Kruche ciasteczka z makiem sklejone dżemem. Dodatek maku nadaje im oryginalnego smaku. Ciasteczka smakowały szczególnie dzieciom.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 180 g masła (lub margaryny), zimnego pokrojonego na kawałki
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- 50 g suchego maku
Dodatkowo:
- ok. 100 g dżemu przetartego przez sitko
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy ciasteczek).
- Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
- Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając dżemem bez owoców.
- Ciasteczka przechowywać z puszce.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość sztuk: |
ok. 40 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |