Pavlova z kremem mascarpone

Lekka, słodka beza chrupiąca z zewnątrz i piankowa w środku. Pokryta jest lekkim kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Dekorujemy ją świeżymi owocami sezonowymi.

Składniki na bezę powinny mieć temperaturę pokojową, a składniki na krem powinny być prosto z lodówki.

Składniki:

Beza:

  • 6 białek (z jajek M)
  • 300 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Krem z serka mascarpone:

  • 125 g serka mascarpone
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Do dekoracji:

  • owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy ok. 22 cm. Papier odwrócić na drugą stronę.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z termoobiegiem).
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce). Na końcu dodać ocet i skrobię ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
  4. Ubitą pianę nałożyć na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć. Na środku zrobić lekkie wgłębienie na krem. Ozdobić brzegi, przeciągając łyżką od dołu do góry.
  5. Bezę wstawić do piekarnika, od razu zredukować temperaturę do 120°C i piec ok. 15 minut. Następnie zredukować temperaturę do 100°C i piec co najmniej 3 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsadzając np. łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku. (Proszę obserwować bezę. Temperatura pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika).
  6. Chłodną bezę położyć na paterę, ściągając papier z dołu.
  7. Przygotować krem z serka mascarpone. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Zacząć od niskich obrotów miksera, stopniowo je zwiększając, aby śmietana nie chlapała). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  8. Krem wyłożyć delikatnie na bezę. Udekorować owocami.
  9. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Pavlovą najlepiej zjeść w dzień przygotowania.

Kuchnia:

Australijska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Pavlova z kremem mascarpone Pavlova z kremem mascarpone Pavlova z kremem mascarpone

Powiązane przepisy