Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
34 Komentarzy

Pysznotka

Pysznotka, pychotka, czy Pani Walewska? Różne nazwy, a ciasto to samo. Choć pewnie znacie różne jego wersje. Jedni pieką bezę z orzechami, inni z migdałami. Jedni przekładają powidłami, a drudzy kwaśnym dżemem. Moja „Pysznotka” jest z orzechami i powidłami śliwkowymi. Ciasto nie jest tak pracochłonne, jakby się mogło wydawać. Należy zagnieść ciasto kruche, następnie podzielić je na pół i upiec dwa placki posmarowane powidłami i pokryte cienką warstwą piany z białek posypaną orzechami. W środku ciasto przełożone jest masą budyniową. Ciasto jest pyszne. Polecam.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 400g mąki pszennej
  • 200g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa budyniowa:

  • 500ml mleka
  • 3 żółtka
  • 70g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g masła

Warstwa bezowa:

  • 4 białka
  • 150g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych (450g)
  • ok. 50g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy włoskie posiekać.
  2. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wykleić lub rozwałkować w formie prostokątnej (o wymiarach około 35 x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę powideł.
  3. Przygotować warstwę bezową. Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Połowę bezy wyłożyć na powidłach i z góry posypać połową posiekanych orzechów włoskich.
  4. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku na drugiej szynie od dołu ok. 30 minut w temperaturze 180°C. (Jeśli beza będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć ją z góry folią aluminiową. Podczas pieczenia, drugą połowę ciasta i bezę trzymać w lodówce). Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  5. Gdy ostygnie, wyciągnąć je z formy i w ten sam sposób upiec drugie ciasto.
  6. Przygotować masę budyniową. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem pudrem. Resztę mleka wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  8. Masę budyniową wyłożyć na jeden placek. Przykryć drugim plackiem.
  9. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 60 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pysznotka

Pysznotka

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 9 miesięcy temu
    Zamierzam upiec to ciasto na weekend i mam pytanie. Jak dlugo beza jest chrupiaca? Jeśli zrobie dzien wczesniej to jak przechowywac zeby nie miekla? Z góry dziękuję. Świetny blog
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Ja ciasto przechowuję w lodówce. Ciasto spokojnie wytrzyma dni, może i więcej Beza ta na dole na pewno zmięknie od kremu, a ta górna to nie pamiętam ale ciasto nie straci na smaku, a nawet zyska jak się przegryzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 2 lat temu
    Wczoraj piekłam ciasto - wyszło przepyszne ! jedyną rzeczą którą zmieniłam, to krem-użyłam gotowego kremu do karpatki,pozdr ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 2 lat temu
    Dziękuję za ten przepis na Pysznotkę. Ja dostałam w "kultowej" wersji od mojej siostry - ciężko się w nim połapać Ciasno mojego dziecińswa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Melo[/b] tak, dwa blaty takie same.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mela · 2 lat temu
    Mam pytanie, czy ten spód ma wyglądać tak jak góra ze; ciasto konfitura beza i orzechy?? i później przełożyć masą i górnym ciastem ?? z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika milewska · 2 lat temu
    Ciasto wychodzi mi zawsze. I smakuje wspaniale. Zwłaszcza z dżemem wiśniowym własnej roboty. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna · 3 lat temu
    Pysznosci!♡ ja dodalam orzechy pod koniec jak ubilam bialka polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Natalio[/b] piekłam jedną blachę po drugiej na ustawieniach góra/ dół. Możesz również piec dwie blachy równocześnie w termoobiegu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 3 lat temu
    Właśnie zabrałam się za robienie ciasta i tak sie zastanawiam... piec ciasto w 180'C z termoobiegiem czy z grzałka góra dół?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 3 lat temu
    Bardzo, bardzo dobry przepis na Pychotkę! Nie raz go jeszcze powtórzę
    [img]http://4.bp.blogspot.com/-nYu0FLoeQoo/Uqzlg5ZJ2zI/AAAAAAAABw0/gfkZ6T6_b3o/s1600/z3+-+Kopia+-+Kopia.JPG[/img]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Justyno[/b] dobrze się kroi i dobrze smakuje. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 4 lat temu
    Mam pytanie czy to ciasto dobrze się kroi czy się kruszy? Potrzebne mi ładne i dobre ciasto na chrzciny i zastanawiam się właśnie nad tym. Chyba, że polecałaby Pani coś innego? Z góry dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 4 lat temu
    mi sie orzeszki spiekly ale ciasto sie upieklo tylko te orzeszki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Marto[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 lat temu
    mam pytanie. czy zamiast dżemu czy powideł można użyć marmolady??? z góry dziekuję za odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna Dydyk · 4 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Wiolka[/b] niby tak, tylko z folią aluminiową jest taki problem, że ciasto może się do niej przykleić i będziesz musiała z kawałków ciasta jeszcze ściągać kawałki folii. Dla mnie papier do pieczenia jest niezastąpiony. Możesz ewentualnie posmarować formę margaryną i posypać mąką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiolka · 4 lat temu
    Witam.
    Czy zamiast papieru do pieczenia można użyć
    folii aluminiowej?
    Nie smarujemy niczym papieru ani folii przed pieczeniem?
    Zaczynam swoją przygodę z pieczeniem i jestem "blada" w tych kwestiach.
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aneta · 5 lat temu
    Robiłam podobną pychotkę,tylko z innego przepisu jest bardzo pyszna,cała rodzina ze smakiem zjadła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Klaudio[/b] Beza dużo daje. Wpływa na smak i wygląd również.

Polub nas na ...

Początek strony