Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
94 Komentarzy

Piernik staropolski

Szukając przepisu na prawdziwy piernik natrafiłam właśnie na piernik staropolski. Czytałam o nim mnóstwo pozytywnych opinii, więc postanowiłam go upiec. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Piernik jest bardzo smaczny, klasyczny, wymagający leżakowania, nie jest wilgotny, jest zbity jak prawdziwy piernik i jest miękki, ale nie puszysty. Najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami, dlatego już czas się za niego zabrać. Ciasto wymaga leżakowania 3- 4 tygodni, a upieczone placki 7- 10 dni. Placki przełożyłam na 2 dni przed spożyciem, aby ciasto dobrze się skleiło i przeszło smakiem.  Pierwszą warstwę przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą, a drugą marcepanem i dżemem z owoców leśnych. Dżem dodałam dla lepszego sklejenia warstw.

Składniki:

  • ½ litra miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru (u mnie 280g)
  • 250g margaryny
  • 1kg + 1 szklanka mąki tortowej (u mnie 1150g zwykłej pszennej)
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mleka (125ml)
  • szczypta soli
  • 2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika ( u mnie 2 opakowania)
  • bakalie (u mnie 1 szklanka posiekanych orzechów i ½ szklanki rodzynek)

Dodatkowo:

  • ok. 600g powideł śliwkowych
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 400g masy marcepanowej
  • ok. 400g dżemu (u mnie dżem z owoców leśnych)
  • polewa czekoladowa (dowolna, u mnie rozpuszczone 2 czekolady gorzkie z ok. 100g masła)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i margarynę podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę rozpuścić w zimnym mleku.
  3. Do ostudzonej masy miodowej dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, jajka, sól i rozpuszczoną sodę. Ciasto zagnieść na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.  
  4. Ciasto przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego lub emaliowanego. Przykryć folią spożywczą i okryć ściereczką. Tak przygotowane naczynie odstawić w chłodne miejsce np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki na 3- 4 tygodnie.
Ciasto zaraz po wyrobieniu:

02

Ciasto po 4 tygodniach:

03

  1. Po tym czasie upiec ciasto w temperaturze 180°C. Czas pieczenia zależy od formy, w której pieczemy ciasto. (Według mnie, najlepiej jest podzielić ciasto na 3 części i upiec 3 jednakowe placki tak, aby uzyskać 3 równe warstwy piernika. Piekłam jeden placek po drugim w formie prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 x 24cm, ok. 25 minut jeden placek. Można oczywiście użyć dowolną formę do pieczenia. Ciasta nie powinno być jednak więcej niż 5cm, gdyż ciasto podczas pieczenia sporo urośnie. Ciasto po upieczeniu ma być zarumienione, najlepiej jest też sprawdzić ciasto patyczkiem.) Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Zimne placki owinąć w ściereczkę i odstawić na kolejne 7-10 dni, aby ciasto zmiękło.

04

  1. Po tym czasie placki można dowolnie przełożyć. (Ja przełożyłam placki po 7 dniach i pozostawiłam ciasto jeszcze na 2 dni).
  2. Pierwszą warstwę ciasta przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą. W tym celu należy podgrzać powidła w garnku na małym ogniu razem z kawałkami czekolady, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorące powidła wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem. (Robiłam z 450g powideł i jednej czekolady, ale według mnie mogłoby być więcej tej masy, dlatego zwiększyłam ilość powideł i czekolady w przepisie, zróbcie jak wolicie ;))
  3. Masę marcepanową rozwałkować na prostokąt wielkości placka. Dżem lekko pogrzać, aby zrobił się lekko płynny. Drugi placek posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć marcepan i przykryć ostatnim plackiem wysmarowanych od spodu resztą dżemu (tak, że marcepan sklei się od spodu i góry z dżemem). Przełożone ciasto lekko docisnąć, owinąć w ściereczkę i pozostawić na 2 dni.
  4. Po 2 dniach ciasto pokroiłam w poprzek dłuższego boku na 3 równe części tak, że powstały 3 pierniki.
  5. Pierniki polać polewą czekoladową.

Przepis na ciasto można znaleźć na wielu stronach, ja korzystałam ze strony Wielkie Żarcie.

