Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
102 Komentarzy

Piernik staropolski

Szukając przepisu na prawdziwy piernik natrafiłam właśnie na piernik staropolski. Czytałam o nim mnóstwo pozytywnych opinii, więc postanowiłam go upiec. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Piernik jest bardzo smaczny, klasyczny, wymagający leżakowania, nie jest wilgotny, jest zbity jak prawdziwy piernik i jest miękki, ale nie puszysty. Najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami, dlatego już czas się za niego zabrać. Ciasto wymaga leżakowania 3- 4 tygodni, a upieczone placki 7- 10 dni. Placki przełożyłam na 2 dni przed spożyciem, aby ciasto dobrze się skleiło i przeszło smakiem.  Pierwszą warstwę przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą, a drugą marcepanem i dżemem z owoców leśnych. Dżem dodałam dla lepszego sklejenia warstw.

Składniki:

  • ½ litra miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru (u mnie 280g)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 1kg + 1 szklanka mąki tortowej (u mnie 1150g zwykłej pszennej)
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mleka (125ml)
  • szczypta soli
  • 2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika ( u mnie 2 opakowania)
  • bakalie (u mnie 1 szklanka posiekanych orzechów i ½ szklanki rodzynek)

Dodatkowo:

  • ok. 600g powideł śliwkowych
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 400g masy marcepanowej
  • ok. 400g dżemu (u mnie dżem z owoców leśnych)
  • polewa czekoladowa (dowolna, u mnie rozpuszczone 2 czekolady gorzkie z ok. 100g masła)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i margarynę podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę rozpuścić w zimnym mleku.
  3. Do ostudzonej masy miodowej dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, jajka, sól i rozpuszczoną sodę. Ciasto zagnieść na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.  
  4. Ciasto przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego lub emaliowanego. Przykryć folią spożywczą i okryć ściereczką. Tak przygotowane naczynie odstawić w chłodne miejsce np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki na 3- 4 tygodnie.
Ciasto zaraz po wyrobieniu:

02

Ciasto po 4 tygodniach:

03

  1. Po tym czasie upiec ciasto w temperaturze 180°C. Czas pieczenia zależy od formy, w której pieczemy ciasto. (Według mnie, najlepiej jest podzielić ciasto na 3 części i upiec 3 jednakowe placki tak, aby uzyskać 3 równe warstwy piernika. Piekłam jeden placek po drugim w formie prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 x 24cm, ok. 25 minut jeden placek. Można oczywiście użyć dowolną formę do pieczenia. Ciasta nie powinno być jednak więcej niż 5cm, gdyż ciasto podczas pieczenia sporo urośnie. Ciasto po upieczeniu ma być zarumienione, najlepiej jest też sprawdzić ciasto patyczkiem.) Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Zimne placki owinąć w ściereczkę i odstawić na kolejne 7-10 dni, aby ciasto zmiękło.

04

  1. Po tym czasie placki można dowolnie przełożyć. (Ja przełożyłam placki po 7 dniach i pozostawiłam ciasto jeszcze na 2 dni).
  2. Pierwszą warstwę ciasta przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą. W tym celu należy podgrzać powidła w garnku na małym ogniu razem z kawałkami czekolady, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorące powidła wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem. (Robiłam z 450g powideł i jednej czekolady, ale według mnie mogłoby być więcej tej masy, dlatego zwiększyłam ilość powideł i czekolady w przepisie, zróbcie jak wolicie ;))
  3. Masę marcepanową rozwałkować na prostokąt wielkości placka. Dżem lekko pogrzać, aby zrobił się lekko płynny. Drugi placek posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć marcepan i przykryć ostatnim plackiem wysmarowanych od spodu resztą dżemu (tak, że marcepan sklei się od spodu i góry z dżemem). Przełożone ciasto lekko docisnąć, owinąć w ściereczkę i pozostawić na 2 dni.
  4. Po 2 dniach ciasto pokroiłam w poprzek dłuższego boku na 3 równe części tak, że powstały 3 pierniki.
  5. Pierniki polać polewą czekoladową.

