Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Mazurek kajmakowy

Jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych i z pewnością dla wszystkich wielbicieli kajmaku jeden ze smaczniejszych. Możecie przygotować go z mlekiem skondensowanym słodzonym lub w szybszej wersji z gotową masą krówkową. Dla przełamania słodkiego smaku masy krówkowej dodałam dodatkowo warstwę kwaskowatego dżemu.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • ok. 180 g dżemu, najlepiej kwaskowatego (np. malinowy, z owoców leśnych)
  • 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • migdały w płatkach, ok. 30 g czekolady, suszone morele do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę mleka skondensowanego słodzonego, należy włożyć ją do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą, aby woda przykryła puszkę i gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500 g) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400 g). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie. Następnie wyciągać puszkę w wody i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek, od razu na papierze do pieczenia. Placek przyciąć, aby powstał prostokąt (u mnie o wymiarach 35x 32 cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, przełożyć na dużą blachę.
  4. Z resztek ciasta uformować wałeczki i zrobić brzeg.
  5. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i rozsmarować na cieście.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż brzegi się zarumienią. Blachę z ciastem wyciągnąć na blat i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Rozsmarować masę krówkową i udekorować mazurka według uznania.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Mazurek kajmakowy Mazurek kajmakowy Mazurek kajmakowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (25)

  1. Kasian

Mazurek przepyszny , robiłam pierwszy raz i wyszedł obłędny

  Załączniki
 
  1. Monika

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie tego jak długo mazurek utrzyma swoją świeżość. Czy jeśli zrobię go w piątek (25.03) to czy będzie on wciąż dobry w poniedziałek (28.03) czy wtorek (29.03)?

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 miesiąc temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Monika

Tak, będzie dobry. Trzymałabym go w lodówce.

  Załączniki
 
  1. iza

Użyłam powideł śliwkowych. Powidła były gęste, więc tylko rozsmarowałam je, a potem masę i wyszło. Bardzo smaczny mazurek.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 miesiąc temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. gosia

Wygląda przepięknie.Planuje zrobić na Wielkanoc.zawsze robiłam z samym kajmakiem-z mleka w puszcze bo uważam że gotowe masy są dużo gorsze.Ale mam pytanko a propo dżemiku jakiego Pani najczęściej używa?bo myślałam o morelowym ale nie wiem czy...

Wygląda przepięknie.Planuje zrobić na Wielkanoc.zawsze robiłam z samym kajmakiem-z mleka w puszcze bo uważam że gotowe masy są dużo gorsze.Ale mam pytanko a propo dżemiku jakiego Pani najczęściej używa?bo myślałam o morelowym ale nie wiem czy będzie ok?pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    gosia

Gosiu, polecam np. z owoców leśnych. Dobrze, żeby był kwaskowaty. Każdy czerwony też będzie się ładnie odznaczał od masy krówkowej i ciasta. Morelowy też może ewentualnie być, ale nie będzie tak widoczny.

  Załączniki
 
  1. Marta

Świetny wyszedł! Naprawdę przepyszny Wspomnę jeszcze że mam 15 lat i moje pieczenie zaczelo sie od jakiegoś roku i czesto korzystam z Pani przepisów

  Załączniki
 
  1. Angelika

Witam,
dziękuje za przepis, bardzo dobry
Wesołych Świąt,
Angelika

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 miesiąc temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Yrcia

Czy temperatura kajmaku jest istotna? Tzn. czy lepiej rozsmarowuje się ostygły, czy jeszcze ciepły? Nie mam masy krówkowej, gotuję puszkę z mlekiem. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Moja rodzina składa się w większości z pierwiastka męskiego, poźre...

Czy temperatura kajmaku jest istotna? Tzn. czy lepiej rozsmarowuje się ostygły, czy jeszcze ciepły? Nie mam masy krówkowej, gotuję puszkę z mlekiem. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Moja rodzina składa się w większości z pierwiastka męskiego, poźre wszystko, ale zależy mi na jednej sztuce wypieku reprezantycyjnego. Jeszcze raz DZIĘKI za przepis.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Yrcia

Jak już gotujesz mleko do użyj zaraz po ostygnięciu, będzie się lepiej rozsmarowywać.

  Załączniki
 
  1. Maua

http://s6.tinypic.com/r1ygdh_th.jpg
Tak ładny jak Twój mi nie wyszedł, ale przepyszny! Uwieeeelbiam Twoje przepisy!

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Maua

Super wygląda

  Załączniki
 
  1. Anna

przepis jest na blaszkę o jakiej wielkości ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anna

Anno, na dużą blachę z piekarnika. W punkcie 3 podałam wymiary mojego placka.

  Załączniki
 
  1. Marta

czy ciasto dzemem posmarować przed pieczeniem? próbowalas wersje z użyciem dzemu już na upieczonym placku? zastanawiam sie czy nie straci swojej kwaskowatości i nie wyschnie podczas pieczenia i czy nie lepiej waśnie posmarowac juz upieczony...

czy ciasto dzemem posmarować przed pieczeniem? próbowalas wersje z użyciem dzemu już na upieczonym placku? zastanawiam sie czy nie straci swojej kwaskowatości i nie wyschnie podczas pieczenia i czy nie lepiej waśnie posmarowac juz upieczony placek. Co radzisz?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marta

Marto posmaruj przed pieczeniem. Próbowałam też smarować po upieczeniu i to był błąd. Przy próbie rozsmarowania masy krówkowej zaczęła mi się ona mieszać z dżemem
Podczas pieczenia z dżemu robi się taka sucha warstwa, dzięki czemu masę krówkową...

Marto posmaruj przed pieczeniem. Próbowałam też smarować po upieczeniu i to był błąd. Przy próbie rozsmarowania masy krówkowej zaczęła mi się ona mieszać z dżemem
Podczas pieczenia z dżemu robi się taka sucha warstwa, dzięki czemu masę krówkową rozsmarowuje się bez najmniejszych problemów. Kwaskowaty dżem będzie wyczuwalny.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony