Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
104 Komentarzy

Piernik staropolski

Szukając przepisu na prawdziwy piernik natrafiłam właśnie na piernik staropolski. Czytałam o nim mnóstwo pozytywnych opinii, więc postanowiłam go upiec. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Piernik jest bardzo smaczny, klasyczny, wymagający leżakowania, nie jest wilgotny, jest zbity jak prawdziwy piernik i jest miękki, ale nie puszysty. Najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami, dlatego już czas się za niego zabrać. Ciasto wymaga leżakowania 3- 4 tygodni, a upieczone placki 7- 10 dni. Placki przełożyłam na 2 dni przed spożyciem, aby ciasto dobrze się skleiło i przeszło smakiem.  Pierwszą warstwę przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą, a drugą marcepanem i dżemem z owoców leśnych. Dżem dodałam dla lepszego sklejenia warstw.

Składniki:

  • ½ litra miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru (u mnie 280g)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 1kg + 1 szklanka mąki tortowej (u mnie 1150g zwykłej pszennej)
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mleka (125ml)
  • szczypta soli
  • 2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika ( u mnie 2 opakowania)
  • bakalie (u mnie 1 szklanka posiekanych orzechów i ½ szklanki rodzynek)

Dodatkowo:

  • ok. 600g powideł śliwkowych
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 400g masy marcepanowej
  • ok. 400g dżemu (u mnie dżem z owoców leśnych)
  • polewa czekoladowa (dowolna, u mnie rozpuszczone 2 czekolady gorzkie z ok. 100g masła)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i margarynę podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę rozpuścić w zimnym mleku.
  3. Do ostudzonej masy miodowej dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, jajka, sól i rozpuszczoną sodę. Ciasto zagnieść na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.  
  4. Ciasto przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego lub emaliowanego. Przykryć folią spożywczą i okryć ściereczką. Tak przygotowane naczynie odstawić w chłodne miejsce np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki na 3- 4 tygodnie.
Ciasto zaraz po wyrobieniu:

02

Ciasto po 4 tygodniach:

03

  1. Po tym czasie upiec ciasto w temperaturze 180°C. Czas pieczenia zależy od formy, w której pieczemy ciasto. (Według mnie, najlepiej jest podzielić ciasto na 3 części i upiec 3 jednakowe placki tak, aby uzyskać 3 równe warstwy piernika. Piekłam jeden placek po drugim w formie prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 x 24cm, ok. 25 minut jeden placek. Można oczywiście użyć dowolną formę do pieczenia. Ciasta nie powinno być jednak więcej niż 5cm, gdyż ciasto podczas pieczenia sporo urośnie. Ciasto po upieczeniu ma być zarumienione, najlepiej jest też sprawdzić ciasto patyczkiem.) Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Zimne placki owinąć w ściereczkę i odstawić na kolejne 7-10 dni, aby ciasto zmiękło.

04

  1. Po tym czasie placki można dowolnie przełożyć. (Ja przełożyłam placki po 7 dniach i pozostawiłam ciasto jeszcze na 2 dni).
  2. Pierwszą warstwę ciasta przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą. W tym celu należy podgrzać powidła w garnku na małym ogniu razem z kawałkami czekolady, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorące powidła wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem. (Robiłam z 450g powideł i jednej czekolady, ale według mnie mogłoby być więcej tej masy, dlatego zwiększyłam ilość powideł i czekolady w przepisie, zróbcie jak wolicie ;))
  3. Masę marcepanową rozwałkować na prostokąt wielkości placka. Dżem lekko pogrzać, aby zrobił się lekko płynny. Drugi placek posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć marcepan i przykryć ostatnim plackiem wysmarowanych od spodu resztą dżemu (tak, że marcepan sklei się od spodu i góry z dżemem). Przełożone ciasto lekko docisnąć, owinąć w ściereczkę i pozostawić na 2 dni.
  4. Po 2 dniach ciasto pokroiłam w poprzek dłuższego boku na 3 równe części tak, że powstały 3 pierniki.
  5. Pierniki polać polewą czekoladową.

Przepis na ciasto można znaleźć na wielu stronach, ja korzystałam ze strony Wielkie Żarcie.

