Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Niebiański sernik na zimno

Sernik bez pieczenia z niebieską galaretką i białymi plamkami/ chmurkami w środku. Sernik jest lekki, piankowy, a kleksy z bitej śmietany wzbogacają jego smak i wygląd.

Taki sernik można przygotować z galaretką o dowolnym kolorze. Nie będzie wtedy niebiański, ale na pewno tak samo smaczny ;).

Składniki:

Spód:

  • ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów

Masa serowa:

  • 700 g twarogu z wiaderka lub quarku (temperatura pokojowa)
  • 60 g cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki niebieskiej
  • 300 ml słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki)

Kleksy z bitej śmietany:

  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie galaretki niebieskiej

Sposób przygotowania:

  1. Dwie galaretki rozpuścić łącznie w 400 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
  3. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę.
  4. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejącej masy serowej.
  5. Ubić 200 g śmietany na sztywno, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą tylką lub przełożyć do woreczka do mrożenia i odciąć jeden róg, robiąc otwór o ok. 1 cm średnicy.
  6. Do przygotowanej formy wyłożyć połowę lekko tężejącej, niebieskiej masy serowej. Tylkę lub końcówkę woreczka z bitą śmietaną wsadzać do masy serowej i wyciskać kleksy w odstępach, wykorzystując połowę bitej śmietany. Następnie wyłożyć resztę niebieskiej masy serowej i wcisnąć w nią resztę bitej śmietany. Powierzchnię sernika wyrównać szpatułką i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa serowa stężała.
  7. Przygotować 1 niebieską galaretkę według przepisu na opakowaniu. Lekko tężejącą wylać na wierzch sernika.
  8. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin (lub noc), aby dobrze stężało.

Uwaga:

  • Chcąc przyśpieszyć proces tężenia, można chłodną galaretkę i masę serową włożyć do lodówki, ale należy do niej zaglądać, aby nie stężała za mocno.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Niebiański sernik na zimno Niebiański sernik na zimno

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony