Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Ciasteczka w stylu amerykańskich double chocolate chip cookies. Są duże (u mnie o średnicy ok. 8 cm), płaskie i mocno czekoladowe. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionej mąki bezglutenowej.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 110g masła
  • 110g cukru
  • 1 jajko
  • 100g mąki bezglutenowej (np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej)
  • 25g kakao
  • 20g skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać na nie za małe kawałki. Odstawić na bok.
  2. Mąkę wymieszać z kakao, skrobią i sodą. Odstawić na bok.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę z kakao, sodą i skrobią.
  4. Wyłączyć mikser i wmieszać czekoladę szpatułką.
  5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po kopiatej łyżeczce ciasta, robiąc duże odstępu między ciasteczkami. (Ciasteczka podczas pieczenia mocno rozlewają się na boki).

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej przed 12 minut w temperaturze 180°C. (Wychodzą 2 lub 3 blachy ciasteczek). Ciasteczka po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze. (Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie). Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Świeże ciasteczka mąją płynną czekoladę w środku:

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Zuzanna

    Jakiej mąki Pani użyła?
    Pozdrawiam,
    Zuzanna

  • W odpowiedzi na: Zuzanna

    Piekłam je kilkakrotnie na mąkach, które podałam w nawiasie: gryczanej, kukurydzianej i ryżowej. Wszystkie pyszne ;)

  • Ola

    hey! przypadkiem wpadłam na przepis, od razu postanowiłam go wykorzystać, ciastka są fantastyczne!

    Pozdrawiam,
    Ola

  • Joanna

    zerknelam do szafki kuchennej i szybko stwierdzilam, ze mocna by upiec jakies ciaski :) trafilam na ten przepis, zwiekszylam ilosc wszystkich skladnikow o polowe (zeby ylo wiecej ciastkow!) i zabralam sie do roboty. przepis jest prosty, skladniki latwo dostepne, niedrogie. proponuje czekolade goplany z uwagi na to, e jest bezglutenowa. ciastka sa absolutnie pyszne, zarowno w wersji bez "osuszania" na kratce jak i te osuszone :) w tych zaraz po wyciagnieciu z piekarnika cudownie rozplywaja sie kawalki czekolady, a w tych, ktore juz odpoczely zaczyna pojawiac sie kruchosc. polecam!

  • Angelika

    Mam pytanko czym mogę zastąpić masło, bo mamy również alergię na białko mleka krowiego. Pozdrawiam

  • Beata

    My dopiero zaczynamy przygodę z bezglutenem, dlatego szukam ciekawych przepisów dla mojego 5-letniego synka. Te ciasteczka wyszły idealnie, dokładnie tak jak na zdjęciu i co najważniejsze są przepyszne. Jedyne co zmieniłam to dodałam trochę mleka, gdyż mój maluch nie przepada za mocno kakaowym smakiem. Synek jest zachwycony :) Pozdrawiam

  • SG

    Wygląda super! muszę upiec na weekend :)

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony