Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

mazurek kajmakowy

Jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych i z pewnością dla wszystkich wielbicieli kajmaku jeden ze smaczniejszych. Możecie przygotować go z mlekiem skondensowanym słodkim lub w szybszej wersji z gotową masą krówkową. Dla przełamania słodkiego smaku masy krówkowej dodałam dodatkowo kwaskowatego dżemu.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła lub margaryny
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • ok. 150g dżemu, najlepiej kwaskowatego
  • 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • migdały, czekolada, suszone morele itp. do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą).
  2. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  3. Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Placek przyciąć do wymiarów formy (u mnie przycięty placek miał wymiar 35x 32cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, włożyć do formy.
  4. Z resztek uformować wałeczki i zrobić brzeg.
  5. Dżem rozsmarować na cieście.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia, ok. 25 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Następnie rozsmarować masę krówkową i udekorować mazurka według uznania.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

min. 60 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

mazurek kajmakowy

mazurek kajmakowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (35)

  1. Kasian

Mazurek przepyszny , robiłam pierwszy raz i wyszedł obłędny

  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniko tak, będzie dobry. Trzymałabym go w lodówce.

  Załączniki
 
  1. Monika

Dzień dobry,

mam pytanie odnośnie tego jak długo mazurek utrzyma swoją świeżość. Czy jeśli zrobię go w piątek (25.03) to czy będzie on wciąż dobry w poniedziałek (28.03) czy wtorek (29.03)?

  Załączniki
 
  1. iza

Dziękuję za radę, powidła były gęste więc tylko rozsmarowałam je, a potem masę i wyszło. Bardzo smaczny mazurek.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Izo nie wiem, czy coś zmieni podpiekanie powideł. Może, jeśli są gęste, rozsmaruj je tylko na podpieczonym cieście i na to wyłóż masę krówkową. Dobrze by było podgrzać najpierw masę krówkową, aby nie była za gęsta, zeby dało się ją rozłożyć na...

Izo nie wiem, czy coś zmieni podpiekanie powideł. Może, jeśli są gęste, rozsmaruj je tylko na podpieczonym cieście i na to wyłóż masę krówkową. Dobrze by było podgrzać najpierw masę krówkową, aby nie była za gęsta, zeby dało się ją rozłożyć na powidłach.
Jeśli powidła nie są gęste, proponuję przesmażyć je w garnku przez parę minut, aby zgęstniały.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. iza

Czy zamiast dżemu można dać powidła śliwkowe?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Gosiu polecam np. z owoców leśnych. Dobrze, żeby był kwaskowaty. Każdy czerwony też będzie się ładnie odznaczał od masy krówkowej i ciasta. Morelowy też może ewentualnie być, ale nie będzie tak widoczny.

  Załączniki
 
  1. gosia

Wygląda przepięknie.Planuje zrobić na Wielkanoc.zawsze robiłam z samym kajmakiem-z mleka w puszcze bo uważam że gotowe masy są dużo gorsze.Ale mam pytanko a propo dżemiku jakiego Pani najczęściej używa?bo myślałam o morelowym ale nie wiem czy...

Wygląda przepięknie.Planuje zrobić na Wielkanoc.zawsze robiłam z samym kajmakiem-z mleka w puszcze bo uważam że gotowe masy są dużo gorsze.Ale mam pytanko a propo dżemiku jakiego Pani najczęściej używa?bo myślałam o morelowym ale nie wiem czy będzie ok?pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Marta

Świetny wyszedł! Naprawdę przepyszny Wspomnę jeszcze że mam 15 lat i moje pieczenie zaczelo sie od jakiegoś roku i czesto korzystam z Pani przepisów

  Załączniki
 
  1. Joanna

Martyno masa krówkowa była "normalna", a na zdjęciach to odbicie światła dziennego 8)

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony