolady i roztopić ją w mikrofali (uważając, ponieważ biała czekolada jest szczególnie wrażliwa na wysoką temperaturę).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ja·
4 lat temu
najgorszy przepis na kajmak. taki dla leniwych . Jak mozna cos takiego proponowac ? Nie robcie kajmaku w ten sposob ze gotujecie puszke. To w ogole nie przypomina prawdziwego kajmaku zrobionego w sposob wlasciwy czyli stanie przy garnku gotowanie mieszanie czekanie az zawrze mleko - wtedy powstaje najlepszy kajmak a nie jakies pojscie na latwizne i zadowalanie sie obrzydliwym smakie gotowanej puszki. To jest partactwo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ona·
3 lat temu
Po co to komentować, nie zrobisz tego przepisu to idz stąd i nie czytaj, wielkie panisko się znalazło. Wstyd
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ani·
1 lat temu
Ja dodaję kajmak prosto z puszki! Pycha!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
3 lat temu
Ja kajmak czasami robię przez gotowanie mleka bezpośrednio w garnku a czasami w puszce i różnicy w smaku nie ma! Ślęczenie nad garnkiem z łyżką w ręku jest zbędne, tak jak Twój komentarz! Lepiej swój czas i energię spożytkuj na przyjemniejsze zajęcia :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
4 lat temu
:$Pierwszy raz upiekłam, przepis super szybki . Mazurek bardzo smaczny ,wyszedł dość duży... dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
4 lat temu
Polecam, łatwy przepis, a mazurek smaczny i słodki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga ·
4 lat temu
Ciasto bez proszku do pieczenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak. To jest kruche, nie musi być ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
4 lat temu
A czy jak zrobię jutro z rana. To na ok godzine 16 będzie dobre? Dziś nie zdążę. 😟