Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
317 Komentarzy
3 Bit

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach. 3 Bit jest bardzo podobne do "Ciasta balowego". Jest jednak troszkę prostsze, ponieważ nie ma w nim warstwy biszkoptowej. Jest dość słodkie. Zawiera bowiem masę krówkową. Dlatego starałam się, aby pozostałe warstwy nie były przesłodzone. Bita śmietana jest bez dodatku cukru, a masa budyniowa również nie zawiera dużo cukru. Całość bardzo dobrze smakuje. Budyń przygotowałam tym razem sama. Wolę taki domowej roboty. W szybkiej wersji można również użyć kupnego budyniu waniliowego. (czyt. uwaga).

1 szklanka= 250 ml

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
  • 400- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100 g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • ⅔ szklanki cukru (= ok. 130 g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (ok. 40- 45 g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45 g)
  • 180 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).
  2. Przygotować masę budyniową: 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta i posypać startą czekoladą.
  6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.

Uwaga:

W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500 ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, choć ja dodałabym, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z 180 g masła.

Źródło: Pierwszy raz 3 Bit robiłam z przepisu ze strony wielkiezarcie.com Poniższy przepis to moja modyfikacja tego przepisu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
3 Bit 3 Bit 3 Bit
3 Bit

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    edi · 6 dni temu
    Placek wyszedł pyszny, dałam polowe masy krówkowej i dodałam również dzem porzeczkowy, wyszło idealnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabi · 7 dni temu
    Przepis rewelacja. Ja jeszcze przed wyłożeniem masy budyniowej herbatniki smaruję dżemem z czernej porzeczki. Pychotka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 1 miesięcy temu
    Super przepis wszystkim smakuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mary · 2 miesięcy temu
    Najlepszy przepis na 3bita
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ptys · 2 miesięcy temu
    Jest super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 4 miesięcy temu
    ja dodaje do śmietany serek mascarpone i wychodzi super ☺polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Miroslaw · 4 miesięcy temu
    Nie mam dostępu do śmietan-fix. Czego użyć w zastępie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Marika · 17 dni temu
      Możesz rozpuścić żelatynę (2 łyżeczki w 1/4 szkl. zimnej wody,jak napecznieje dolać gorącej wody do połowy szklanki i rozmieszac.) Po ubiciu smietany, dodać zelatyne
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Pomiń.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 miesięcy temu
    na jakiej blaszce było robione ciasto?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 miesięcy temu
    Witam. Czy mogę użyć kakaowych herbatnikow?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 miesięcy temu
    Witajcie,do smietanki dodałam zelatyny,gotując budyń wrzucilam kostke masła i najlepiej kłaść gorącą masę,bo fajnie zmiękną herbatniki,potem do zamrażarki i szybkie ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 7 miesięcy temu
    W przepisie jest śmietanka 36%, ale nigdzie nie jest napisane kiedy i do czego jej użyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 7 miesięcy temu
    A ja sobie uprościłam, masło dodaję do ciepłego budyniu i miksuję. Ta konsystencja bardziej mi odpowiada. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ASIA · 8 miesięcy temu
    Przepyszne! Wszyscy sie zachwycaja, nawet narzeczony, który pilnuje diety co chwile sobie kawałeczki ciasta kroi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Żaneta · 8 miesięcy temu
    Dzień dobry, czy zamiast ucierać masło z budyniem, można masło rozpuścić w gorącym budyniu? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Michalina · 8 miesięcy temu
      Zawsze tak robię, nie mam cierpliwości na klasyczne ucieranie - wychodzi przepyszna no i przy okazji szybko się schładza
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 8 miesięcy temu
    Ja do bitej śmietany dodaję tężejącą galaretkę cytrynową, rozpuszczoną w 1 szklance wody, polecam wypróbować, ciasto nabiera ciekawego smaku:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyś · 8 miesięcy temu
    Czy zamiast masła może być margaryna kasia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jolanta · 9 miesięcy temu
    Zamiast herbatników dodaj krakersy. Pyszne połączenie słodkiego ze słonym. Smakuje jak że słonym karmelem
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Viktoria · 6 miesięcy temu
      O! Ja uwielbiam połączenia słono-słodkie a na to bym nie wpadła, spróbuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 9 miesięcy temu
    Mam pytanie dlaczego w 500 ml mleka zrobić dwa budynie jeśli na opakowaniu jednego jest napisane ze jeden zrobić w 500ml ? A Pani pisze ze w 500 ml wsypać dwa budynie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ewa · 8 miesięcy temu
      Bo jeden budyń na 500 ml mleka ma rzadką konsystencję ( taka do jedzenia a nie do ucierania masy), żeby był gęsty i nadawał się do ucierania muszą być dwa budynie na 500 ml mleka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Aneta · 9 miesięcy temu
      Jest gestszy krem. Czesto tak robie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 10 miesięcy temu
    Pyszne aczkolwiek ostatnio śmietana mi się zważyła po dodaniu śmietan fix dlatego idę na łatwiznę i wymieniłam ją na bitą śmietanę z proszku... też pycha i znika w mig

Polub nas na ...

Początek strony