Piernik staropolski

Piernik staropolski

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ada · 2 miesięcy temu
    Piernik leżakował od 11 listopada, a dziś upiekłam blaty Niestety będą musiały leżeć w lodówce, bo nie mam nigdzie indziej miejsca. Mam nadzieję, że to im nie przeszkodzi i pięknie zmiękną. Za tydzień przekładam powidłami i marcepanem i na Święta będzie jak znalazł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Diana · 2 miesięcy temu
    Witam, czy można pominąć bakalie w przepisie? Nie każdy w mojej rodzinie może je jeść....?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 miesięcy temu
    Czy skrócenie czasu „leżakowania” piernika z 3-4 tygodni do 2,5 tygodnia wpłynie znacząco na jakość ciasta ???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krysia · 2 miesięcy temu
    Co roku wracam do tego przepisu, wychodzi idealnie:) polecam wszystkim serdecznie, najlepszy przepis na wspaniały piernik !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 miesięcy temu
    Jutro robie ciasto prawie zdąże na swięta, napiszę jak mi wyszło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 3 miesięcy temu
    Witam, chciałam zapytać czy ciasto nie jest za słodkie? Zawsze zmniejszam ilość cukru w znalezionych przepisach, a tu nie wiem tym bardziej że piernik będzie przełożony powidłami, które też da słodkie. Będę wdzięczna za podpowiedzi.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Małgosiu, piernik jest słodki, ale jest to dobry piernik, a pierniki zawierają dużo miodu i cukru. Możesz zmiejszyć ilość cukru do 1,5 szklanki lub jeszcze mniej jak chcesz.
      P.S. W niektórych moich przepisach ilość cukru jest na dolnej granicy, więc nie zmniejszaj jej z automatu, bo może być za mało słodkie . Najczęściej piszę we wstępie jeśli wypiek nie jest za słodki. Wtedy lepiej trzymać się przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna M. · 3 miesięcy temu
    czy margarynę można zamienić na masło? Przygotowałam się do pieczenia a o margarynie zapomniałam :/
    Piernik robię już od kilku lat i nawet nie myślę o tym aby szukać innego przepisu. TEN JEST NAJLEPSZY!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lila · 3 miesięcy temu
    Czy zamiast cukru mogę dodać miód?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Roman Czogala · 7 miesięcy temu
    pieke ten piernik ponad dziesiec razy i jest ten,ktorego szukalem cale zycie,a jestem po 50-tce
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 1 lat temu
    Po upieczeniu chyba miliona różnych pierników wreszcie trafiłam na ten idealny ! Dzięki za przepis piernik jest genialny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ALICJA · 2 lat temu
    Właśnie po 2 tyg - wersja skrócona, bo zapomniałam wcześniej - wyjelam ciasto z lodówki i chce upiec, ale za żadne skarby nie mogę sobie przypomnieć czy dałam sodę z mlekiem, a to pewnie ona miała pracować. No nic upiekę, może dałam, może wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    roman irlandia · 4 lat temu
    wstawiłem wczoraj ciasto do lodówki i czekam miesiąc-ciekawe ,co wyjdzie-pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bożena · 4 lat temu
    Piernik cudowny wspaniały przepyszny wart jest czekania dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Martyno[/b] piernik można przechowywać bardzo długo, ale jak długo to nie jestem w stanie podać.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Sonia · 1 lat temu
      Upiekłam piernik 20 grudnia, a 5 stycznia był najlepszy!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 4 lat temu
    Do jakiego czasu można przetrzymywać piernik tak, aby był świeży bez mrożenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Witam,mój piernik właśnie czeka na ubranko z polewy czekoladowej. Przepis rewelacyjny, a piernik jeszcze lepszy . Robię go drugi raz, zrobił u mnie furorę. Pychotka.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Moniko[/b] najlepiej w chłodne miejsce. Gdy polewa zastygnie owiń go w lnianą ściereczkę lub papier śniadaniowy. Jeśli nie masz w domu chłodnego miejsca, to możesz go trzymać też w temperaturze pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 4 lat temu
    Joanno pierwszy raz piekę piernik staropolski i tak się zastanawiam czy po pokrojeniu na trzy części i po oblaniu polewą mam ho włożyć do lodówki czy przechowywać w temperaturze pokojowej? Dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Joanno, piekłam ten piernik już rok temu i wyszedł rewelacyjny. W tym roku piekę znowu i właśnie sobie przypomniałam jaki problem miałam z nim również rok temu :). Czy masz jakiś patent na umieszczenie surowego ciasta w formie? Mnie wychodzi zbyt kleiste aby je rozwałkować i o wiele zbyt gęste aby "przelać" do formy. Udało mi się je jakoś upaćkać na papierze do pieczenia, ale może robię coś źle? W zeszłym roku też się z tym borykałam, ale wyszło pyszne...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]m.dz.[/b] to jest "środkowy" piernik, po przecięciu całego ciasta na trzy ;-)

Polub nas na ...

Początek strony