Piernik staropolski

Piernik staropolski

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ALICJA · 10 miesięcy temu
    Właśnie po 2 tyg - wersja skrócona, bo zapomniałam wcześniej - wyjelam ciasto z lodówki i chce upiec, ale za żadne skarby nie mogę sobie przypomnieć czy dałam sodę z mlekiem, a to pewnie ona miała pracować. No nic upiekę, może dałam, może wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    roman irlandia · 2 lat temu
    wstawiłem wczoraj ciasto do lodówki i czekam miesiąc-ciekawe ,co wyjdzie-pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bożena · 2 lat temu
    Piernik cudowny wspaniały przepyszny wart jest czekania dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Martyno[/b] piernik można przechowywać bardzo długo, ale jak długo to nie jestem w stanie podać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 2 lat temu
    Do jakiego czasu można przetrzymywać piernik tak, aby był świeży bez mrożenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 lat temu
    Witam,mój piernik właśnie czeka na ubranko z polewy czekoladowej. Przepis rewelacyjny, a piernik jeszcze lepszy . Robię go drugi raz, zrobił u mnie furorę. Pychotka.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Moniko[/b] najlepiej w chłodne miejsce. Gdy polewa zastygnie owiń go w lnianą ściereczkę lub papier śniadaniowy. Jeśli nie masz w domu chłodnego miejsca, to możesz go trzymać też w temperaturze pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 2 lat temu
    Joanno pierwszy raz piekę piernik staropolski i tak się zastanawiam czy po pokrojeniu na trzy części i po oblaniu polewą mam ho włożyć do lodówki czy przechowywać w temperaturze pokojowej? Dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Joanno, piekłam ten piernik już rok temu i wyszedł rewelacyjny. W tym roku piekę znowu i właśnie sobie przypomniałam jaki problem miałam z nim również rok temu :). Czy masz jakiś patent na umieszczenie surowego ciasta w formie? Mnie wychodzi zbyt kleiste aby je rozwałkować i o wiele zbyt gęste aby "przelać" do formy. Udało mi się je jakoś upaćkać na papierze do pieczenia, ale może robię coś źle? W zeszłym roku też się z tym borykałam, ale wyszło pyszne...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]m.dz.[/b] to jest "środkowy" piernik, po przecięciu całego ciasta na trzy ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Zielińska · 2 lat temu
    Miałaś rację - kolejny raz się nie zawiodłam. Ciasto po doprowadzeniu do temperatury pokojowej spokojnie się dało podzielić, ba - nawet rozwałkować! Mam jednak jeszcze jedno pytanie - Twój piernik ma idealny kształt - obkrajałaś go, żeby był równy? Bo mój przy brzegach nie jest taki idealny...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]m.dz.[/b] krótko powiem tak: proszę się niczym nie przejmować i nie zaglądać do miski Wszystko będzie dobrze :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Zielińska · 2 lat temu
    Mam pytanie - moje ciasto "leżakuje" już półtora tygodnia. Trzymam je w lodówce ustawionej na maksymalną temperaturę tj. 7 stopni. Dziś postanowiłam zajrzeć do mojego ciasta i okazuje się, że jest bardzo twarde - rozwałkowanie lub nawet równomierne rozłożenie go w przyszłości na blasze będzie nie lada wyczynem. Czy po wskazanym czasie leżakowania i przełożeniu ciasta na ostatni dzień przed pieczeniem do temperatury pokojowej na pewno ono wystarczająco zmięknie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sara · 2 lat temu
    Piernik jest przepyszny! To już trzeci raz kiedy zagości na naszym świątecznym stole. Polecam wszystkim, jest łatwy w przygotowaniu i smakuje nawet tym wyszukanym podniebieniom. Dzięki za zamieszczenie go i pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Karolino[/b] obojętne. Podczas podgrzewania i tak się zrobi płynny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 lat temu
    Mam pytanie. Czy ten miód ma być płynny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    otylia · 2 lat temu
    Dziś zaczynamy !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 3 lat temu
    Piekę ten piernik od kilku lat, jest rewelacyjny. W tym roku po raz 1-szy placki (mimo nakłucia przed pieczeniem) wyrosły jak karpatka. Z czym to może być związane? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Ewelino[/b] w temperaturze pokojowej. Proszę czytać komentarze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 3 lat temu
    Gdzie przetrzymywac upieczone placki w cieplym miejscu czy w zimnym? Dziekuje za odpowiedz

Polub nas na ...

Początek strony