Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
298 Komentarzy

3 Bit

To kolejny przepis na ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. 3 Bit jest bardzo podobne do Ciasta balowego. Jest jednak troszkę prostsze, ponieważ nie ma w nim warstwy biszkoptowej. Jest dość słodkie. Zawiera bowiem masę krówkową. Starałam się dlatego, aby pozostałe warstwy nie były przesłodzone. Bita śmietana jest bez dodatku cukru, a masa budyniowa również nie zawiera dużo cukru. Całość bardzo dobrze smakuje. Budyń przygotowałam tym razem sama. Wolę taki domowej roboty. W szybkiej wersji można również użyć kupnego budyniu waniliowego. (czyt. uwaga). Pierwszy raz 3 Bit robiłam z przepisu z Wielkiego Żarcia. Poniższy przepis to moja modyfikacja tego przepisu.  

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

Masa budyniowa:

  • 500ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
  • ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiej się rozsmarowywała).
  2. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
  6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.

Smacznego.

Uwaga:
W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, choć ja bym dodała, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła.
1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

3 Bit

3 Bit

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 13 dni temu
    Pyszne aczkolwiek ostatnio śmietana mi się zważyła po dodaniu śmietan fix dlatego idę na łatwiznę i wymieniłam ją na bitą śmietanę z proszku... też pycha i znika w mig
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 1 miesięcy temu
    Wspaniałe ciasto i u nas bardzo często na stole.
    Dodaje jeszcze pod bitą śmietanę dżem porzeczkowy na przełamanie smaku bardzo polecam.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Leszek · 1 miesięcy temu
    A gdzie się podziała słodka śmietana 30%? Jest w składnikach a w przepisie nie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 1 miesięcy temu
    Wspaniały przepis! Ciasto przepyszne. Wszyscy się tak zajadali, że dziś zrobiłam je po raz drugi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 miesięcy temu
    Czy mogę użyć masy kajmakowej zamiast krówkowej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ja · 1 lat temu
    czy mogę przygotowac to ciasto na 2 dni przed podaniem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 1 lat temu
    Czy mogę ubić śmietanę bez śmietan-fix
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 1 lat temu
    Hej moja mama piekła i powiedziała że jest super . Dzięki za przepis mojego ulubionego ciasta ;):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    A · 2 lat temu
    A co stanie się jeśli nie dodam masła do masy budyniowej? Najzwyczajniej nie będzie miała sztywnej konsystencji i tyle?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Werczi · 1 lat temu
      Kiedyś po prostu zapomniałam dodać masła do masy i raczej tego nie polecam. Masa nie ma gładkiej konsystencji, jest twardsza, ciężko ją równo rozłożyć na herbatnikach i jak dla mnie mocno zmienia się smak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 2 lat temu
    Zrobiłam-teraz się chłodzi w lodówce będzie na niedzielę do kawy. A o wielkość lyzek pytałam bo kiepska że mnie gospodyni nie posiadam wagi kuchennej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Barbaro[/b] jest podane w składnikach ilość mąki w gramach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 2 lat temu
    Nie bardzo wyszła mi masa budyniowa jest bardzo gęsta no i zaczęłam się zastanawiać jakiej wielkości mają być łyżki mąki płaskie czy kopiaste?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Aga[/b] podejrzewam, że za długo miksowałaś po dodaniu budyniu. Należy dobrze utrzeć masło, a budyń dodaje się stopniowo i miksuje tylko do połączenia się składników. Albo za szybko dodałaś budyń. Poczytaj artykuł o masie budyniowej. Może coś Ci się przyda: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-dekoracje-z-masy/762-przepis-na-masa-budyniowa"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 2 lat temu
    zwazył mi się krem- dlaczego..masło i budyń miały temp.pokojową :-?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mika · 2 lat temu
    Hej, robię już któryś raz i mam nadzieję ze wyjdzie super.....jednak, zawsze ten ostatni, dolny herbatnik jest twardy (nawet po 2 dniach). Co robić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Werczi · 1 lat temu
      Proponuję po prostu zamienić miejscami masę krówkową z masą budyniową. Ja zawsze robię to właśnie w taki sposób i wszystkie herbatniki są mięciutkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 2 lat temu
    Przetarlam budyn i w koncu masa byla taka jak powinna. A dzis kolejny raz robie.... na urodziny meża zasmakowalo mu tak jak i wszystkim domownikom;) Dziękuje za fantastyczny przepis !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Paulino[/b] szukaj "Sahnesteif" lub "Sahnefest" (po 3 paczuszki wielkości proszku do pieczenia). Dostaniesz raczej wszędzie, a na pewno w większych marketach.

    Śmietana niemiecka ubija się bez problemu. Ja już dawno nie dawałam do niczego usztywniacza i też się ładnie trzyma ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 2 lat temu
    Pani Joanno! Również mieszkam w Niemczech i w jakim sklepie kupuje pani ten śmietan-fix? Ja dzisiaj zrobiłam to ciasto i użyłam Schlagsahne i dodałam żelatynę, ale wolałabym z tym śmietan-fixem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Asiu[/b] przetrzyj przez sitko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 2 lat temu
    nie wyszla mi masa budyniowa... w kremie porobily sie grudki z budyniu da sie to uratowac?

Polub nas na ...

Początek strony