Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

sernik z bezą kokosową

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125g margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1,2kg twarogu półtłustego co najmniej 2- krotnie zmielonego
  • 6 żółtek
  • 170g cukru
  • 4 łyżki oleju
  • ½ litra mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

Beza z kokosem:

  • 6 białek
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 100- 150g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche. (Ciasto jest klejące). Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (około 35 x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  2. Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i olejem. Dalej miksując dodawać po jednej łyżce sera. Wymieszać budynie z ½ litra mleka. Dodać do sera i miksować do połączenia się składników.
  3. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
  4. Na ciasto kruche wyłożyć masę serową, na nią delikatnie bezę kokosową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C (Po ok. 30min. można sernik przykryć z góry folią aluminiową, jeśli beza będzie się za szybko rumienić).

Uwaga: 1 szklanka = 250ml

Sernik można upiec również na twarogu z wiaderka. Proponuję wówczas zwiększyć czas pieczenia o ok. 15- 20min.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

sernik z bezą kokosową

sernik z bezą kokosową

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Kinga

    Zrobiłam ten serniczek wczoraj. Piekłam 40 minut dłużej , po upieczeniu od razu rzeczywiscie nie trzymał się jakoś idealnie ale na pewno nie był ciapą ,a już na drugi dzień idealny :)

    Rodzinie raczej smakował

  • Gość - Joanna

    Ulo dałabym 200g cukru.

  • Gość - Ula

    Joanno czy ten serniczek można upiec ale z samą bezą bez wiórek kokosowych? czy powinnam coś zmodyfikować?

  • Gość - magda

    No niestety z przykrością muszę napisać, że w życiu upiekłam wiele serników ale ten mi nie wyszedł. Uważam, że nie powinno się dolewać mleka do sera. Ciapa, ciapa, ciapa. Święta dzięki temu przepisowi nie będą udane...

    to dziwne, że Ci nie wyszedł, przecież w przepisie jest też budyń, który w czasie pieczenia "łączy" sie z tym właśnie mlekiem i całość "zlepia" w jednolitą masę

  • Gość - AdamJaskuła

    To jest najlepszy sernik jaki jadłem, piekę go przy każdej uroczystosci i na święta. Żona prosi mnie o wypiek, by do pracy mogła zabrać bezustannie. Polecam wszystkim i dzięki za przepis!

  • Gość - Emilia

    Serniczek się udał. Znakomity w smaku, chociaż inny niż piekłam do tej pory (na serkach homogenizowanych), spód mięciutki i przepieczony. Skorzystałam z rady jednej z Pań i bezę nałożyłam pod koniec pieczenia. Zastanawia mnie tylko czas pieczenia, ponieważ ja musiałam trzymać ciasto dłużej w piekarniku (piekłam z sera mielonego półtłustego), więc to pewnie zależy od piekarnika. Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam :)

  • Gość - Anna

    No niestety z przykrością muszę napisać, że w życiu upiekłam wiele serników ale ten mi nie wyszedł. Uważam, że nie powinno się dolewać mleka do sera. Ciapa, ciapa, ciapa. Święta dzięki temu przepisowi nie będą udane...

  • Gość - Emilia

    Dziękuję. W takim razie dam znać jak wyszedł:)

  • Gość - Joanna

    Emilio w ogóle nie jest wyczuwalny :-)

  • Gość - Emilia

    Witam, chciałabym upiec ten serniczek na Wielkanoc, ale zastanawiam się czy konieczny jest ten olej w masie serowej, czy po upieczeniu będzie wyczuwalny? Nigdy jeszcze nie robiłam takiego sernika i trochę się boję. Może niepotrzebnie bo widzę same pozytywne komentarze. Mimo wszystko będę wdzięczna za odpowiedź.

Pokaż więcej

Kuchnia-Domowa.pl

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

hey! przypadkiem wpadłam na przepis, od razu postanowiłam go wykorzystać, ciastk...
Tort wygląda naprawde apetycznie. Mogło by być więcej m&m's i dwa rzędy kit...
Ciasto wyszło wyśmienicie Przepyszne! Fantastyczny przepis
Zaryzykowałam upieczenie ciemnego z 6 jajek w tortownicy 30 cm i wyszedł super ...
Mam pytanie. Czy zamiast truskawek mogą być inne owoce np. jabłka ?
Początek strony