Przepis na ciasto można znaleźć na wielu stronach, ja korzystałam ze strony Wielkie Żarcie.

Piernik staropolski

Piernik staropolski

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Zielińska · 4 lat temu
    Mam pytanie - moje ciasto "leżakuje" już półtora tygodnia. Trzymam je w lodówce ustawionej na maksymalną temperaturę tj. 7 stopni. Dziś postanowiłam zajrzeć do mojego ciasta i okazuje się, że jest bardzo twarde - rozwałkowanie lub nawet równomierne rozłożenie go w przyszłości na blasze będzie nie lada wyczynem. Czy po wskazanym czasie leżakowania i przełożeniu ciasta na ostatni dzień przed pieczeniem do temperatury pokojowej na pewno ono wystarczająco zmięknie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sara · 4 lat temu
    Piernik jest przepyszny! To już trzeci raz kiedy zagości na naszym świątecznym stole. Polecam wszystkim, jest łatwy w przygotowaniu i smakuje nawet tym wyszukanym podniebieniom. Dzięki za zamieszczenie go i pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Karolino[/b] obojętne. Podczas podgrzewania i tak się zrobi płynny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Mam pytanie. Czy ten miód ma być płynny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    otylia · 4 lat temu
    Dziś zaczynamy !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 5 lat temu
    Piekę ten piernik od kilku lat, jest rewelacyjny. W tym roku po raz 1-szy placki (mimo nakłucia przed pieczeniem) wyrosły jak karpatka. Z czym to może być związane? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Anka_pol · 2 miesięcy temu
      Proszę o radę jak piec piernik aby był równy na całej powierzchni. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Ewelino[/b] w temperaturze pokojowej. Proszę czytać komentarze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 5 lat temu
    Gdzie przetrzymywac upieczone placki w cieplym miejscu czy w zimnym? Dziekuje za odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Grażyno[/b] nie będzie za twarde. Nie martw się na zapas ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grażyna · 5 lat temu
    Witam, chciałam się zapytać, czy jak ciasto jest gęste, to po kilku tygodniach leżakowania nie będzie zbyt twarde do pieczenia?

    Dziękuje z góry za odpowiedź i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hela · 5 lat temu
    Witam. Piernik jest wspaniały. Gdy zrobiłam go pierwszy raz musiałam obiecać, że będę go robić na każde święta :-)
    Wyszedł idealny i w tym roku będę musiała chyba przygotować podwójną porcję, bo za szybko znika ;-)
    Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 5 lat temu
    Robię ten piernik już drugi raz na święta. Przepis jest świetny, a smak piernika niebo w gębie Polecam !!!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    emilia · 5 lat temu
    Najlepszy piernik jaki w życiu jadlam, polecam, u mnie gości na stole co 6 tygodni :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jacek · 5 lat temu
    Bardzo dziekuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Jacku[/b] 1 torebka ma ok. 40g przyprawy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wanda · 5 lat temu
    Moja mama piekła podobny piernik ponad 40 lat temu!Leżakował również ponad 3 tyg..Piekła go co najmniej tydzień przed świętami i przekładała go zwyczajną marmoladą wieloowocową ciętą z bloka.Nie było w nim bakali.Lukrowała go.Był przepyszny!!! Normalnie rozpływał się w ustach!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jacek · 5 lat temu
    Witam!
    "2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika" to dość nieprecyzyjna miara Ile gram przyprawy??
    Pozdr
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Moniu[/b] należy rozłożyć równomiernie ciasto. Innego patentu nie znam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 5 lat temu
    Droga Joanno,

    czy masz sprawdzony sposób na upieczenie równych placków? Mój piernik wyszedł gruby po środku i cienki na brzegach, nie wiem czy nierówno rozłożyłam ciasto czy jest może jakiś sposób jak uniknąć tego typu niespodzianek? Takie różne pod względem grubości placki trudno jest przełożyć...
    Będę wdzięczna za poradę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Ago[/b] najczęściej ciasto jak ostygnie jest twarde, ale jak jest miękkie to nic nie szkodzi. To możesz już piernik przełożyć.

Polub nas na ...

Początek strony