Delikatny, kremowy sernik na kruchym, miękkim cieście pod kokosową pierzynką.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- 125g masła lub margaryny
- 100g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1,2 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego*
- 6 żółtek
- 170g cukru
- 4 łyżki oleju
- 500ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
Beza kokosowa:
- 6 białek
- 100g cukru
- 100- 150g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche. (Ciasto jest mocno klejące). Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
- Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i olejem na jasną masę. Dalej miksując, dodawać po jednej łyżce sera. Budynie w proszku wymieszać trzepaczką z mlekiem. Wlewać do sera i miksować tylko do momentu połączenia się składników.
- Przygotować bezę kokosową. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą.
- Na ciasto kruche wyłożyć masę serową, a na nią delikatnie bezę kokosową.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po ok. 30 minutach można sernik przykryć z góry folią aluminiową, jeśli beza będzie się za szybko rumienić). Po upieczeniu pozostawić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepły wyciągąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.
Uwagi:
- Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową, natomiast tłuszcz i jajka na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki.
- * Sernik można upiec również na twarogu z wiaderka. Proponuję wówczas zwiększyć czas pieczenia o ok. 15- 20 minut.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 24 |
|
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |