Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

3 Bit

To kolejny przepis na ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. 3 Bit jest bardzo podobne do Ciasta balowego. Jest jednak troszkę prostsze, ponieważ nie ma w nim warstwy biszkoptowej. Jest dość słodkie. Zawiera bowiem masę krówkową. Starałam się dlatego, aby pozostałe warstwy nie były przesłodzone. Bita śmietana jest bez dodatku cukru, a masa budyniowa również nie zawiera dużo cukru. Całość bardzo dobrze smakuje. Budyń przygotowałam tym razem sama. Wolę taki domowej roboty. W szybkiej wersji można również użyć kupnego budyniu waniliowego. (czyt. uwaga). Pierwszy raz 3 Bit robiłam z przepisu z Wielkiego Żarcia. Poniższy przepis to moja modyfikacja tego przepisu.  

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

Masa budyniowa:

  • 500ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
  • ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiej się rozsmarowywała).
  2. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
  6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.

Smacznego.

Uwaga:
W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, choć ja bym dodała, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła.
1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

3 Bit

3 Bit

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (297)

  1. ja

czy mogę przygotowac to ciasto na 2 dni przed podaniem?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    ja

Tak.

  Załączniki
 
  1. Weronika

Czy mogę ubić śmietanę bez śmietan-fix

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Weronika

Tak.

  Załączniki
 
  1. Weronika

Hej moja mama piekła i powiedziała że jest super . Dzięki za przepis mojego ulubionego ciasta

  Załączniki
 
  1. A

A co stanie się jeśli nie dodam masła do masy budyniowej? Najzwyczajniej nie będzie miała sztywnej konsystencji i tyle?

  Załączniki
 
  1. Werczi    A

Kiedyś po prostu zapomniałam dodać masła do masy i raczej tego nie polecam. Masa nie ma gładkiej konsystencji, jest twardsza, ciężko ją równo rozłożyć na herbatnikach i jak dla mnie mocno zmienia się smak.

  Załączniki
 
  1. Barbara

Zrobiłam-teraz się chłodzi w lodówce będzie na niedzielę do kawy. A o wielkość lyzek pytałam bo kiepska że mnie gospodyni nie posiadam wagi kuchennej

  Załączniki
 
  1. Joanna

Barbaro jest podane w składnikach ilość mąki w gramach.

  Załączniki
 
  1. Barbara

Nie bardzo wyszła mi masa budyniowa jest bardzo gęsta no i zaczęłam się zastanawiać jakiej wielkości mają być łyżki mąki płaskie czy kopiaste?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Aga podejrzewam, że za długo miksowałaś po dodaniu budyniu. Należy dobrze utrzeć masło, a budyń dodaje się stopniowo i miksuje tylko do połączenia się składników. Albo za szybko dodałaś budyń. Poczytaj artykuł o masie budyniowej. Może coś Ci się...

Aga podejrzewam, że za długo miksowałaś po dodaniu budyniu. Należy dobrze utrzeć masło, a budyń dodaje się stopniowo i miksuje tylko do połączenia się składników. Albo za szybko dodałaś budyń. Poczytaj artykuł o masie budyniowej. Może coś Ci się przyda: Kliknij na ten link

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. aga

zwazył mi się krem- dlaczego..masło i budyń miały temp.pokojową :-?

  Załączniki
 
  1. Mika

Hej, robię już któryś raz i mam nadzieję ze wyjdzie super.....jednak, zawsze ten ostatni, dolny herbatnik jest twardy (nawet po 2 dniach). Co robić?

  Załączniki
 
  1. Werczi    Mika

Proponuję po prostu zamienić miejscami masę krówkową z masą budyniową. Ja zawsze robię to właśnie w taki sposób i wszystkie herbatniki są mięciutkie

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony