Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
18 Komentarzy
Mazurek kajmakowy

Jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych i z pewnością dla wszystkich wielbicieli kajmaku jeden ze smaczniejszych. Możecie przygotować go z mlekiem skondensowanym słodzonym lub w szybszej wersji z gotową masą krówkową. Dla przełamania słodkiego smaku masy krówkowej dodałam dodatkowo warstwę kwaskowatego dżemu.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • ok. 180 g dżemu, najlepiej kwaskowatego (np. malinowy, z owoców leśnych)
  • 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • migdały w płatkach, ok. 30 g czekolady, suszone morele do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę mleka skondensowanego słodzonego, należy włożyć ją do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą, aby woda przykryła puszkę i gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500 g) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400 g). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie. Następnie wyciągać puszkę w wody i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek, od razu na papierze do pieczenia. Placek przyciąć, aby powstał prostokąt (u mnie o wymiarach 35x 32 cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, przełożyć na dużą blachę.
  4. Z resztek ciasta uformować wałeczki i zrobić brzeg.
  5. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i rozsmarować na cieście.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż brzegi się zarumienią. Blachę z ciastem wyciągnąć na blat i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Rozsmarować masę krówkową i udekorować mazurka według uznania.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Mazurek kajmakowy Mazurek kajmakowy Mazurek kajmakowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasian · 1 lat temu
    Mazurek przepyszny , robiłam pierwszy raz i wyszedł obłędny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Dzień dobry, mam pytanie odnośnie tego jak długo mazurek utrzyma swoją świeżość. Czy jeśli zrobię go w piątek (25.03) to czy będzie on wciąż dobry w poniedziałek (28.03) czy wtorek (29.03)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iza · 2 lat temu
    Użyłam powideł śliwkowych. Powidła były gęste, więc tylko rozsmarowałam je, a potem masę i wyszło. Bardzo smaczny mazurek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosia · 2 lat temu
    Wygląda przepięknie.Planuje zrobić na Wielkanoc.zawsze robiłam z samym kajmakiem-z mleka w puszcze bo uważam że gotowe masy są dużo gorsze.Ale mam pytanko a propo dżemiku jakiego Pani najczęściej używa?bo myślałam o morelowym ale nie wiem czy będzie ok?pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Gosiu, polecam np. z owoców leśnych. Dobrze, żeby był kwaskowaty. Każdy czerwony też będzie się ładnie odznaczał od masy krówkowej i ciasta. Morelowy też może ewentualnie być, ale nie będzie tak widoczny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 3 lat temu
    Świetny wyszedł! Naprawdę przepyszny Wspomnę jeszcze że mam 15 lat i moje pieczenie zaczelo sie od jakiegoś roku i czesto korzystam z Pani przepisów
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 4 lat temu
    Witam,
    dziękuje za przepis, bardzo dobry Wesołych Świąt,
    Angelika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Yrcia · 5 lat temu
    Czy temperatura kajmaku jest istotna? Tzn. czy lepiej rozsmarowuje się ostygły, czy jeszcze ciepły? Nie mam masy krówkowej, gotuję puszkę z mlekiem. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Moja rodzina składa się w większości z pierwiastka męskiego, poźre wszystko, ale zależy mi na jednej sztuce wypieku reprezantycyjnego. Jeszcze raz DZIĘKI za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maua · 5 lat temu
    [img]http://s6.tinypic.com/r1ygdh_th.jpg
    [/img]
    Tak ładny jak Twój mi nie wyszedł, ale przepyszny! Uwieeeelbiam Twoje przepisy!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    przepis jest na blaszkę o jakiej wielkości ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    czy ciasto dzemem posmarować przed pieczeniem? próbowalas wersje z użyciem dzemu już na upieczonym placku? zastanawiam sie czy nie straci swojej kwaskowatości i nie wyschnie podczas pieczenia i czy nie lepiej waśnie posmarowac juz upieczony placek. Co radzisz?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Marto posmaruj przed pieczeniem. Próbowałam też smarować po upieczeniu i to był błąd. Przy próbie rozsmarowania masy krówkowej zaczęła mi się ona mieszać z dżemem
      Podczas pieczenia z dżemu robi się taka sucha warstwa, dzięki czemu masę krówkową rozsmarowuje się bez najmniejszych problemów. Kwaskowaty dżem będzie wyczuwalny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna · 5 lat temu
    jak mam mase krowkowa to nie gotoac jej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    MM wyglada fajnie, dodaje do ulubionych i w przyszlym tygodniu bede jesc;P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    bellaiza · 6 lat temu
    Przepis dokonały. Właśnie skosztowałam pierwszego w życiu mazurka swojego wykonania i jestem z siebie dumna. Ciasto przygotowałam zgodnie z podanym przepisem i wyszło kruchutkie i pyszne. Masę kajmakową przyrządziłam mieszając na silnym ogniu kubeczek śmietanki 30% z 8 łyżkami + łyżka karmelu. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Prześlicznie wygląda, aż żal kroić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 6 lat temu
    tradycyjnie ;]
    i kusząco. a za to jak uroczo ozdobiony!
    ach, święta już czuć dookoła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pyszna Pasja · 6 lat temu
    jakie proste i jakie efektowne ;)- piękna dekoracja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bernadeta · 6 lat temu
    ale cudnie udekorowany, cieniutki i pewnie niesamowicie smakuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 6 lat temu
    Cudownie wygląda.
    Wspaniała dekoracja! Mazurki są takie wdzięczne, pyszne i piękne.
    Pozdrawiam:)

Polub nas na ...

Początek strony