Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
306 Komentarzy

3 Bit

To kolejny przepis na ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. 3 Bit jest bardzo podobne do Ciasta balowego. Jest jednak troszkę prostsze, ponieważ nie ma w nim warstwy biszkoptowej. Jest dość słodkie. Zawiera bowiem masę krówkową. Starałam się dlatego, aby pozostałe warstwy nie były przesłodzone. Bita śmietana jest bez dodatku cukru, a masa budyniowa również nie zawiera dużo cukru. Całość bardzo dobrze smakuje. Budyń przygotowałam tym razem sama. Wolę taki domowej roboty. W szybkiej wersji można również użyć kupnego budyniu waniliowego. (czyt. uwaga). Pierwszy raz 3 Bit robiłam z przepisu z Wielkiego Żarcia. Poniższy przepis to moja modyfikacja tego przepisu.  

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

Masa budyniowa:

  • 500ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
  • ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiej się rozsmarowywała).
  2. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  4. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  5. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
  6. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.

Smacznego.

Uwaga:
W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, choć ja bym dodała, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła.
1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

3 Bit

3 Bit

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 18 dni temu
    W przepisie jest śmietanka 36%, ale nigdzie nie jest napisane kiedy i do czego jej użyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 27 dni temu
    A ja sobie uprościłam, masło dodaję do ciepłego budyniu i miksuję. Ta konsystencja bardziej mi odpowiada. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ASIA · 1 miesięcy temu
    Przepyszne! Wszyscy sie zachwycaja, nawet narzeczony, który pilnuje diety co chwile sobie kawałeczki ciasta kroi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Żaneta · 1 miesięcy temu
    Dzień dobry, czy zamiast ucierać masło z budyniem, można masło rozpuścić w gorącym budyniu? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Michalina · 1 miesięcy temu
      Zawsze tak robię, nie mam cierpliwości na klasyczne ucieranie - wychodzi przepyszna no i przy okazji szybko się schładza
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 1 miesięcy temu
    Ja do bitej śmietany dodaję tężejącą galaretkę cytrynową, rozpuszczoną w 1 szklance wody, polecam wypróbować, ciasto nabiera ciekawego smaku:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyś · 1 miesięcy temu
    Czy zamiast masła może być margaryna kasia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jolanta · 2 miesięcy temu
    Zamiast herbatników dodaj krakersy. Pyszne połączenie słodkiego ze słonym. Smakuje jak że słonym karmelem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 2 miesięcy temu
    Mam pytanie dlaczego w 500 ml mleka zrobić dwa budynie jeśli na opakowaniu jednego jest napisane ze jeden zrobić w 500ml ? A Pani pisze ze w 500 ml wsypać dwa budynie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ewa · 1 miesięcy temu
      Bo jeden budyń na 500 ml mleka ma rzadką konsystencję ( taka do jedzenia a nie do ucierania masy), żeby był gęsty i nadawał się do ucierania muszą być dwa budynie na 500 ml mleka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Aneta · 2 miesięcy temu
      Jest gestszy krem. Czesto tak robie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 3 miesięcy temu
    Pyszne aczkolwiek ostatnio śmietana mi się zważyła po dodaniu śmietan fix dlatego idę na łatwiznę i wymieniłam ją na bitą śmietanę z proszku... też pycha i znika w mig
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 4 miesięcy temu
    Wspaniałe ciasto i u nas bardzo często na stole.
    Dodaje jeszcze pod bitą śmietanę dżem porzeczkowy na przełamanie smaku bardzo polecam.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Leszek · 4 miesięcy temu
    A gdzie się podziała słodka śmietana 30%? Jest w składnikach a w przepisie nie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 4 miesięcy temu
    Wspaniały przepis! Ciasto przepyszne. Wszyscy się tak zajadali, że dziś zrobiłam je po raz drugi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 miesięcy temu
    Czy mogę użyć masy kajmakowej zamiast krówkowej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ja · 1 lat temu
    czy mogę przygotowac to ciasto na 2 dni przed podaniem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 2 lat temu
    Czy mogę ubić śmietanę bez śmietan-fix
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 2 lat temu
    Hej moja mama piekła i powiedziała że jest super . Dzięki za przepis mojego ulubionego ciasta ;):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    A · 2 lat temu
    A co stanie się jeśli nie dodam masła do masy budyniowej? Najzwyczajniej nie będzie miała sztywnej konsystencji i tyle?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Werczi · 1 lat temu
      Kiedyś po prostu zapomniałam dodać masła do masy i raczej tego nie polecam. Masa nie ma gładkiej konsystencji, jest twardsza, ciężko ją równo rozłożyć na herbatnikach i jak dla mnie mocno zmienia się smak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 2 lat temu
    Zrobiłam-teraz się chłodzi w lodówce będzie na niedzielę do kawy. A o wielkość lyzek pytałam bo kiepska że mnie gospodyni nie posiadam wagi kuchennej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Barbaro[/b] jest podane w składnikach ilość mąki w gramach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 2 lat temu
    Nie bardzo wyszła mi masa budyniowa jest bardzo gęsta no i zaczęłam się zastanawiać jakiej wielkości mają być łyżki mąki płaskie czy kopiaste?

Polub nas na ...

Początek strony